Spring til hovedindhold

Obligationer: Er det nu, de vender tilbage til vores porteføljer?

Der har ikke været meget at tjene på at investere i obligationer de seneste år. Men nu kunne markedsudviklingen tyde på, at obligationer igen bør have en naturlig plads i de private investorers balancerede porteføljer.

I de seneste mange år har der ikke været meget at tjene på at investere i obligationer. Men det har der været tidligere, og nu kunne markedsudviklingen tyde på, at obligationer igen bør have en naturlig plads i de private investorers balancerede porteføljer.

Årsagen til, at der har været ringe forventninger til afkast i obligationer de seneste år, har primært været de meget lave renter. Men det billede kan være ved at ændre sig nu, fordi renterne stiger. Udsigterne til at få positive afkast på en obligation er således væsentligt bedre nu end for bare et halvt år siden.

Sådan kan en investor tjene penge på obligationer

Man kan få afkast på obligationer på to måder. Enten i form af renter, som du modtager som ejer af en obligation, eller i form af kursgevinster, når du sælger obligationen. Du kan også opleve tab på obligationer, hvis du sælger til en lavere kurs, end du har købt dem til.

Ud med TINA – nu kan der være et alternativ

I de seneste fem år har mange investorer talt om TINA, og med det ment “There Is No Alternative”. Forstået på den måde, at de ikke har kunnet se et reelt alternativ til aktier og derfor udelukkende har investeret i aktier. Men nu er tiden inde til at revurdere den tilgang. For nu er vi faktisk ved at være der, hvor obligationer igen kan være et reelt alternativ til aktier For en investor med middel risikoappetit, som ligger med 50% aktier og 50% obligationer, begynder obligationsdelen igen at se attraktiv ud – især sammenholdt med de seneste to-tre år. Eksempelvis er den effektive rente på en 10-årig dansk statsobligation steget ret kraftigt i 2022, som man kan se af figuren herunder.

Effektiv rente på 10-årig dansk statsobligation fra januar 2015 til marts 2022:

Hvad betyder det konkret for en investor?

Det betyder, at du kan forvente at opnå en årlig effektiv rente på 0,9% de næste 10 år, hvis du investerer i dag og beholder obligationen i 10 år. Det er naturligvis ikke meget i afkast, når inflationen pt. er markant højere. Men i dag bliver din investering markant bedre belønnet, end hvis du havde investeret i samme obligation i januar 2021. Her ville du i stedet have opnået en årlig effektiv rente på -0,5%.

Kursudvikling på 0% Danske Stat 2031 – DK0009924102 fra april 2021 til 19. april 2022:

Kilde: Nasdaq (nasdaqomxnordic.com)

Kursudviklingen i grafen ovenfor viser tydeligt, at der også kan være stor risiko ved obligationer. En investor, der investerede i september 2021 i ca. kurs 100, ville på nuværende tidspunkt have tabt 11 kurspoint ved salg, da kursen nu er ca. 89.

Timing, når du investerer i obligationer, kan være vigtigt. Hvis du tror, renten stiger markant herfra, skal du passe på med at investere i obligationer med lang løbetid, da de har en høj varighed (kursfølsomhed).

Effektiv rente på 10-årig tysk statsobligation de seneste fem år:

Kilde: Investing.com

Effektiv rente på 10-årig amerikansk statsobligation de seneste fem år:

Kilde: Investing.com

Som det fremgår, viser de to ovenstående grafer på Tyskland og USA det helt samme billede: Renten er steget markant i hele verden i 2022.

Fakta om investering i obligationer

  • En obligation er et lån til fx et selskab eller en stat
  • En obligation har ofte en kuponrente og en løbetid
  • En obligation har en varighed, som udtrykker kursrisikoen:
    • Jo højere varighed, jo større risiko
    • Hvis varigheden fx er 10, vil kursen på en obligation bevæge sig 10% ved en renteændring på 1%
    • Hvis en obligation er købt til kurs 100, og renten stiger 1%, vil obligationen alt andet lige falde til kurs 90
  • En obligation har også en kreditrisiko:
    • Jo dårligere kvalitet en låntager har, jo højere er risikoen
    • Det betyder, at renten vil være højere for selskaber eller lande med en dårlig rating, da risikoen for ikke at få sine penge tilbage er større, end ved lån til fx den danske stat
  • Der tales generelt om fire forskellige typer obligationer:
    • Stats- og realkreditobligationer – også kaldet ”sikre obligationer”, da de har AAA-rating (fx danske realkreditobligationer eller tyske statsobligationer)
    • Virksomhedsobligationer – Investment Grade
    • Virksomhedsobligationer – High Yield
    • Nye markeder-obligationer (fx statsobligationer i Brasilien, Indien og Tyrkiet)

Statsobligationer

I tabellen herunder kan man se, at man i dag kan opnå positiv effektiv rente på alle de lande, der er inkluderet. Det var ikke tilfældet for blot seks måneder siden.

