Spring til hovedindhold

Obligationer: Flot afkast i juli, men kan det fortsætte?

Obligationer har i et par år nærmest ikke givet noget afkast, og i første halvår af 2022 gik det helt galt, fordi renterne steg kraftigt. I juli vendte det dog, og obligationer gav et flot afkast – men kan det fortsætte?

Obligationer har i et par år nærmest ikke givet noget afkast, og i første halvår af 2022 gik det helt galt, fordi renterne steg meget voldsomt, og dermed opstod der store tab på obligationer pga. store kursfald. Men i juli vendte billedet. Hvad er der sket, og hvad er mulighederne fremover? Det kigger Brian Buus Madsen fra Nordnet nærmere på i denne blogpost.

Brian Buus Madsen, Head of Business Management hos Nordnet

Næsten 12% sidste måned

Lange renter faldt markant tilbage fra midt juni til primo august over hele verden, og dermed var vejen banet til super afkast på især lange obligationer.

Kursgraf på 10-årig tysk statsobligation

Kilde: Investing.com

Som det fremgår af grafen ovenfor, faldt renten på den 10-årige tyske statsobligation fra 1,92% til 0,71% på 1,5 måned, hvilket resulterede i en stor kursgevinst på denne obligation. De lange renter i de øvrige europæiske lande samt USA faldt også meget tilbage.

ETF’eren Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ var den bedst performende rente-ETF’er sidste måned med et afkast på 11,72 % (5. august). Der var også mange andre rente-ETF’er, der gav gode afkast pga. det store rentefald.

Se hele listen med rente-ETF’er her.

De danske investeringsforeninger med fokus på obligationer gav også super gode afkast sidste måned. Se listen her.

Hvad er korte og lange obligationer?

Obligationer inddeles i kategorier alt efter længden på restløbetiden, dvs. den tid der går, før et lån er tilbagebetalt. Fx er den korte rente renten på en obligation med en kort løbetid.

Korte obligationer har en restløbetid på op til tre år. Kurserne på korte obligationer er mere stabile, og kursdannelsen er især påvirket af den pengepolitik, som Danmarks Nationalbank fører.

Lange obligationer har en restløbetid på mere end syv år. Kurserne på lange obligationer kan have store udsving, og kursdannelsen er især påvirket af forventningerne til udviklingen i inflation og vækst.

Obligationer i en portefølje

I april og maj skrev jeg to blogindlæg om obligationer, fordi jeg mente, at de igen kan bidrage positivt til en portefølje.

Læs de to indlæg her:

En investor med en balanceret risiko bør igen have obligationer som en naturlig del af porteføljen. Du skal dog ikke forvente samme høje afkast som i juli måned, men mindre kan også bidrage fornuftigt. Der er stadig nul eller negativ rente på mange indlånskonti i Danmark, så hvis man ”blot” kan opnå 1-2% på sine obligationer, er det også positivt.

Renteniveau på udvalgte 10-årige statsobligationer 5. august 2022

Kilde: Investing.com

Som det fremgår af tabellen ovenfor, er der stadig positiv rente på alle 10-årige statsobligationer pr. 5. august, også selvom renten er faldet en del sidste måned. Præmien for at ligge i obligationer er ikke prangende, men stadig markant bedre end for et år siden, hvor der fx var negativ rente på den 10-årige tyske statsobligation. De helt korte renter i Danmark giver også alle positive renter. Så det er i dag muligt at opnå positivt afkast ved køb af helt korte obligationer.

Se renteniveauet på korte obligationer fra Realkredit Danmark her.

Nordnet One – nem vej til en blanding af aktier og obligationer

Hvis du er langsigtet og har en tidshorisont over tre år, tror jeg på, at investering er langt bedre end at stå kontant.

En blanding af aktier og obligationer fungerer for langt de fleste investorer. Derfor har vi lanceret Nordnet One, der har fokus på netop aktier og obligationer, hvor al løbende tilpasning sker helt automatisk ud fra dit valgt af risikoniveau.

Du skal blot vurdere din risiko, så ordner Nordnet One resten.

Læs mere om Nordnet One her.

Obligationer – se dine muligheder hos Nordnet.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer