Spring til hovedindhold

Oliepriser: Prisfald på 30% skaber chokbølger

Bilisterne kan ikke kun trykke speederen i bund uden at få en ekstraregning på grund af Coronavirus effekt. Fredag fik de faldende oliepriser yderligere nedadgående fart på, da Rusland og OPEC ikke kunne blive enige om at møde den faldende efterspørgsel med et lavere udbud. Det vil i den kommende uge få standerpriserne til at falde dramatisk:

  • Fredag faldt oliepriserne tæt på 10 %. Mandag morgen kollapser oliepriserne og falder yderligere 30 %!
  • Siden USA i januar dræbte den iranske general Suleimani, som kortvarigt fik oliepriserne til at stige, er oliepriserne nu aktuelt mere end halverede.
  • Rusland og OPEC kunne i Wien ikke blive enige om at reducere olieproduktionen og på den må få stabiliseret prisen.
  • Konsekvensen er at hverken OPEC eller Rusland efter 1. april er forpligtede til at fastholde tidligere indgåede aftaler om lavere produktion.
  • På overfladen er det uenighed mellem OPEC og Rusland, som er brudt ud i lys lue. Saudi Arabien tog det angiveligt for givet, at Rusland ville acceptere de forslag som Saudi Arabien ville foreslå. Rusland havde dog en anden dagsorden. En af udfordringerne er måske, at Rusland kan være træt af OPEC producenter, som ikke overholder indgåede aftaler og dermed mister markedsandele.
  • Bag ved ”scenen” gemmer der sig formentlig også en længere sigtet russisk taktik om at forsøge at presse den amerikanske skifergas ud af markedet. Lavere oliepriser vil gøre skifergas til en økonomisk mindre profitabel eller måske endda uprofitabel forretning. Analytikere mener dog ikke det vil ændre sig allerede nu ved de nuværende priser.
  • De seneste 3 år har USA hævet deres daglige produktion med næsten 4 mio. tønder. Det har været og er en game changer på oliemarkedet og for olieprisen.
  • Det forlyder, at Saudi Arabien nu vil skrue op for hanerne og tilbyder asiatiske købere olie med en rabat på 4-6 USD per tønde i forhold til den aktuelt gældende oliepris.
  • I 2014-2015 blev oliemarkedet med et opmærksom på, at den amerikanske skifergas industri ville være en game changer. Over 18 måneder faldt oliepriserne med tæt på 75 % før priserne til sidst stabiliserede sig i overkanten af 25 USD per tønde.
  • En sådan bevægelse er ikke meget realistisk, men yderligere prisfald kan ikke udelukkes.

Priskrig vil give markant lavere danske benzinpriser

I denne uge vil fredagens og mandagens prisfald give markant lavere priser. Skulle vi komme til at gense de laveste priser fra starten af 2016 er der mulighed for prisfald for de danske forbrugere på 2 DKK per liter.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer