Spring til hovedindhold

Optræk til ekstrem uro og nervøsitet på aktiemarkedet

I denne kommentar plejer jeg at fokusere mest på udviklingen på aktiemarkederne. Denne gang vil vi gøre en undtagelse, fordi vi på det seneste har set en bemærkelsesværdig udvikling.

I denne kommentar plejer jeg at fokusere mest på udviklingen på aktiemarkederne. Også selvom vi godt ved, at de forskellige finansielle markeder hænger sammen som ærtehalm, og at de hele tiden påvirker hinanden. Denne gang vil vi gøre en undtagelse, fordi vi på det seneste har set en bemærkelsesværdig udvikling.

I slutningen af sidste uge dykkede aktiemarkederne kraftigt, og det blev ikke mindst forstærket fredag aften op mod amerikansk lukketid. Vi kan altså se frem til en meget urolig åbning på det danske aktiemarked mandag morgen.

Som det fremgår af forskellige grafikker med teknisk analyse på ugebrev.dk, endte sidste uge med at blive meget negativ. Ikke nok med at aktierne faldt markant tilbage. Også priserne på guld, olie, naturgas, kobber, landbrugsvarer og bitcoin dykkede. Det betyder, at det lige nu er vanskeligt at finde steder, hvor man kan skjule sig for kursfaldene på aktiemarkedet.

Men vi forventer ikke, at det vil fortsætte sådan. Pengene skal placeres et eller andet sted, og vi har også et bud på, hvor det bliver.

I første omgang er det dog vigtigt at forstå, hvad der sker under overfladen. På den ene side tror vi, at de konjunkturfølsomme aktier fortsat vil blive presset. Det drejer sig især om industriaktier, men også senere bankaktier. På den anden side vil fortsat stigende renter også ramme de dyreste tech- og health care-aktier, da de høje P/E-værdier, altså værdiansættelser, skal balanceres i forhold til de stigende renter.

Grundlæggende tror vi dog på, at de store investorer vil søge mod store solide aktier, som har karakter af en obligationslignende kvalitet, som eksempelvis Novo Nordisk og til dels også de andre store danske pharma-aktier.

I den forgangne uge fik bankaktierne også et gevaldigt løft opad, efter at forventningerne til yderligere massive rentestigninger fra ECB blev forstærket. Højere korte renter er godt for bankernes indtjening og dermed bankaktierne.

Vi forventer dog ikke en langvarig kursstigning for bankerne, da det trækker modsat, at de økonomiske konjunkturer står til at blive svækket. Og det vil også blive stigende vanskeligt for bankerne at opretholde de høje minusrenter på kundeindlån, når de kan tjene penge ved at placere ledig likviditet i det korte pengemarked. Vi er derfor skeptiske over for bankaktierne på den lange bane, selvom der helt kortsigtet godt kan ligge nogle flere plusser.

Økonomisk Ugebrevs Portefølje sluttede ugen i minus 7,2% for årets afkast, lidt bedre end Copenhagen Benchmark indeks i minus 8,5% og en del bedre end C25-indeks i minus 10,8%. Umiddelbart havde vi forventet at lægge yderligere positiv afstand til markedet, da vi fortsat er ret defensivt positioneret.

Knap 40% af kapitalen er fortsat placeret i defensive ETF’er med fokus på råvarer, landbrug, olie og shortede aktieindeks, som mandag morgen må forventes at bidrage med lidt yderligere plusafkast til porteføljen efter kursfaldene fredag aften.

Investeringsfonden Aktieugebrevet Invest, som følger vores portefølje, har leveret samme afkast i år, altså ca. minus 7%. Vi havde varslet, at fonden fredag ville blive børsnoteret på NASDAQ som en investeringsforening. Og det skete sådan set også, som det fremgår her.

Når der slet ikke var handel i fonden fredag, skyldes det tekniske udfordringer. Vi håber meget, at fonden snart kan handles hos bankerne og Nordnet. Og når det sker, vil vi gøre opmærksom på ugebrev.dk og i nyhedsmails til vores læsere.

Vi ved, at mange investorer står på spring til at investere i fonden, fordi den umiddelbart er godt tilpasset det aktuelle nervøse og usikre marked. Vi er fuldt investeret i fonden, men vi har balanceret risikoen med ETF’er, der bevæger sig modsat det generelle aktiemarked.

Og så føler vi os overbeviste om, at der fortsat vil være et træk af kapital over mod guld, som den traditionelle sikre havn, mod olie på grund af usikkerhed om forsyningssituationen i kølvandet på Ukraine-krigen, og mod råvarer på grund af propper i forsyningskæderne og måske svigt af leverancer af vigtige metalråvarer og landbrugsvarer fra Rusland.

På den helt korte bane står aktiemarkederne over for nogle ekstremt vigtige test af centrale støttepunkter. Det er derfor vigtigt for enhver investor forsat at arbejde hen mod at balancere risikoen i sin portefølje. Vi søger at give inspiration til dette, gennem ØU Formue, sms-tjenesten ØU Trader og investeringsfonden Aktieugebrevet Invest.

Prøv Økonomisk UgebrevFORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer