Nordiske udbytteaktier

Aktier med høje udbytteafkast har for vane at slå markedet fordi de nærmest pr definition er aktionærvenlige, profitable og rimeligt prissatte. Læs her hvilke nordiske aktier, der lever op til mine kriterier.

Jeg har siden oktober 2010 hvert år udvalgt en nordisk udbytteportefølje for Dansk Aktionærforening. I forbindelse med udvælgelsen af en ny portefølje i oktober 2017, har jeg lavet en shortliste med nordiske aktier med nogenlunde sikre udbytteafkast på mindst fire procent. Jeg har fravalgt aktier med børsværdi under en milliard kroner, og jeg har fravalgt aktier med payout ratio over 100 procent. Den anvendte payout ratio er beregnet som forholdet mellem udbyttet erklæret for 2016 og den forventede indtjening pr. aktie i 2017. Den nye portefølje for 2018 er endnu ikke udvalgt/offentliggjort. Her er min shortliste med Nordens bedste udbytteaktier:

*udbytte omfatter aktietilbage i 2016.

58 aktier på shortliste

Som det fremgår, har jeg fundet 58 nordiske aktier, der lever op til mine kriterier. Det skal bemærkes, at jeg for de danske aktier har medregnet aktietilbagekøb som udbytte. Egentligt var der kun seks aktier, der klarede kriterierne, men ved at medregne aktietilbage kom yderligere 10 danske aktier med på shortlisten.

Jeg tror på at aktierne på shortlisten vil outperforme markedet med ca. 2-5 pct. over de kommende 12 måneder. Det er naturligvis upraktisk at købe alle aktierne. Hvis man kun køber en mindre andel, fx 12 stk., bliver det mere tilfældigt om porteføljen slår markedet eller ej, og udsvinget i forhold til markedet bliver nok også større.

Generelt synes jeg der er mange spændende og rimeligt prissatte aktier på shortlisten, eksempelvis H&M, Novo Nordisk, Ringkjøbing Landbobank og Nokian Tyres.

Jeg håber læserne finder listen inspirerende. Hvad mener du om de nordiske udbytteaktier? Kan du få øje på særligt gode køb?

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer aktier i Matas, Topdanmark, Jyske Bank, Novo Nordisk, Hennes & Mauritz, Ringkjøbing Landbobank, Sydbank og Nokian Tyres.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
13 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2017-10-23 10:06

Det er en interessant liste. Jeg ville starte med at eksludere selskaber med pay-out ratio evt. over 90%. En del af selskabets overskud skal alt andet lige investeres i fremtidig vækst, derfor er pay-out ratios større eller tæt på indtjeningen ikke holdbare på sigt. Det er forskelligt, hvor meget virksomheder skal investere for at bibeholde overskud eller skabe vækst. Dette afhænger af hvor kapitalintensiv virksomheden er. Derfor ville jeg inkludere et nøgletal, der siger noget virksomhedens evne til at tjene penge i forhold til den investerede kapital evt. ROCE eller ROIC. Dette vil indikere, hvor meget virksomgheden er nødt til… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2017-10-23 12:59

Hej Kenneth,
Jeg har allerede ekskluderet aktier med payout ratio over 100%. Måske burde grænsen være lavere? Grænsen er bl.a. afhængig af branche, engangsposter og kapitalbehov. Jeg valgte 100% fordi højere udbetaling åbenlyst er uholdbar i længden. Og jeg har valgt at bruge indtjening i indeværende år (2017) for at få det mest realistiske estimat.

Kenneth, hvilke aktier på listen finder du interessante? Gerne ud fra en evaluering af ROCE/ROIC/ROE…

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2017-10-23 14:11

Hej Thorlak, Der er rigtig mange selskaber på listen jeg ikke kender og som jeg ikke har undersøgt. Hvis jeg hurtigt skulle vælge ud fra en langsigtet tilgang: Pandora: ROIC støt stigende de sidste 5 år (78 % i 2016). Er pt. meget ”out of favor” I markedet, som følge af et presset retail marked I USA. Novo: ROIC støt stigende de sidste 10 år (hele 82 % i 2016). Godkendelse af Semaglitude (95 % sandsynligt) tegner meget lovende for fremtiden. Sparebanken vest: Tilsyneladende god stabil udvikling og EK forrentning på 13%. Jeg kender den ikke på forhånd, men den… Læs mere

