Spring til hovedindhold

Rejsebranchen i en tid med corona

Rejsebranchen er blevet hårdt ramt af coronavirusens fremskridt i verden og især på børsen. Blandt vores kunder mener mange, at bunden er nået, og i de seneste uger er flere flyselskaber, hotelkæder og biludlejningsfirmaer blandt dem, der har modtaget flest nettoejere.

En tilbagevendende emne i rejsebranchen er de lave margener. Når økonomien og folks rejse falder, er det ret hurtigt for virksomhederne at ende i en krise, da de ofte har en høj gæld. I nedenstående tabel kan du se, hvor høje selskabernes gæld er.

Flyselskaber.

Da de fleste lande i verden har indført rejseforbud, er mægnden af lufttrafik faldet med over 40 procent ifølge radartjenesten Flightradar24. Størstedelen af de fly, der stadig er i luften, er fragtfly og tilhører normalvis fragtvirksomheder og ikke flyselskaber.

I de nordiske lande har vi set flere situationer med både SAS og Norwegian, hvor begge virksomheder har været på vej til konkurs. Den norske regering har ydet lån til Norwegian for over 2 mia. kr, og Sverige og Danmark giver tilsammen SAS en kreditgaranti på 2 mia. kr. – halvdelen hver. Sverige har ydermere oplyst, at de kan yde op til i alt 5 mia. SEK i kreditgarantier til hele den svenske luftfartsindustri. I Finland har regeringen accepteret at give 600 millioner euro i lån til Finnair. Finnair er også det selskab, hvis aktier har klaret sig bedst, med et fald på blot 27 procent i år sammenlignet med SAS med 45 procent og Norwegian ned hele 86 procent i år.

Blandt de nordamerikanske flyselskaber er næsten alle de større blandt de mest købte af vores kunder: Air Canada, Delta Air Lines og American Airlines.

FlyselskaberLandUdvikling i årÆndring i antal ejere %*Nettogæld per aktie (DKK)Potentiale ifølge analytikerne**
SAS🇸🇪 🇩🇰 🇳🇴-45 %74 %38,3318 %
Norwegian🇳🇴-86 %114 %319,90-36 %
Finnair🇫🇮-27 %88 %5,4-12 %
Air Canada🇨🇦-62 %1.356 %37,6476 %
Delta Air Lines🇺🇸-62 %1.158 %89,9166 %
American Airlines🇺🇸-64 %771 %330,3658 %

Hoteller.

Hotelbranchen har også set en betydelig reduktion i belægning. Dette har ført til nogle usædvanlige tricks, såsom at tilbyde hotelværelser til kontorbrug og månedlige huslejer som lejeboliger til dem uden bolig. Men trods dette er det en kendsgerning, at mange hoteller er truet med konkurs.

I Norden har Scandic været den mest populære. Aktien har haft betydelige intradagbevægelser og har været på toppen af de mest handlede aktier på Stockholmsbørsen i flere uger i træk. Hotelkæden har varslet flere tusinde fyringer i Sverige og har lukket 60 hoteller i Norge. Aktien faldt næsten 80 procent for året i marts, men er siden kommet lidt tilbage og er nu nede med 60 procent for året.

Udenlandske hotelkæder købes også af vores kunder, hvor favoritter er MGM Resorts og Hilton.

HotelLandUdvikling i årÆndring i antal ejere %*Nettogæld per aktie (DKK)Potentiale ifølge analytikerne**
Scandic Hotels🇸🇪-64 %216 %23,6668 %
MGM Resorts🇺🇸-58 %358 %11,2476 %
Hilton Worldwide🇺🇸-36 %393 %18,6919 %

Biludlejning.

Hertz og Avis er de største virksomheder i biludlejningsbranchen. Begge virksomheder havde problemer med reduceret efterspørgsel allerede før coronakrisen, hvor andre aktører, som Uber og Lyft, kæmpede for kunderne. Under krisen har Hertz afskediget 10.000 af i alt 38.000 ansatte. Aktien er faldet næsten 75 procent siden årsskiftet, men trods dette ser investorerne ud til at tro, at Hertz med sin 100-årige historie vil klare det.

BiludlejningLandUdvikling i årÆndring i antal ejere %*Nettogæld per aktie (DKK)Potentiale ifølge analytikerne**
Hertz Global 🇺🇸-76 %459 %79,63219 %
Avis Budget🇺🇸-59 %430 %124,0285 %

Det siger analytikerne.

Når det gælder branchen, ser analytikere ud til at tro, at biludlejning vil komme sig markant, hvor estimatet for Avis er 85 procent over dagens kurs og 219 procent over dagens kurs (i skrivende stund) for Hertz.

Når det gælder flyselskaberne, ser der ud til at være en tro på de nordamerikanske flyselskaber. SAS er relativt tæt på sit benchmark, mens Norwegian vil falde 36 procent, hvis du tror på analytikerne.

Hotellerne har også nogle at hente igen, hvor MGM og Scandic er i toppen.

* Ændring i antallet af ejere siden årsskiftet. Bemærk, at Nordnet i perioden har haft et rekordstort antal nye kunder, hvilket kan have indflydelse på statistikken. Kurserne er fra den 24. april 2020.
** Med “analytikerne” mener vi flere af verdens førende analytikervirksomheder og deres benchmarkpriser for ovennævnte aktier. Disse data kommer fra Thomson Reuters. Potentialet henviser til forskellen mellem gennemsnitsværdien af alle tilgængelige analytikeres målpris og aktiekursen ved lukning den 24. april.

Hvad synes du? Er der virksomheder i rejsebranchen, som du tror vil overleve krisen bedre end andre? Kommenter gerne nedenfor.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer