Spring til hovedindhold

Portefølje med enkelt-aktier er billigst!

Der er en større debat i gang i medierne, som handler om, hvorvidt det er bedst at investere i de aktivt forvaltede investeringsforeninger eller de billigere passivt forvaltede indeksfonde eller ETF´er. Noget jeg dog synes helt mangler i debatten, er investering i enkelt-aktier, som jo helt klart er det billigste alternativ. Udover kurtage ved indkøb vil man efterfølgende kunne have 0 kr. i løbende omkostninger år efter år.

Det kræver naturligvis lidt mere Gør det selv-arbejde at forvalte sin egen portefølje med enkelt-aktier. Men hvis man sørger for at have minimum 10 aktier i porteføljen, spredt på forskellige sektorer og lande, er jeg overbevist om, at de færreste professionelle forvaltere lykkes med et bedre afkast end den private investor, når omkostningerne er fratrukket.

Fastlæg din risikoprofil

En god måde at starte på, inden man begynder at opbygge en portefølje af enkelt-aktier, er at klarlægge sin risikoprofil. Og her er det vigtigt at forstå, at afkast og risiko følger hinanden. Lav risiko = lavt afkast. Vil man have et pænt afkast, er man også nødsaget til at tage risiko. Her kan jeg anbefale, at man først gennemfører Nordnets Investeringsguide, hvor man svarer på 22 spørgsmål og efterfølgende får præsenteret sin risikoprofil. Det kan f.eks. være 70 % aktier og 30 % obligationer. Obligationsandelen udgør placeringer med lav risiko, altså den del som skal mindske den totale risiko i porteføljen. Her kan man enten vælge at have andelen placeret kontant eller kigge nærmere på Nordnets rentetorv. Aktieandelen kan man vælge at placere i enkelt-aktier.

Men hvilke aktier skal man så investere i?

Som hjælp og inspiration har jeg trukket lister ud for alle Nordnets private kunder i vores nordiske lande. For hvem kan f.eks. det norske marked bedre end nordmænd og det finske marked bedre end finner? Og hvorfor ikke blot vælge tre danske aktier fra vores danske top 10 liste, 2 aktier fra hver af vores nordiske nabolandes toplister og måske 3-5 globale aktier fra de udenlandske toplister? På den måde vil man sikre en god spredning i sin portefølje med et udvalg af aktier, som allerede er udvalgt og opleves som attraktive af Nordnets meget aktive og dygtige private investorer.

Nedenfor følger listerne til inspiration for alle jer, som føler, at det er muligt at selv opbygge og forvalte en god langsigtet aktieportefølje og dermed spare en masse gebyrkroner for den professionelle forvaltning.

Følg op på din risiko

Nu tænker du måske, ”fint nok, men jeg kan vel ikke bare købe og lade porteføljen være?” Det er rigtigt, at du med jævne mellemrum bør følge op på din portefølje. Nordnet har et værktøj, som gør det lidt nemmere, nemlig Porteføljerapporten.

Her kan du se, om din portefølje harmonerer med din risikoprofil, eller om du bør sænke eller hæve din risiko. Er din risiko eksempelvis for høj, kan du vælge at sælge ud af dine aktier og evt. købe obligationer eller andre renteprodukter, så dine investeringer igen harmonerer med din risikoprofil.

God fornøjelse 🙂

  Danskeres populæreste danske aktier Sektor
1 VESTAS WIND SYSTEMS Industri
2 NOVO NORDISK B Sundhedspleje
3 DANSKE BANK Finans
4 DSV B Industri
5 FLSMIDTH & CO Industri
6 CARLSBERG B Konsumentvarer
7 PANDORA A/S Forbrugsgoder
8 MÆRSK B Industri
9 NOVOZYMES B Materialer
10 COLOPLAST B Sundhedspleje
     
  Danskeres populæreste udenlandske aktier Sektor
1 ERICSSON B Informationsteknologi
2 APPLE COMPUTER Teknologi
3 HENNES & MAURITZ B Forbrugsgoder
4 TRINA SOLAR LTD ADR Industri
5 NOKIA OYJ Informationsteknologi
6 JINHUI SHIPPING Industri
7 TEVA PHARMACEUTICAL INDUSTRIES Sundhedspleje
8 CHINA MING YANG WIND POWER Industri
9 GAZPROM Energi
10 STATOIL ASA Energi
     
     
  Svenskeres populæreste svenske aktier Sektor
1 ERICSSON B Informationsteknologi
2 HENNES & MAURITZ B Forbrugsgoder
3 VOLVO B Industri
4 BOLIDEN Materialer
5 TELIASONERA AB Telekommunikationsservice
6 ABB LTD Industri
7 ASTRAZENECA Sundhedspleje
8 KINNEVIK INVESTMENT Finans
9 SANDVIK Industri
10 RATOS B Finans
     
  Svenskeres populæreste udenlandske aktier Sektor
1 FORTUM OYJ Forsyning
2 NOKIA OYJ Informationsteknologi
3 LBI INTERNATIONAL N.V. Informationsteknologi
4 APPLE COMPUTER Materialer
5 STATOIL ASA Energi
6 VESTAS WIND SYSTEMS Industri
7 GAZPROM Energi
8 RENEWABLE ENERGY CORPORATION AS Informationsteknologi
9 SINO AGRO FOODS Materialer
10 DNO INTERNATIONAL ASA Energi
     
