Spring til hovedindhold

Novo Nordisks gyldne port

Danmarks forretningsmæssige flagskib fik i fredags godkendt GLP1-pillen i USA. Det er en kæmpe milepæl i selskabets historie, og begivenheden åbner en gylden port til fremtiden. Hidtil har Novo Nordisk nemlig udelukkende solgt injektions-medicin, altså medicin, der skal sprøjtes ind i blodet med en kanyle. Fremover har Novo Nordisk nu også en konkurrencedygtig medicin på tablet-form. Det er meget vigtigt, fordi mere end halvdelen af al diabetesmedicin sælges som tabletter – et marked Novo Nordisk hidtil har været afskåret fra. GLP1-pillen vil formentlig også på et tidspunkt blive godkendt til behandling af fedme. Det er svært at vurdere konsekvenserne af godkendelsen, men alt andet lige er nyheden særdeles positiv. Alligevel var kursreaktionen beskeden i første omgang i fredags. Det bliver spændende at følge nyhedsflowet og aktiekursen i de kommende uger og måneder.

Novo Nordisk blev som bekendt skabt ved en stor fusion i 1989, hvor Novo Industri og Nordisk Gentofte efter årtiers bitter kamp ikke overraskende slog pjalterne sammen. Siden fusionen har Novo Nordisk næsten hvert år øget omsætningen og indtjeningen. Nedenstående graf viser udviklingen i indtjening pr. aktie (EPS), idet tallene før 1989 stammer fra Nordisk Industri.

Som det fremgår, er EPS øget fra 0,24 kroner i fusionsåret 1989 til 15,93 kroner i 2018. Det svarer til gennemsnitlig vækst på 15,6% pr. år. Reelt har væksten endda været noget højere, da grafen ikke kompenserer for udskilningen af Novozymes i 2001. Grafen viser også en fremskrivning for 2019, 2020 og 2021 baseret på konsensusestimater ifølge MarketScreener.com. Som det fremgår, forventes EPS at stige til fra 15,93 kroner i 2018 til 20,7 kroner i 2021. Det svarer til gennemsnitlig vækst på 9,1% p.a.

Indtjeningsvæksten har selvfølgelig ikke været helt jævn over årene. Nedenstående graf viser væksten år for år.

Som det fremgår, var væksten lavest i 1994 (nul) og højest i 2010 (38%). Som det også fremgår, faldt væksten til omkring 3% i 2017. Også i 2018 og 2019 er væksten lav omkring 3%. Med godkendelsen af GLP1-pillen (oral semaglutid) i USA, er kortene imidlertid delt ud til fornyet vækst i de kommende år. Markedet forventer allerede nu (inden godkendelsen) at indtjeningen vokser 14,6% i 2020 og 10,1% i 2021.

Det forekommer højst sandsynligt, at analytikerne efter godkendelsen vil opjustere deres estimater. De kommende dage og uger vil vise hvor meget estimaterne bliver opjusteret. Det vil jeg ikke forsøge at gætte på. Det virker også højst sandsynligt, at analytikerne vil opjustere deres kursmål i de kommende dage og uger. Måske vil de også opjustere deres anbefalinger? Som jeg læser historien, er kortene delt ud til en lind strøm af positive nyheder i form af opjusterede estimater, kursmål og anbefalinger.

Lad os se på, hvor hvordan Novo Nordisk netop nu er prissat baseret på den aktuelle kurs (358,5 kroner) og de aktuelle konsensus estimater (EPS2019=16,4 kr. og EPS2020=18,6 kr.). Novo Nordisk prissætning fremgår af nedenstående graf.

Som det fremgår, er Novo Nordisk aktuelt prissat svarende til P/E2019=21,9 og P/E2020=19,1. Til sammenligning har aktien siden december 2003 det meste af tiden været prissat i intervallet P/E=17-30. Når markedet har været særligt pessimistisk har Novo Nordisk været prissat omkring P/E=17, og når markedet har været særligt optimistisk, har Novo Nordisk været prissat lidt over P/E=30.

Hvis indtjening udvikler sig i henhold til de aktuelle estimater (se ovenfor), og hvis Novo Nordisk samtidig handles i intervallet P/E=17-30 i december 2021, vil aktiekursen ligge i niveauet 352-621 kr. i december 2021.

Denne artikel skal ikke opfattes som en købsanbefaling. Indtjeningen kan stige mere eller mindre end markedets konsensusestimater, og kursen kan stige eller falde.

Hvad mener du om ovenstående analyse? Er det tid til at købe eller sælge Novo Nordisk?

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer selv aktier i Novo Nordisk. Thorleif Jackson har endvidere for Dansk Aktionærforening udvalgt Novo Nordisk til en dansk modelportefølje (Fundamentalporteføljen) og til en Nordisk udbytteportefølje.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer