Spring til hovedindhold

Nu skal ”Buy-The-Dip” køberne komme frem

Vi har i de seneste ugers analyser af aktiemarkedet varslet, at der kunne være et negativt marked forude. Den er i den grad kommet til at passe. Markedsstemningen er siden tirsdag drejet over mod, at investorerne begynder at reducere risikoen.

Det er set før, at markedet korrigerer lidt ned, så teknisk er der endnu ingen vilde advarselstegn, men der er bestemt signaler om, at man nu skal være parat til at skrue ned for risikoen.

Vi har i et stykke tid påpeget, at det fundamentale billede, altså tegn på en vækstopbremsning i den vestlige verden samtidig med stigende inflation, er en grim cocktail.

Hvornår disse fundamentale faktorer slår igennem på markedet, er svært at sige. Det kan ske i denne uge eller om et par måneder.

Men i Økonomisk Ugebrevs Portefølje (og dermed i investeringsfonden AktieUgebrevet Invest) har vi for et godt stykke tid siden skruet ned for risikoen, både ved at omlægge til flere valueaktier og turnaround-aktier, som vil være robuste under en generel nedtur, og ved at reducere i den samlede aktieandel til ca. 60 procent af kapitalen. Vi har altså tørt krudt at købe for, når og hvis aktierne falder herfra.

Aktuelt ser vi en meget skæv balance mellem sandsynligheden for markant stigende og markant faldende markeder. Gevinstmulighederne står ikke på mål med tabsrisici i det aktuelle marked, synes vi.

Endnu ikke grund til stor panik

Ser vi på det tekniske billede, er der endnu ikke grund til stor panik. Som det fremgår af denne grafik over årets udvikling i den toneangivende S&P Future, er det amerikanske indeks seks gange tidligere år faldet under 20 dages glidende gennemsnit.

De seneste tre gange har Buy-The-Dip investorers lynopkøb skabt et lynhurtigt comeback for aktierne, så de var tilbage over det glidende gennemsnit i løbet af 1-2 handelsdage. I de andre tilfælde tog det 3, 4 og 5 handelsdage, før S&P Future var tilbage i optrend. Bekymrende er det også, at aktiemarkedet lukkede i ugens laveste, og det gør den forgangne uge til en af de ringeste i år.

Med andre ord ligger der et vigtigt signal i, hvordan de amerikanske aktier klarer sig i den kommende uge.

For de europæiske aktier er det tekniske billede endnu værre. Den toneangivende tyske DAX Future er faldet under 50 dages glidende gennemsnit, og det er også kun sket nogle få gange i år, med et efterfølgende hurtigt comeback. De seneste handelsdage har der været flere forsøg fra Buy-The-Dip investorer på at bundfiske, men de er hver gang blevet slået tilbage.

Vi bemærker også, at der denne gang ikke synes at være en klar sektorrotation, hvor fald i nogle sektorer neutraliseres af stigninger i andre sektorer. Forventninger om vigende økonomisk vækst presser de cykliske aktier, fx industri og transport. Men tendens til højere renter, på baggrund af højere inflation, presser også teknologi og health care. Der er altså tale om en dobbelt negativ cocktail.

Holder dette billede over de kommende måneder, vil det styre aktiemarkederne markant nedad.

På den korte bane kan der være andre negative drivkræfter, som betyder, at vi lige nu kun står over for en kortsigtet mindre korrektion. Blandt andet at mange selskaber op til 3. kvartalsregnskab snart skal lukke for deres aktietilbagekøb, at der i USA er historisk mange nye noteringer med et mange milliard stort udsalg af aktier, og at mange professionelle investorer vil justere deres porteføljer op mod månedsafslutningen.

De store historier vil være tegn på fortsat vækstopbremsning, fortsat inflation og centralbankernes varslede neddrosling af deres obligationsopkøb. Så vidt vi kan se, er alle tre historier fortsat meget i spil, og derfor forventer vi også, at de vil slå igennem på markedet.

Nye analyser fra de amerikanske finanshuse viser, at værdiansættelserne på aktiemarkeder på næsten enhver målemetode er historisk høje. Ud fra de aktuelle værdiansættelser – i forhold til historiske normer – kan der være udsigt til flade negative aktiemarkeder de næste 3-4 år, hvis forholdene skal normaliseres.

Det er dette scenarie, vi i Økonomisk Ugebrevs portefølje (og dermed investeringsfonden AktieUgebrevet Invest) er ved at indrette os efter, så vi også tjener penge (og ikke taber penge) i de nervøse og negative markeder.

Investering handler i bund og grund om at vurdere de underliggende risici, og den rettidige omhu ved at gøre det, har de fleste investorer glemt de seneste år. Men virkeligheden vender altid tilbage, og det gør den også denne gang.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer