Spring til hovedindhold

Nu kommer det forsinkede ”januar-rally”

Vi fik ikke det januar-rally, som alle havde forventet. Men de seneste handelsdage har der været tydelige signaler på, at det nu er ved at være rally-tid, også i europæiske aktier. De europæiske aktier har nemlig ligget underdrejet, mens de amerikanske aktier har klaret sig godt med nye All-Time-High rekorder.

Vi baserer vores forventning om et januar-rally på en kombination af fundamentale og markedsmæssige signaler:

For det første gav flere europæiske indeks fredag det tydeligste købssignal, vi har set siden nytår. Både den toneangivende tyske DAX Future og det brede europæiske Stoxx 600 indeks siger nu køb.

For det andet ser det ud til, at smittetrykket er ved at lette i flere europæiske lande kombineret med en fortsat (langsom) vaccinationsudrulning. Sammen med det forhold, at vi så småt nærmer os foråret, må der forventes bedre vilkår for en tilbagevenden til mere normale makroøkonomiske vejrmeldinger.

For det tredje giver udsigten til øget økonomisk vækst nu grundlag for, at både industri- og bankaktier kan fortsætte stigningerne. Især for industriaktierne har vi på det seneste set ny styrke, og vi forventer, at der er mere forude. For bankaktierne vil udsigten til lavere tabshensættelser også være positiv.

For det fjerde ser vi, at flere af de vigtige risikoindikatorer, som vi holder øje med, er ved at falde til ro. Dels viser iTraxx Crossover, at de store investorer igen ligger tæt på den højeste risikovillighed i år. Og det amerikanske aktiekrak-indeks, skew, er ikke længere ildevarslende, selvom der dog stadig er visse advarselssignaler i dette signal.

For det femte har både amerikanske, europæiske og danske aktier overrasket meget positivt i starten af regnskabssæsonen for 4. kvartal, og meldingerne for 2021-resultaterne har også været solide. En stribe danske selskaber har leveret 4. kvartalsregnskaber, som var solide og i flere tilfælde også lå til den positive side.

Vi kan selvfølgelig ikke udelukke, at der dukker nye begivenheder op som trold af en æske. Men lige nu ser det ud til, at aktiemarkederne lægger an til en solid stigningsperiode efter en start på 2021, hvor det generelle aktiemarked stort set ikke har bevæget sig ud af stedet.

En stribe stærke danske aktier i denne uge: Der var virkelig fest på det danske aktiemarked i denne uge. Flere håndfulde af de store aktier steg mere end 10 procent og flere af dem oven på stærke regnskaber. Særligt vil vi fremhæve Demant, ALK-Abelló og DSV. Blandt de mellemstore og små aktier klarede North Media, Bang & Olufsen og Virogates sig også rigtig godt.

Virogates købte vi i starten af ugen til porteføljen, og aktien er steget 45 procent, siden vi udsendte handelsmail på SMS og mail til vores abonnenter. Købet til Økonomisk Ugebrevs Portefølje skete under nogle nye regler, hvorefter vi kun køber aktier til selve porteføljen, hvis det kan lade sig gøre i den virkelige verden til en pris, som vi vurderer er fornuftig. Med den hurtige stigning er det fortsat uafklaret, hvor meget vi får købt til porteføljen af Virogates og til hvilken kurs.

Blandt ugens store tabere var A.P. Møller-Mærsk og Ørsted. Begge aktier er dykket ganske meget i forhold til deres toppunkter i år. De drastiske kursfald vidner også om, at værdiansættelserne på en stribe af de store aktier er baseret på en kombination af hype, momentum og gode historier.

Fundamentalt leverede Mærsk et flot resultat, og ledelsen melder også om et stærkt 1. kvartal 2021. Men der løftes også et slør for de positive effekter på årets overskud af coronakrisen, og den gav et ekstra plus på godt en tredjedel af det samlede overskud. I en mere normaliseret verden er der altså udsigt til et betydeligt lavere overskud, med mindre der sker andre meget positive udviklinger.

Udsigt til lavere overskud i bankerne: Bølgen af bankregnskaber kommer først rigtig i gang i ugen efter vinterferien. Vi har kigget på de første regnskaber fra bankerne, og hovedbilledet er, at tabehensættelserne vil udvikle sig positivt. Dvs. lave udlånstab og der ses ikke kursreguleringer.

Eksempelvis Sparekassen Sjælland-Fyn skriver i årsregnskabet om udsigten til 2021: ”Nedskrivningerne forventes at være på et lavere niveau end i 2020. Der er ikke indregnet eventuelle stramninger af de nuværende restriktioner som følge af en forværring af COVID-19-situationen i forventningerne. Forventningerne til kursreguleringerne i 2021 er et nulresultat under forudsætning af et nogenlunde uændret renteniveau.”

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer