Fra den 8. april vil al handel med aktier i OMXC25 foregå anonymt. Her kan du få svar på, hvordan det kan påvirke din aktiehandel.
Mæglerstatistik på børsen
Du har indtil nu kunne se, hvilke mæglere der har eksekveret handler i bestemte aktier i nogen grad.

På billedet ovenfor kan du se mæglerstatistikken for fem tilfældigt udvalgte aktier, og hvordan de er blevet handlet hos Nordnet. Listen er sorteret efter den højeste nettokøbsværdi. På billedet kan du samtidig se den gennemsnitlige købspris, antal handler og det samlede antal aktier, der handles via Nordnet. Der er en række forskellige parametre, man kan sortere på, ud for hver mægler, afhængigt af, hvad man er interesseret i at se.
Du får ingen information om, hvem eller hvilke personer der har udført handlerne, men blot hvilken mægler der har handlet aktien. Det er vigtigt at præcisere, at det ikke udelukkende er Nordnet, som har eksekveret handlerne, men også vores kunder.

For nogle år siden blev det muligt for mæglere at vælge at være anonyme, når de handlede på egne eller deres kunders vegne. I eksemplet ovenfor ser du de fem aktier med den højeste omsætning, som ”anonyme mæglere” har handlet.
Vi ved derfor ikke, hvilken eller hvilke mæglere der har købt DSV for ca. 56 mio. kroner. Det, vi kan se, er, at mæglere har valgt at handle anonymt, og at de tilsammen har nettokøbt for 56 mio. kroner i aktien.
Ofte er der tale om udenlandske aktører, hedgefonde og andre børsmedlemmer, som har valgt at handle anonymt af forskellige årsager.
Mere anonym mæglerstatistik
Fra og med den 8. april, vil al handel i C25-indekset (også OMXS30- og OMXH25-indekset) være anonym. For øvrige aktier på Københavns Fondsbørs og First North vil det fungere, som det gør i dag, der ikke vil være nogen ændring i visning af mæglerstatistikken.
Børsen i Oslo indførte tilbage i november 2017 samme anonymiserede handel for samtlige aktier, som er optaget til handel der.
Hvorfor bliver mæglerstatistikken anonym?
Det er blevet mere konkurrencepræget at drive forretning som børs de seneste år. Dels på grund af frigivelsen af monopoler, og dels fordi EU-regler har øget muligheden for konkurrence.

Kilde: Fragmentation
I dag er børshandlen opdelt. Det betyder, at dine handler ikke nødvendigvis eksekveres på Københavns Fondsbørs, selvom det er der, aktierne er noterede. Hos Nordnet har vi regler for, hvordan en kundeordre skal eksekveres for at give det bedst mulige resultat for dig som kunde. Det indebærer blandt andet, at når du lægger en ordre i markedet, så sørger Nordnet for at den sendes til den markedsplads, der giver den bedste pris.
På billedet kan du se fordelingen mellem forskellige markedspladser for C20-aktierne for perioden 25. til 29. marts. Den lyseblå del af lagkagediagrammet viser, at 65,26 % af handlen med C20 forgår på Københavns Fondsbørs. Og at de øvrige 34,74 % af handlerne forgår på andre børser. Den lysegrønne figur til højre viser, at 74,33 % af handlerne bliver udført i løbet af dagen, mens 25,67 % af handlerne er forgået under åbnings- og lukningsauktionerne.
Nasdaq, som driver Københavns Fondsbørs, vil givetvis konkurrere om handlen på sin egen platform. En stor del af handlen sker i dag ved hjælp af algoritmer, og det er derfor i Nasdaqs interesse at beholde deres forretning på egne servere.
Lille forskel for den langsigtede investor
For dem, der investerer på lang sigt, spiller mæglerstatistik en mindre rolle. For dem, der er mere aktive og handler dagligt, er det et nyttigt redskab. Som følge af ændringerne må man nu som aktivt handlende forholde sig til, at mere aktiehandel bliver anonym.
Hvad synes du om ændringen? Del dine tanker med os i kommentarfeltet.
Det er jo klart at de helt store spillere Anonymous Broker – AB – som ligger på begge sider af bordet, gerne vil anonymiseres. Det er jo de helt store drenge når det handler om at frontrunne andre aktører, så når alle bliver anynome, ved man aldrig om de er en del af gamet på en given dag. Derfor bliver der nok i sidste ende en lidt dårligere kurs til mere almindelige handlende, der ikke besidder deres teknik. Det er en lidt kedelig udvikling, for der er noget usundt ved det spekulative marked, som anonymiseringen tilgodeser, da kursbevægelserne i endnu… Læs mere
Jeg finder det helt og aldeles skadaløst at man på den officielle børs kan få lov til at agere anonymt og i det skujdte. – Kan godt forstå hvis der skal eksekveres store positioner, at store pensionsselskaber etc. gerne vil kunne gøre det, uden at påvirke markedet markant. – Men det gør de jo i forvejen ikke der, men i “Black Pools”. – Så det burde afgjordt ikke være tilladt, da det giver mulighed for mistro, mistanker, snyd, spekulation og kurspåvirkninger. – Og ja, jeg ved godt at vi har et børstilsyn som skal holde øje med det. Men historien… Læs mere
Ja, det er vel et udtryk for, at børsen vil tilbyde de vilkår som de store kunder efterspørger, for at de gider handle der. Spørgsmålet er bare om det er den rigtige vej for aktiehandel i det hele taget. Vi VED at det tilsyn er ganske bovlamt, så risikoen ved at lade brugerne definere spillereglerne for handlen, er som jeg ser det, at handlen kan komme ud af kontrol. Jeg kan i endnu højere grad frygte fremtidige kollaps af enkeltaktier, men også af markedet i det hele taget, ved at anonymisere handelspartnerne. For aktiekulturen i et land som DK, tror… Læs mere
Det er bare ok , hvis man så samtidig stopper muligheden for at shorte aktier , hvorfor skal de store investorer have mulighed for at være anonyme når de samtidig handler aktier der ikke er deres egen ejendom , minder om spekulation.
Det ER spekulation og manipulation – bare godkendt “røvrending” (ja undskyld udtrykket, men det er rammende!).
Desuden mister pensionskunderne da gevinsten/fordelen/kursstigningen der HAR været, når shorterne kan score gevínsten – nu hvor selskabet ikke selv kan spekulere i short – mon det altid er en stueren aftale: jeg/vi får 10.000 i afgift og su får 10 mille i gevinst – fair aftale…eller hvad?