Spring til hovedindhold

Optimist, pessimist eller realist – hvilken type er du?

En optimist er typisk en person med et lyst livssyn, der ser positivt på alt – et super attraktivt karaktertræk, som også optimerer chancerne for, at de fleste dage bliver gode dage.

På aktiemarkedet vil en optimist, som udgangspunkt, også have bedre chancer for at skabe et godt langsigtet afkast, fordi optimisten ofte blot beholder sine aktier. Historiskset har der været flest år med positive afkast, kontra år med negative afkast.

Historisk afkast på S&P 500

Kilde: Investopedia

Historisk 10 års afkast illustreret ved en global ETF – ishares Core MSCI World

Kilde: Nordnet

Som det fremgår af de to grafer, er det tydeligt, at aktier på længere sigt er en god ide. Man skal dog som investor, kunne håndtere og acceptere ”dårlige” år, da der vil være år med negativ afkast.

Endvidere er det vigtigt at understrege, at historisk afkast ikke er nogen garanti for fremtidigt afkast, og investering i aktier indebærer risiko.

Pessimist

Min opfattelse af en pessimist er en person, der anser alt som negativt og generelt har et meget sort syn på verdenen – glasset er som regel halvt tomt. Pessimisten skyggebokser og ser ofte flere problemer, end der i virkeligheden er. Jeg synes personligt, at det bedste eksempel på en pessimist er Tyttebær-Maja fra Emil fra Lønneberg. Har man ikke har set Emil fra Lønneberg eller kender til Tyttebær-Maja, anbefaler jeg, at man får set et par afsnit.

Det kan være en hæmsko, hvis man som pessimist ønsker at investere. Det kan forhindre dig i at komme i gang, da man udelukkende fokuserer på det ”farlige” og usikre, og samtidig glemmer mulighederne.

Jubeloptimist

Jubeloptimisme kan være farligt, da man tendens til at have et for lyst syn på livet og derfor nemt mister en større sans for realisme. Jeg møder til tider nye investorer, der er af den opfattelse, at man ved at investere i aktier, nemt og risikofrit bliver hurtig rig. Desværre er det ikke så nemt blot at købe en aktie, læne sig tilbage og blive meget rig, meget hurtigt.

Enkelte investorer kan være heldige og rammer den perfekte aktie. Som regel er det dog spredning og tålmodighed, der skaber de bedste resultater på aktiemarkedet. Til sammenligning taber 99,99 procent på eksempelvis at spille Lotto, hvorimod det kun er de få heldige, der scorer den store gevinst, mange drømmer om.

Om man vælger at spille Lotto, er naturligvis op til en selv, så længe man kender reglerne og kun spiller for beløb, man har råd til at tabe.

Realist

Som investor anbefaler jeg, at man besidder en kende realisme. På den måde mener jeg, at man kan sætte sig nogle langsigtede realistiske mål ud fra tre vigtige parametre:

  1. Tidshorisont
  2. Risiko
  3. Afkastforventninger

Historiskset har afkast på S&P 500 i gennemsnit ligget på ca. 10 procent siden 1920, men det årlige afkast rammer stort set aldrig 10 procent.

Historisk årlig afkast på S&P 500 i perioden 1926 til 2020

Kilde: https://awealthofcommonsense.com/2021/04/stock-market-returns-are-anything-but-average/

Som det fremgår af tabellen, svinger afkast på aktier en del hel. Realisten fastholder dog fokus på det langsigtede mål, og får stor sandsynlighed et fornuftigt langsigtet afkast på sine aktier og investeringer.

Husk, som altid, at historien ikke nødvendigvis gentager sig, og historisk afkast ikke kan sige noget om fremtiden.

Jeg tror, at afkast på aktiemarkedet vil være lavere end 10 procent de næste 10 år. Vi kan ikke forvente samme hjælp fra en lempelig finanspolitik, og markante rentefald, som vi har oplevet de sidste 10 år.

Rådet for Afkastforventninger giver hvert halve år deres bedste bud på afkastforventninger – se dem her.

Oversigt over Rådet for Afkastforventningers bud på afkast de næste 1-10 år

Kilde: Rådet for afkastforventninger

Som det fremgår af tabellen, forventer Rådet for Afkastforventninger ”kun” 5,6% i gennemsnitlig årlig afkast på globale aktier, de næste 10 år før omkostninger.

Inspiration til strategi

Om du er realist, optimist, pessimist eller måske en kombination af de tre, forsøg da at lave en strategi for dine investeringer. Jeg tror, at du vil opnå utrolig stor glæde ved at investere og måske endda få et bedre langsigtet risikojusteret afkast.

Som inspiration til at sammensætte en strategi har vi Nordnets Investeringsguide, som tager udgangspunkt i danske investeringsforeninger. Prøv den her.

Hvis du blot er langsigtet investor, og ikke selv ønsker at sammensætte en aktieportefølje, kan du få inspiration i vores Nordnet Indeksfonde, som endda handles uden kurtage.

Passer investeringsforeninger eller Nordnets indeksfonde ikke lige i din investeringsstrategi, kan du søge inspiration via vores aktietemasider . Her kan du se hvordan andre Nordnet-kunder investerer.

Hvilken dag er den bedste dag til at investere?

Ingen kender dagen i morgen. Der vil være både gode og dårlige år for aktier, men ingen ved hvornår. Derfor er den bedste dag til at investere I DAG.

Nike har det perfekte slogan – JUST DO IT.

Kom i gang med at investere i dag – under forudsætning af, at du har den rigtige tidshorisont og har lavet din egen investeringsstrategi.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast, og investering kan medføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-08-18 10:30

Man bør også tænke på risikoen for inflation. I dag ser vi nogle tegn på inflation, men det er uklart om det bliver seriøst.

Har man investeret i aktier, vil man være delvis garderet mod inflation, fordi aktierne ofte vil stige i takt med inflationen. Til gengæld har man jo så den store risiko for svinginger i kurserne, som indlægget beskriver.

En investering i obligationer, som ellers ofte bliver beskrevet som sikker, vil derimod blive hårdt ramt af evt. inflation.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-08-18 10:46

Hej Rune. Tak for input. Og du har helt ret i, at obligaitoner der før gav noget rente er i mange situationer udfordret, så langt sværre for forsigtige investorer, at få et positivt afkast idag. Dog også vigtigt at huske på, at kontanter idag ofte giver negativ afkast på minus 0,6%, så forsigte kunder bør sammenligne obligationsafkast med -0,6%. Som altid skal man finde sin egen investeringsstrategi og risikovillighed. Hvis lang horisont over 10 år og risikovillig, bør hedder tommelfingerreglen også 100% aktier.