Spring til hovedindhold

Nordisk Udbytteportefølje 2021 – update

Der er nu gået et halvt år siden lanceringen, og det må derfor være tid til at lave en halvvejsstatus. Nedenfor kan du se hvordan det er gået for porteføljens 12 aktier de seneste seks måneder.

Jeg lancerede 17. november 2020 en ny Nordisk Udbytteportefølje for 2021. Det var 11. gang jeg udvalgte en Nordisk Udbytteportefølje for Dansk Aktionærforening eller Nordnet. Der er nu gået et halvt år siden lanceringen, og det må derfor være tid til at lave en halvvejsstatus. Nedenfor kan du se hvordan det er gået for porteføljens 12 aktier de seneste seks måneder (13. nov. 2020 til 7. maj 2021) sammenlignet med markedet.

De nævnte afkast er inklusiv udbetalte udbytter i perioden. Som det fremgår, er porteføljen steget 30,7% på seks måneder, mens markedet (MSCI Nordic All Cap inkl. udbytter) er steget 22,1% i perioden. De stærkeste aktier var D/S Norden (+67,9%), STG Group (+53,9%) og Aspo (+45,7%), mens den svageste aktie var Telenor (+5,9%).

Porteføljen har nu eksisteret i 10½ år. Nedenfor kan du se resultaterne år for år.

Grafisk ser resultatet ud som følger:

Som det fremgår, har udbytteporteføljen slået markedet i seks ud af 11 år, og samlet har porteføljen givet et afkast på 317% (14,6% p.a.), mens markedet er steget 203% (11,1% p.a.). Det svarer til et merafkast på 114% eller ca. 3,5-3,8% p.a. afhængig af hvordan man beregner gennemsnitsafkastet.

Nedenfor kan du se aktuelle nøgletal for porteføljen. Alle estimater er ifølge MarketScreener.com.

Som det fremgår, giver porteføljen aktuelt et udbytteafkast på 4,8%. Det er højt, og langt bedre end markedet (1,9%). Det fremgår også at de 12 selskaber forventes at forrente egenkapitalen med mellem 10,6% og 21,4% i 2021. I gennemsnit forrenter selskaberne egenkapitalen med ca. 17,3%. Det er højt, og bedre end markedsgennemsnittet. Det fremgår også, at porteføljen er prissat svarende til P/E2020=18,3 og P/E2021=13,6. Det er lavt sammenlignet med MSCI Nordic, der aktuelt er prissat svarende til P/E2020=24,3 og P/E2021=21,2. Samlet set er det min vurdering, at porteføljen har en kvalitet over gennemsnittet og en prissætning under gennemsnittet. Som sådan bør porteføljen have et godt udgangspunkt for at slå markedet de næste seks måneder, og dermed udbygge forspringet til markedet.

Hvad mener du om min Nordiske Udbytteportefølje? Tror du porteføljen vil klare sig bedre eller dårligere end markedet de næste seks måneder?

Dette er ikke en aktieanbefaling. De nævnte aktier kan stige eller falde i fremtiden. Jeg tager intet ansvar for evt. tab du måtte lide, ligesom jeg ikke forventer andet end et skulderklap, hvis porteføljen fortsat klarer sig godt.

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer selv aktier i D/S Norden og Nokian Tyres via Jackson FamilieInvest.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
5 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-09-06 15:02

Jeg er ikke så velbevandret i porteføljer med udbytteaktier så håber I vil tilgive hvad der måske er et begynder-spørgsmål. Men når porteføljens år-for-år resultat opgøres og det akkumulerede resultat siden ’11 vises i grafen, er det så med geninvestering af udbyttet eller er udbytterne “taget ud i hånden”?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-09-07 10:21

Hej Henrik,
Udbytterne er tillagt porteføljeværdien i hvert årlige opgørelse. De er altså ikke geninvesteret på tidspunktet hvor de er udbetalt, men først geninvesteret i næste portefølje/næste år. Hovedparten af udbytterne udbetales i foråret, og udbytteporteføljen har dermed en kontantbeholdning på 4-5% ved porteføljens udløb i oktober/november, hvor den nye portefølje udvælges. Håber det besvarer dit spørgsmål. mvh Thorleif

Gæst
Gæst
2021-05-27 18:53

Hej TJ. Jeg husker hvordan du tideligere har lavet indlæg om mine branchen og tænker om ikke det er tid til en ny sådan artikel. Råvarepriserne er jo steget gevaldigt på det sidste, og med den mangeårige lave investering i nye miner samt den fremtidige grønne omstilling, vil der så vidt jeg kan gennemskue være betydeligt mangel på mange råvarer (især metaller) i mange år fremad

Gæst
Gæst
2021-05-11 16:28

Tak for et godt blogindlæg, som altid 🙂 Vil denne portefølje også kunne anvendes mere langsigtet som køb og hold?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-05-15 11:47

Hej Mads, Bestemt. Jeg vil karakterisere alle 12 selskaber som veldrevne, konkurrencedygtige, profitable, aktionærvenlige og rimeligt prissatte. Det er min strategi at holde fast i disse aktier så længe de lever op til mine kriterier, bl.a. udbytteafkast på 4,0%. Hvis nogle af selskaberne ikke længere lever op til kriterierne til november 2021 (1 år efter lanceringen), vil jeg sælge dem i porteføljen og erstatte dem med alternative selskaber, der opfylder kriterierne. Jeg kunne også have valgt en lidt mere langsigtet strategi med først at justere porteføljen efter 2 år eller 3 år. Og jeg kunne have valgt at vente med… Læs mere