     
  Nordmænds populæreste norske aktier Sektor
1 RENEWABLE ENERGY CORPORATION Informationsteknologi
2 STATOIL ASA Energi
3 NORSK HYDRO Materialer
4 TELENOR ASA Telekommunikationsservice
5 ORKLA Konsumentvarer
6 GJENSIDIGE FORSIKRING ASA Finans
7 YARA  INTERNATIONAL Materialer
8 MARINE HARVEST ASA Konsumentvarer
9 DNO INTERNATIONAL ASA Energi
10 AKER SOLUTIONS ASA Energi
     
  Nordmænds populæreste udenlandske aktier Sektor
1 ERICSSON B Informationsteknologi
2 APPLE COMPUTER Teknologi
3 SWECO B Industri
4 SHIP FINANCE INTERNATIONAL LTD Industri
5 FACEBOOK INC Teknologi
6 NOKIA OYJ Informationsteknologi
7 PA RESOURCES Energi
8 TESLA MOTORS INC Konsumentvarer
9 GOLAR LNG LTD Service
10 MICROSOFT CORP Teknologi
     
     
  Finners populæreste finske aktier Sektor
1 NOKIA OYJ Informationsteknologi
2 FORTUM OYJ Forsyning
3 TALVIVAARAN KAIVOSOSAKEYHTIÖ Materialer
4 UPM-KYMMENE OYJ Materialer
5 TLS1V Telekommunikationsservice
6 ELISA Telekommunikationsservice
7 SAMPO A Finans
8 OUTOKUMPU OYJ Materialer
9 NESTE OIL OYJ Energi
10 METSO Industri
     
     
  Finners populæreste udenlandske aktier Sektor
1 VESTAS WIND SYSTEMS Industri
2 STATOIL ASA Energi
3 HENNES & MAURITZ B Forbrugsgoder
4 NORDIC MINING ASA Materialer
5 WAL-MART STORES Service
6 APPLE COMPUTER Teknologi
7 COCA-COLA CO Konsumentvarer
8 MCDONALD’S CORP Service
9 ABB LTD Industri
10 INTEL CORP Finans
Max Gandrup
Senior Product Advisor (landechef Danmark 2002-2016)

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2013-05-31 00:04

Sjovt at se hvor store indflydelse Thorleif Jackson’s modelportefølge tilsyneladende har på danskernes aktiekøb – 6 ud af de 10 udenlandske aktier.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-06-01 10:13

Hej Jesper
Ja ingen tvivl om at der er mange af Nordnets danske kunder som følger Thorleifs portefølje i Eksperterne. Og med et afkast på 156% siden start, er der forhåbentlig også mange af vores kunder, som har fundet nogle gode vinder-aktier fra Thorleifs portefølje.

Gæst
Gæst
2013-05-31 16:25

Jeg troede Vanguard ETF var noget af det billigste at investere i. Hvordan kan man ellers få gang i de nye markeder ?
Jeg investerer i Vietnam og i Filippinerne gennem ETF men ikke hos Vanguard, der er det andre områder eller markeder. Trist at man ikke kan investere sine pensions midler i ETFér, mon det er bankerne der finder dem for billige i forhold til passive bank-investeringsforeninger. Jeg har kontaktet finanstilsynet, men her er det bedre at tale med sin dør. Jeg har en del hos Thorleif men investerer helst i Asien og USA.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-05-31 21:17

Du kan da godt investere pensionsmidler i ETF’er? Der er vist ikke mange banker der giver adgang til at man selv kan købe dem for det kræver jo ofte adgang til udenlandske markedspladser, men du kan da købe dem gennem et pensionsdepot i Nordnet. Og måske også gennem personlig henvendelse til banken.

Det er nok rigtigt at bankerne ikke har det store incitament til at tilbyde det. Mange af de danske aktieinvesteringsforeninger får de 0,5-1% i kickback fra om året.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-06-01 10:10

Hej Søren
ETF’er og indeksfonde er absolut noget af det billigste at investere i, men du betaler dog løbende administrationsomkostninger, som dog er billigere end ved investering i almindelige investeringsforeninger. Dette slipper du ved investering i enkelt-aktier. Hvis man vil investere i fx Vietnam og Filippinerne som i dit eksempel, kan jeg dog også anbefale at gøre det via ETF’er, og som Ole skriver er det tilladt at handle ETF’er fra pensionsdepoter, dog ikke samtlige.

Gæst
Gæst
2013-10-01 11:40

Thorleif Jackson – 06.08.2013 / TEVA FEIL I DITT RESONNEMENT? Sitat: “I 2013 og 2014 forventer markedet indtjening svarende til 5,00 USD og 5,32 USD pr. aktie. Den seneste kurs på 38,49 USD svarer dermed til en prissætning på P/E2013=7,7 og P/E2014=7,2. Til sammenligning var Teva i perioden 1997-2010 prissat i intervallet P/E=11-52.” Mulig feil indtjening her? Klipp fra regnskap: 30.06.2013: Earnings (loss) per share attributable to Teva: Basic ($) 0.21 31.12 Earnings per share attributable to Teva: Basic ($) 2.25 (2012) 3.10(2011) 3.72 (2010) 2.29 (2009) 0.78 (2008) Er det mulig for å få 4,79$ på de siste 6… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-10-01 16:25

Hej KIT, det er fordi du ser på GAAP-tallene mens TJ ser på NON-GAAP. I hans tal er der således ikke inkluderes engangsomkostninger til retsager, nedlukning af fabrikker osv.. Der findes argumenter for begge dele. Jeg vil dog personligt ligesom dig bruge GAAP-tallene, da aktionærerne jo ikke får nogen glæde af de penge, der ryger til engangsomkostningerne, som lader til at være tilbagevendende år efter år.
Men TJ syn på sagen er så, at engangsomkostningerne forventes at stoppe, nu hvor TEVAs opkøbs-spree er sluttet.

Mvh Casper