Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg har været og fortsat er aktieskeptisk overfor at investere langsigtet i luftfartsaktierne SAS og Norwegian. Jeg har dog løbende også understreget, at der kan findes undtagelser, investeringslommer, hvor det kan være risikoen værd. Jeg forbliver lunken over for SAS. Investeringscasen er efter min mening ikke meget tillokkende, selv om mere end 20 % kursfald siden helårsregnskabet giver et ”fornuftigt” udgangspunkt for 2020. Derimod har jeg for en gangs skyld valgt at gå ombord og checke ind hos Norwegian:
- Bestyrelsesformand Niels Smedegård (kaptajn) og Styrmand Carlsen (Geir Karlsen) er et meget solidt makkerpar.
- Strategien ligger helt klar og selskabet er i gang med at eksekvere på ”profitabilitet frem for vækst”. Stifteren Bjørn Koos har klogt stillet sig i baggrunden.
- Over de kommende 2 år skal indtjeningen, jævnfør 3. kvartalspræsentationen 2019, hæves med 4 mia. NOK på EBITDAR niveau. Hvis det skal lykkes, kræver det en gennemsnitlig indtjeningforbedring per kvartal på 500 mio. NOK over de kommende 2 år. Hvis turn-around planen lykkes, vil nyhedsstrømmen blive meget positiv.
- De seneste måneder har Norwegian taget de første skridt til at forbedre indtjeningen og november måneds trafiktal, med en betydelig forbedring i yield, giver en indikation af i hvilken retning udviklingen går.
- Norwegian har trukket sig ud af Argentina. Det er et af mange mindre skridt, som skal få vendt udviklingen. 3 fly kommer tilbage til den fremadrettede drift. Med udgifter i USD og indtægter i Peso, lignede det en mission impossible for det ekstremt trængte Argentina at være Norwegian operatør her.
- Norwegian har for ca. 1 måned siden, formentlig og (forhåbentlig) lavet den sidste kapitaludvidelse de kommende mange år. I september fik de forlænget de obligationslån, som ville have udløb i 2019/2020 med ca. 1 år. I november fik de mere aktiekapital i kassen, og der bør ikke blive behov for yderligere kapitaltilførsel.
- Norwegian har indgået en samarbejdsaftale med Jet Blue, som skal give passagerne og Norwegian flere og bedre muligheder i USA fra sommeren 2020.
- Norwegian har indgået et leasingsamarbejde med China Construction Bank Leasing, som skal reducere deres kapitalinvesteringer.
- Norwegian har i 2019 haft store udgifter til at 18 Boeing 737 Max 8 fly i midten af marts fik flyveforbud. Boeing kommer til at kompensere Norwegian for disse problemer. Det sker formentlig i 2020. Max 8 flyvene kommer ikke i drift i 2019. Boeing har netop besluttet, at de stopper produktion af 737 Max 8 flyene indtil videre. Det er den logiske konsekvens af at en produktionsfrekvens på gennemsnitlig 42 fly per måned har fået parkeringspladsen til at bugne af nye fly med start- og flyveforbud.
- Norwegian er en meget betydelig kunde hos Boeing med i alt ca. 170 fly. Norwegian har udmeldt, at problemer med Max 8 fly vil koste minimum 1 mia. NOK i 2019 og problemerne fortsætter ind i 2020. Nogle selskaber har allerede indgået en ”kompensationsaftale” med Boeing. Størrelsen heraf er ukendt/hemmelig (givetvis fordi Max 8 flyene endnu ikke er flyvende og kompensationen derfor umulig at kvantificere). I hovedsagen vil det dreje sig om rabatter på fremtidige flykøb. Det vil næppe være urealistisk med en samlet kompensation i størrelsesorden 3 mia. NOK eller endda mere. Et af de kort som Norwegian måske kan spille er at Boeing jo ikke er den eneste producent på markedet.