Gæst
Gæst
2017-10-23 14:09

Det er korrekt, at udbytteaktier *kan* være en måde at slå markedet på, på den lange bane. Det der er udfordringen med, at lave en shortliste på denne måde, og investere ud fra den er, at man ofte går i en fælde. Lad mig tage Betsson som eksempel. Det er korrekt, at deres seneste udbyttebetaling fra foråret, såfremt den forblev konstant, ville give 6+ % i direkte afkast. Problemet er bare, at de ved årsregnskabsfremlæggelsen fortalte, at udbyttet fremover ville blive sat ned, da man ønskede højere retained earnings, som man kunne investere i en meget konkurrencepræget branche. Pointen er,… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2017-10-24 12:06

Hej Lars og Kenneth, Tja, hvis man først begynder at studere detaljerne inden udvælgelsen, bruger man reelt en anden metode! Man mister overblikket, og kan måske ikke se skoven for bare træer. Tænk lige over det… Hvis man derimod vælger helt tilfældige aktier fra shortlisten, virker metoden, og man vil formentlig i gennemsnit slå markedet med 2-3% p.a. Det viser diverse studier samt erfaringerne fra Dividend Aristocrats, der slavisk udvalger alle S&P500 selskaber med stigende udbytter 25 år i træk. Min erfaring over de seneste syv år bekræfter også dette. Joel Greenblatt ville nok også anbefale en tilfældig udvælgelse eller… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2017-10-28 08:17

Hej Thorleif,

Jeg er enig i dine betragtninger. Det kunne være interessant at se de historiske performance på dine bruttolister versus de 12 udvalgte. For en privat investor som jeg er det en super liste til at finde interessante aktier.

Mvh
Kenneth

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2017-11-07 15:36

Hej Kenneth,

Godt at du kan bruge listen som inspiration. Her er de aktier jeg har udvalgt til den nordiske udbytteportefølje for 2018:

Matas
Jyske Bank
Novo Nordisk
——
Stolt-Nielsen
Telenor
Gjensidige Forsikring
——
Acando
Betsson
H&M
——
Nokian Tyres
Aspo
Kemira

mvh Thorleif

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2018-02-13 16:34

Hej Thorleif

Hvornår kommer den “rigtige” udbytteportefølje for 2018 som du laver for Dansk Aktionærforening?

Mvh
Michael

Gæst
Gæst
2017-10-27 18:33

Tak for dit flotte arbejde. Udbytte aktier er min egen pejlemærke og det virker, som du selv henviser til. Det har i mange år undret mig, at der ikke bliver lavet en tilsvarende liste over virksomhedernes gæld. For i min tid, som selvstendig, så var det en stor befrielse og lettelse, med mindst muligt gæld.

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2017-11-07 15:46

Hej Kjar,

Jeg er enig i at gæld er en vigtig parameter. Jeg er selv glad for selskaber med stabil afsætning, høje overskudsgrader, høje payout ratios og lav gæld. Nokian Tyres, Betsson, H&M og Novo Nordisk er gode eksempler herpå. Jeg har heller aldrig set en liste over aktier sorteret efter gæld, fx. soliditet.

mvh Thorleif

Gæst
Gæst
2017-11-21 00:05

Har du ikke glemt finske Sampo?
Udbyttet er 5% og pay-out ratioet 50%.

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2017-12-16 15:12

Hej Jesper,

Sampo blev ikke glemt. Ifølge mine oplysninger var payout ration ca. 100% i 2016 (udbytte og EPS for 2016). Jeg benyttede dog udbytte for 2016 og forventet EPS for 2017. Da jeg skrev artiklen i september/oktober var forventet EPS for 2017 lavere end udbyttet for 2016 (2,95 EUR), hvorved payout ratio blev over 100%. Af den grund blev Sampo frasorteret. Siden er forventningerne til 2017 blevet opjusteret til 3,74 EUR. Payout ratio er dermed faldet til under 100% igen:-)

Gæst
Gæst
2017-12-28 20:36

HejThorleif,
Tak for en interessant artikel. Kommer du med dit bud på 2018?
Vh