Effektive rentesatser på udvalgte statsobligationer pr. 19. april 2022:

Kilde: Investing.com

Når man investerer i statsobligationer, er den politiske risiko og landenes økonomiske situation naturligvis noget, som er vigtigt at holde for øje. På nuværende tidspunkt er renten højest for Brasilien og Indien, hvilket indikerer, at markederne også ser den største risiko der.

Virksomhedsobligationer

Ud over statsobligationer findes der også et stort udbud af virksomhedsobligationer. Virksomhedsobligationer er inddelt i forskellige risikoklasser. De mindst risikofyldte kaldes ”Investment Grade”, mens dem med den højeste risiko kaldes ”High Yield”.

Effektiv rente pr. 19. april 2022:

Kilde: WSJ.com

Vær opmærksom på, at der i både Investment Grade og High Yield igen er forskellige risikoklasser, som du kan læse mere om hos Quora her. Løbetiden på virksomhedsobligationer er også noget, du skal være opmærksom på, ligesom ved øvrige obligationer.

Er timingen for investering i obligationer perfekt lige nu?

Det korte svar er nej, fordi ingen ved, hvad der sker med renterne i fremtiden. Inden for obligationer er der fire muligheder:

  • Stats- og realkreditobligationer
  • Virksomhedsobligationer af typen Investment Grade
  • Virksomhedsobligationer af typen High Yield
  • Nye markeder-obligationer

Det, du altid skal overveje, er din risikoappetit og strategi. Hvis du er en forsigtig investor og ikke ønsker for mange aktier, så er dine investeringsmuligheder blevet markant forbedret i det sidste halve år, fordi renterne allerede er steget.

Inspiration til investeringsmuligheder i obligationer

  • Investeringsforeninger: Vi har 84 investereringsforeninger med rente som tema. Se hele listen i screeneren.
  • ETF’er: Vi har 390 ETF’er med obligationer (i vores screener kaldes det ”rente” som tema). Se hele listen i screeneren her.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
8 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-09-21 18:38

Hvornår bliver det muligt at købe realkreditobligationer via nordnet.dk? 😉

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-09-21 19:24

Hej Mads. Desværre ikke muligt online endnu, men du kan ringe ind, så kan visse typer handles. Men jeg håber, at det kommer på sigt.

Gæst
Gæst
2022-07-01 09:28

To spørgsmål

hvis du skulle investere en million i obligationer ville du så købe

.1. Den nye 5 % uden afdrag, hvor højt kan den gå, du kan jo blive tvangsinløst på 100

2.en 2,5 % hvor der skal flere kursstigninger får den når 100

hvor højt har du set en obligation gå over 100, jeg taler kun realkredit

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-07-01 14:00

Hej Else, Man kan ikke sige, at den ene obligation er bedre end den anden. Hvis man som investor skal vælge mellem de 2 obligationer, så skal man have klar holdning til sin risiko, tidshorisont og renten i fremtiden. Afkast på en obligation består af renten og evt. kursgevinster. En 5% obl. med 30 års løbetid handles omkring kurs 99 fortiden. Det vil sige at kursgevinsten ved pari indfrielser er begrænset. Men hvis man køber og beholder så får man ca. 5% om året. 2,5% obl. med 30 års løbetid handler omkring kurs 91, så udover 2,5% i rente kan… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-05-06 07:33

Hej
Jeg skal have indfriet et par flex-lån ifm. hussalg. Kan jeg gennem jeres mæglere købe de seks bagvedliggende obligationer og indfri på denne vis og giver det økonomisk mening? Læs: Er det besværet værd?
Anders

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-05-06 08:09

Hej Anders. Tak for spørgsmålet. Det kan man ikke hos os.

mvh Andreas / Nordnet

Gæst
Gæst
2022-04-29 09:23

Er det muligt at købe obligationerne direkte hos Nordnet? (ikke en ETF/investeringsforening)

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-04-29 14:06

Hej Rune

Man kan ikke handle obligationer online, men du kan ringe til vores mæglere og handle danske realkreditobligationer.

Telefon: 70 20 66 85 – tast 2