- Norwegians likviditet har været anstrengt, og frygten for at Norwegian ikke ville overleve, kan meget vel have haft en indflydelse på, at kreditselskaber har holdt betalinger for bestilte billetter tilbage. Det har presset likviditeten. Dette pres bør nu være markant aftagende. Ikke mindst efter forlængelse af obligationslånene, den nye kapitaltilførsel og strategiskiftet med positiv effekt på yield i november.
- En succesfuld kursudvikling i 2020 er ikke baseret på en forventning om en overtagelse. Der har løbende være mange rygter om andre selskabers interesser, men den eneste reelle og bekræftede interesse er kommet fra IAG (moderselskab for British Airways og Iberia, bl.a.). Spekulationsrygter kan komme som en bonus, men er alt i alt mindre realistisk.
- Det er ikke kun Norwegian, men også andre selskaber, som tilpasser deres rutenet. Nogen gør det for at sløjfe ruter med utilfredsstillende profitabilitet; andre gør det fordi Boeing har leveringsproblemer med fly (Max 8). Uanset hvad: Billetpriserne kan komme til at stige lidt, og det kan/vil have en stor indflydelse på indtjeningen.
Global vækst, oliepriser og nye flyproblemer er primære risikofaktorer
Selv om der er en række faktorer som tilsammen kan få økonomien i Norwegian til om ikke at være flyvende, så dog se meget bedre ud, er der naturligvis også risikofaktorer. På aktiemarkedet er der altid risikoen for et kurskollaps, som i givet fald også vil ramme Norwegian aktien. Derudover er en meget lavere global vækst og/eller en større olieprisstigning på 15 USD per tønde eller mere potentielt negative og risikofaktorer.
Min investering er ikke baseret på, at væksten i verden accelererer, eller at andre forhold, som vi ikke kender i dag, sker. Den er baseret på Norwegians strategi, turnaround potentialet og eksekveringen af de tiltag, som allerede er, eller er på vej til at blive implementeret.
Disclaimer:
Dette blokindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blokindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.
Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.
Kære Per
Hvordan ser du dagens kvartalsregnskab i relation til ovenstående analyse? Er det indenfor skiven, over eller under? Og mener du stadig, at Norwegian er på rette spor i forhold til din strategi?
Tak!
Hej Mads
Se venligst mine tidligere kommentarer under “kommentarer”; herunder ikke mindst seneste
Med venlig hilsen
Per Hansen
Hej Per – kan godt se nu, at du har kommenteret under en anden artikel. Tak for dine kommentarer, og for, at du er overbærende med folk, der ikke får kigget ordentligt efter i første omgang 🙂 Mvh Mads
🙂
Av av av av
Er Norwegian istand til at overleve Corona?
Hej Erlend
Tak for spørgsmål. Uden en understøttende likviditeshjælp fra den norske stat, tror jeg det bliver vanskeligt
Med venlig hilsen
Per
Av av av
Hej Per – Er du stoppet med at komme med analyser/økonomiske tendenser på denne aktie som du så kraftigt anbefalede for 3 mdr. siden? Har du selv solgt alle dine aktier i Norwegian Air?
Dyb tavshed…
Se venligst 2 seneste indlæg om Norwegian
https://www.nordnet.dk/blog/norwegian-situationen-er-alvorlig/
og
https://www.nordnet.dk/blog/norwegian-uden-statslig-hjaelp-kan-aktierne-vaere-naer-vaerdiloese/
Med venlig hilsen
Per
Se venligst 2 seneste indlæg
https://www.nordnet.dk/blog/norwegian-situationen-er-alvorlig/
og det sidste her
https://www.nordnet.dk/blog/norwegian-uden-statslig-hjaelp-kan-aktierne-vaere-naer-vaerdiloese/
Med venlig hilsen
Per
Hej Per. Hvordan ser du langtidsudsigterne for NAS i forhold til post-Corona efterspørgslen efter flyrejser? Og hvor sikker en partner er BOC på den lange bane? Mh, Daniel