Spring til hovedindhold

Superfondene goes nordic

Hennes & Mauritz, Statoil og Nokia virker ikke kun bekendte, når du tænker på hverdagens fornødenheder og dine om ikke daglige så dog tilbagevendende indkøb. Blandt flere fællesnævnere for de tre selskaber er, at de også er investeringskendisser og toneangivende i hver deres hjemlandes aktiemarkeder. De er blandt selskaberne, du investerer i, hvis du køber dig ind i Nordnet Superfonden i henholdsvis Sverige, Norge og Finland.

Norge: Olie og offshore

Norge er investeringsmæssigt et lidt andet land end det, som vi ser andre steder. Hvis du køber aktier i Superfonden Norge, køber du en udvikling som afspejler de 25 største norske selskaber. Helt på samme måde som tilfældet er med OMX C20 i Danmark. ”Investeringspakken” ser dog noget anderledes ud, end den som vi er vant til hjemmefra.

Norge handler først og fremmest om olie og offshore; krydret med shipping. En høj og meget gerne stabil oliepris, er nordmændenes økonomilivret. Høje oliepriser sikrer gode rater på borerigge, er godt for indtjenings- og aktivitetsniveauet i off-shore og ikke mindst for den største norske olieaktie, Statoil.

God aktieudvikling trodser moderate oliepriser

De seneste år har det norske indeks blot marginalt underperformet den fremragende udvikling som det danske aktieindeks og de danske aktier har været inde i. På trods af en let faldende oliepris, uden udsigt til at vi indenfor en kortere periode ser netop høje(ere) priser på energi, har de norske aktier vist sig som et indeksmæssigt godt bekendtskab.

Sverige: Mere end blot Hennes & Mauritz

Hvor du i Superfonden Norge, Danmark og Finland modtager et afkast, som svarer til de henholdsvis 25, 20 og 25 største selskaber, tager afkastberegningen for så vidt angår Superfonden Sverige et lidt bredere afsæt. Her er der 71 selskaber i indekset og mindre selskaber er bedre repræsenteret end tilfældet er de andre steder. I praksis er forskellen dog mindre end den lyder til. De største selskaber vægter mest, og således vil en betydelig del af udviklingen udgøres af netop OMX S30, som er den svenske pendant til det danske OMX C20 og baseret på de største selskaber.

Sverige er en industrination

Sverige har ligesom Danmark en meget åben økonomi og mere end halvdelen af økonomien består af eksport/import. Det svenske aktiemarked afspejler netop forhold. Store svenske industriselskaber såsom Atlas Copco, SKF, Sandvik, Volvo og Electrolux er blandt de selskaber, hvis aktiekurser afgør udviklingen i Superfonden, Sverige. Plus naturligvis Hennes & Mauritz og meget mere.

Langsigtet klarer de svenske selskaber sig godt, og de har historisk været gode til at udnytte deres pengepolitiske fleksibilitet, som har været en konjunkturudjævner og –stimulans i nedgangstider. Det skal du som investor også være opmærksom på. Ikke kun hvis du overvejer at investere i Superfonden Sverige, men også de andre nordiske afdelinger. Der er også valutaudsving at tænke på. På godt, men sommetider også på den afkastmæssigt uhensigtsmæssige måde.

Finland: Andet end blot Nokia

De fleste investorer har givetvis en fornemmelse for og af, at Nokia = Finland. Rigtigt er det fortsat, at Nokia er et meget stort selskab, men Finland er andet og mere end blot Nokia.

For det første tilhører Finland valutarisk Eurozonen. For det andet en det finske aktiemarked en mere ”blandet aktiebutik” end det som vi ser i de øvrige nordiske lande. Brancherne spænder fra forsyning, materialer, bank, forsikring, teknologi over industri, telekommunikation til detailhandel. Blandt andet.

Finland mærker Rusland og Nokia nedskalering

Pengepolitisk hører Finland til i Europas mest nordøstlige hjørne godt nok til Eurozonen, men samhandelsmæssigt spiller Rusland en betydelig rolle. Forholdet til og i en udstrækning afhængigheden af Rusland (allerede lavere vækst sidste år) samt den markante størrelses- medarbejderreduktion i Nokia, har været en betydelig årsag til, at den finske økonomi har været vækstmæssigt udfordret og trængt de sidste 2 år. En bedring i den russiske økonomi og en varig forståelse og forbrødring mellem Rusland/Ukraine/EU/USA, vil have en positiv effekt på den finske økonomi og de finske aktier.

Udover Nokia er de mere kendte selskaber i Finland blandt andet Nokian Tyres (dæk), Outotec (konkurrent til FL Schmidt), TeliaSonera (telekommunikation), Enso og UPM Kymmene (papir).

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-08-30 14:14

Glimrende kortfattet generel viden! Fortsæt endelig.