Spring til hovedindhold

Nuevolution: Privat investorkapital gjorde den store forskel

For lidt mere end 4 uger siden kom den for investorerne og Nuevolution glædelige nyhed, at den amerikanske biotekgigant Amgen tilbyder at købe hele selskabet. Det er ikke kun en kurspræmie på 168 %, som glæder, men ikke mindst, at de private investorer kan, vil og har gjort forskellen for et af de mindre selskaber, som har svært ved at finde tilstrækkelig med risikovillig kapital. Der er stor grund til at ønske tillykke og glæde sig.

Amgen tilbyder 168 % kurspræmie

Onsdag den 22. maj er en dag, som investorerne i Nuevolution vil huske meget længe. Det var dagen, hvor den amerikanske biotekgigant Amgen lagde et bud på 1,6 mia. SEK for biotekselskabet Nuevolution. Buddet lyder på 32,5 SEK per aktie og repræsenterer en budpræmie på 168 % i forhold til børskursen dagen før buddet. Kurspræmiens størrelse er ikke kursusædvanlig, men alligevel meget markant.

Privat opbakning i 2015

Nuevolution fik i 2015 tilført 250 mio. SEK i forbindelse med deres børsnotering på First North Premier Market. Det var ikke kun men ikke mindst takket være de private investorer, at det lykkedes at rejse den nødvendige kapital til at finansiere deres forskningsplaner.

1/3 Danmark og 2/3 Sverige

Direktøren i Nuevolution Alex Gouliaev var tilbage i 2015 ikke i tvivl om, at de private investorer var en betydelig årsag til, at de lykkedes med børsnoteringen. Han husker i dag tilbage med følgende ord:

”Ca. 1/3 af de private investorer var danske og ca. 2/3 var svenske. Den absolutte hoveddel af de danske private aktionærer investerede via Nordnet, som gjorde det simpelt og nemt for de, som ønskede at investere. Vores IPO på First North Premier og senere listebytte til Main Market samt kapitalrejsninger i forbindelse hermed har været af afgørende betydning for Nuevolutions værdigenerering”.

90/100 vs 0/100 og børsnoteringstørke

Det er ikke let for nye selskaber med vækstambitioner at finde den risikovillige kapital, som skal bane vejen for de væksteventyr, som selskaberne selv håber og tror på. I den henseende spiller matematikken også en stor rolle. Når større selskaber ansøger om at blive børsnoterede, står pensionsselskaber og –fonde klar med penge og åbner beredvilligt kassen for aktiekøb, som normalt giver en 90/10 aktionærsammensætning mellem institutionelle og private investorer. Når det derimod drejer sig om mindre selskaber, er det ofte de private investorer, som alene skal bære læsset. Derfor er det svært for små selskaber at finde den risikovillige kapital.

Politikere vil høste uden såmaskine

Rammebetingelserne for at nye selskab kan finde den nødvendige kapital i Danmark lader meget tilbage at ønske. Politikerne vil gerne bruge det provenu, som nye selskaber skaber i selskabsskat og personskat efter at de er blevet successer. Derimod kniber det mere med forståelsen, når det drejer sig om i større udstrækning at hjælpe med skattemæssigt at skabe forudsætningerne og rammerne for at selskaberne finansielt overhovedet kan blive født og udviklet.

Nordnet er den finansielle jordemoder

Nordnet har de seneste år været bindeleddet mellem selskaber med kapitalbehov og risikovillige investorer, som har ønsket at bakke op. Nordnet har og vil gerne agere den finansielle jordemoder. På trods af investorpassivitet fra større investorer og politikernes større forståelse for at skaffe medvind på nye cykelstier end risikovillig vækstkapital, fortsætter vi ufortrødent med at være fødselshjælper til selskaberne. Buddet fra Amgen viser at det kan lykkedes, og at de private investorer gør en stor forskel.

Er du interesseret i at vide, hvad opskriften er på den perfekte mikro-IPO?

Så læs også mit indlæg “Børsnotering: Lækker hovedret eller mest en appetitvækker?”.

Med samme tema: Stigende aktiebeskatning er en relativ dårlig ide https://www.nordnet.dk/blog/daarlige-nyheder-for-investorerne/

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer