Spring til hovedindhold

René Holten Poulsen fandt 8.600 kr. – tjek selv, om du har penge, der venter på at blive fundet

Langt de færreste er klar over, at de har penge stående i form af klatpensioner, som de riskerer at miste. Ved hjælp af Penly kan du tjekke, om du har penge, der venter på at blive fundet.

Tænk på dine tre nærmeste venner. Fortæl dem nu, at mindst én af jer fire har 15.000 kr., som I vil miste, hvis ikke I gør noget ved det nu. I ville helt sikkert alle sammen tjekke, hvem af jer det var. Langt de færreste er klar over, at de har klatpensioner, som de risikerer at miste. I Danmark har vi tilsammen ca. syv mia. kr. i de helt små glemte pensioner, der er i fare for at gå i nul. Her kan du møde René Holten Poulsen, som ved hjælp af Penly fandt 8.600 kr. på en klatpension, som ville være forsvundet, hvis ikke han havde gjort noget ved dem.

I Danmark bliver vi igen og igen fremhævet for at have et af verdens bedste pensionssystemer. Vi er nemlig rigtig gode til at spare op til vores pension. Det skyldes i høj grad, at vores arbejdsgiver indsætter pengene før vores løn udbetales, havde vi selv skullet indbetale til pension, efter vi havde fået vores løn i hånden, ville mange af os få sparet knap så meget op.

Men som så ofte før har medaljen en bagside.

Bagsiden er, at de fleste af os ikke er særlig opmærksomme på vores pensioner. Det betyder, at vi ikke aktivt gør noget for at sikre os, at pensionen har de optimale vilkår for vækst. Et af de steder, hvor det er meget konkret, at vi går glip af penge er, når vi taler klatpensioner. Her mister vi ligefrem penge i et tempo, der ville få en norsk fos til at blegne af misundelse.

Denne blog er skrevet af Kourosh Rasmussen, CEO for Penly, som har en tjeneste der bl.a. kan hjælpe dig med at blive klogere på dine pensioner, og se om du har klatpensioner, der i fare for at blive spist af gebyrer.

Hvad er klatpensioner for en størrelse?

En klatpension er en pension på under 50.000 kr. Den er kendetegnet ved, at du ikke længere indbetaler til den. Pensionsselskaber har et minimum administrationsgebyr på cirka 1000 kr. årligt. Fordi opsparingen er så relativ lille, vil afkastet oftest være lavere end administrationsgebyret. Langsomt men sikkert vil dine hårdt tjente pensionspenge blive mindre og mindre for til sidst at forsvinde i den blå luft.

En af dem, der har prøvet det, er VM guldvinder i kajak, René Holten Poulsen. Ved hjælp af Penly opdagede han, at han havde 8.600 kr. stående på en klatpension. Penge der ville være forsvundet om nogle år, men som han nu kan tage hånd om og få til at vokse frem for at lade dem gå op i røg. ”Det er træls at tænke på, at jeg havde indbetalt cirka 30.000 kr. på min pension, fra da jeg var tømrer, og nu er der næsten ikke noget tilbage. Det er penge jeg godt kunne have brugt. Måske kunne de være blevet til 4-500.000 kr. til når jeg skal på pension, og det ville have været godt at have. Men bedre sent end aldrig. Selv de 8.600 kr. kan gå hen og blive til en 100-150.000 kr. om 30 år. Så de skal flyttes til Nordnet nu, hvor der ikke er nogle faste depotomkostninger.”

Mere end hver fjerde bruger på Penly har en klatpension på i gennemsnit 15.000 kr. Tilsammen har vi danskere 7 mia. kr. stående i klatpensioner – hvilket er et kæmpe problem, men egentlig mest for dig og mig, som mister vores hårdt tjente penge.

Sådan undgår du at miste rettigheder, der er knyttet til din klatpension

En anden og meget vigtig opdagelse René gjorde sig igennem Penly var, at der faktisk var knyttet en 5-år-før-ret til Renés klatpension. Hvad er nu det, tænker du måske?

Nogle pensioner har forskellige rettigheder tilknyttet. Det kan f.eks. være 60-årsret, 3- eller 5-år-før-ret. For René betyder det, at han kan starte udbetaling af denne pension allerede 5 år før, han kan modtage folkepension, tidligst som 73-årig.

Nu tænker du måske, at han jo ikke kan leve af de 100-150.000 kr., som ordningen kan blive til, når han bliver 68 år. Og ja, du har helt ret. Men i og med at René nu er blevet opmærksom på denne ret, kan han vælge at styrke denne ordning ved at lave ekstra indbetalinger, så beløbet bliver større. Han bevarer samtidig sin 5-år-før-ret. Retten er nemlig tilknyttet ordningen, så alle nye indbetalinger er også omfattet af samme ret.

René har ikke meget tilovers for det hidtidige informationsniveau om sin klatpension: ”Jeg synes, det er lidt som at stjæle fra folk, at man informerer så dårligt om klatpensioner. Der er nogle mennesker, som sidder derude og ikke har nogen forudsætninger, for at finde ud af det. Bare det at finde ud af, at man har en rettighed, er svært. Det er jo ikke noget man lærer i skolen.”

René lægger ikke skjul på, at han er glad for, at han ved hjælp af Penly blev opmærksom på sin 5-år-før-ret, ”Jeg elsker at have frihed, så kan jeg gøre det, jeg har lyst til. Det kan godt tænkes, at jeg gerne vil fortsætte med at arbejde, men det er rart at have valget til at kunne sige – nu gider jeg sgu ikke det her mere, nu vil jeg bare have det, som et hyggejob ved siden af.”

Budskabet fra René er klart ”Alle burde få tjekket, om de har klatpensioner. Specielt hvis du har haft mange forskellige jobs. Der er masser af mennesker, som har arbejdet 5-6 år lige som mig, og så er blevet selvstændige. De fleste af dem har nok glemt alt om deres opsparede pension. Det kan da godt tænkes, at de har noget tilbage, når de går på pension, men de kunne måske have haft endnu mere tilbage. Tænk på, at 5-6 år svarer til ca. 10% af dit arbejdsliv. Det er de færreste, der frivilligt ville skille sig af med 10% af deres opsparing, men det er jo reelt, det vi gør.”

Få overblik med Penly

Penly har vi gjort det nemt at se, om du har klatpensioner, og du kan endda se, hvor lang tid vi forventer, at der går, før den er spist op af gebyrer. Vi anbefaler altid, at du taler med en rådgiver, som kan hjælpe dig med at sikre, at du ikke mister vigtige rettigheder, som er knyttet til din pension, inden du evt. flytter den til en platform som f.eks. Nordnet. Derfor har vi gjort det nemt for dig at booke et møde med Penly for at blive klogere på, hvad du skal stille op med din klatpension.

Vil du se, hvor mange penge du mister på klatpensioner, så start dit PensionsTjek her.

Det er altid en god ide at flytte din klatpension et sted, hvor du ikke betaler faste depotomkostninger. Desværre er det ikke altid så lige til. Følgende er en simpel guide for hvornår det er nemt og hvornår det kræver lidt ekstra arbejde.

1. Hvis ordningen er en ren aldersopsparing eller ratepension, kan den let flyttes. Både banker og pensionskasser kan klare disse pensioner.
2.En livrenteordning kan kun flyttes til en pensionskasse eller et pensionsselskab. Pt. ingen banker kan oprette en livrenteordning. De har dog i nogle tilfælde et samarbejdende pensionsselskab, som kan acceptere livrenteordningen.
3. Sammensatte ordninger (aldersopsparing, rate, liv), kan som udgangspunkt kun flyttes mellem pensionskasserne/selskaberne*.

* Du kan foretage et PensionsTjek på penly.dk og herefter booke en samtale med Penly for at gennemgå din pensionsanalyse med henblik på at forstå netop dine muligheder for flytning af din klatpension.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet af Penly. Nordnet modtager ikke provision fra Penly. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-12-26 00:20

Min ratepension ved Nordnet kommer ikke med på PensionsInfo hvordan kan det være?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-12-26 18:56

Hej Jacob,
Nordnet har ikke en datakobling til PensionsInfo endnu. Jeg ved, at det er en opgave, de har på deres to-do liste.
Dbh
Kourosh

Gæst
Gæst
2022-12-19 06:29

Finder man ikke de oplysninger når man åbner pensionsinfo.dk?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-12-20 16:49

Hej Steen, Man kan godt selv tjekke sin PensionsInfo rapport og se, om der er en lille ordning eller to, man havde glemt. På Penly gør vi det blot nemmere for folk, som ikke er vant til at læse deres PensionsInfo filer, at finde frem til de ordninger, som er truet på livet, eller som vokser langt under relevante markeds benchmarks. Vi tilbyder også en gratis personlig gennemgang på 15 minutter, for at dobbelttjekke, om de forhold vores algoritme har aflæst fra PensionsInfo filen har alle detaljerne med, så vi kan forbedre algoritmen løbende, og hjælper vores brugere med de… Læs mere