Spring til hovedindhold

Obama eller Romney?

Der laves ganske meget statistik. Og som det gælder i alle sammenhænge kan der være en tendens til at ”søg og du skal finde”. Hvis man leder efter noget bestemt, finder man det også. Og hvis man ikke finder det, finder man det måske alligevel ved at fokusere på “udvalgt” statistik. Valget bliver en tæt afgørelse.  Selv om resultatet ofte bliver portrætteret som vigtigt i relation til aktiemarkederne, er betydningen efter min mening mindre end mange tror.

5 dage tilbage

Natten til onsdag i næste uge er vi klogere. Her har et sted imellem 1/2 og 2/3 af de stemmeberettigede amerikanere valgt deres næste præsident. Er det egentlig afgørende for virksomhederne og dermed aktiemarkederne, hvem der ender med at vinde og stå øverst på sejreskamlen? Eller vil det kun være på selskabs- og sektorniveau, at man kan ane forskellen mellem en republikansk og demokratisk sejr? Efter min mening overvejende sidstnævnte.

Der er generelt nogle fællestræk, der gør det investeringsmæssigt mindre afgørende hvem der løber med sejren:

  • Både republikanerne og demokraterne er stærke tilhængere af et stærkt erhvervsliv og gode virksomhedsforhold.
  • Begge kandidater tror på at beskæftigelse og jobskabelse bedst sker i private virksomheder med stigende overskud, om end Obama jo arbejder for en større statslig involvering.
  • Det er i det generelle tilfælde vigtigt med en stærk og handlekraftig præsident, som ikke får et flertal imod sig i de to kamre.
  • Den siddende præsident bliver ofte genvalgt. Det er sket i ca. halvdelen af gangene siden 1928.
  • Demokraterne fører med 11/10 siden slutningen af 1920erne. Det politiske landskab er derfor ganske balanceret.

Obama

Obama vil givetvis forsøge at videreføre sin politik med hensyn til mere sundhed til flest mulige (medicare). Samtidig vil han fortsætte dereguleringen af primært den finansielle sektor.

Romney

Romney derimod vil slå et slag for ”mindre Washington”. Mindre offentlig sektor og samtidig er han fortaler for at de frie markedskræfter skal betyde mere end de har gjort under Obama.  Sektormæssigt er nogle af Romneys fokusområdet traditionel energi, forsvar og den finansielle sektor.

Obama/Romney støtter naturgas

Den amerikanske gældsætning nærmer sig 100 %. Og udviklingen i netop gældsætningen og indskrænkning af handlefriheden som det alt andet lige giver den kommende præsident, er med til at indsnævre manøvremulighederne uanset udfaldet.

Begge kandidater er tilhængere af en øget energiselvforsyningsgrad. Og netop mulighederne i den  amerikanske skifergas, som skal bruges i naturgassystemet er en slags fællesnævner for de to kandidater.

Generelt tror jeg udfaldet spiller en mindre rolle for de finansielle markeder. Præsidenten er nødsaget til at vedgå sig ”arv og gæld”. Og det betyder i det mindste en indskrænket handlefrihed. Mit investeringsmæssige budskab er derfor også, at du ikke skal investere blot ud fra tiltro til den ene eller anden kandidat.                                                                                               

Per Hansen
Investeringsøkonom

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer