Spring til hovedindhold

Rentefrygt presser danske aktier – Tid til porteføljecheck?

De danske aktier blev torsdag hårdt presset af et generelt udenlandsk investorudsalg. På den ene side giver ”Omikron” (smitte vs symptomer) anledning til nervøsitet. Vigtigst er dog nok, at investorerne forbereder sig på, at stigende centralbankrenter kan blive en udfordring for de generelt højt prissatte danske aktier.

2 advarselsskud fra Powell

FED-chef Jerome Powell affyrede i denne uge 2 ”advarselsskud” til investorerne. Først ”pensionerede” han udtrykket ”midlertidig” inflation. Senere lagde han vægt bag ved, da han i taler understregede, at pengepolitikken skal følge inflationsudviklingen.

ECB fortidspensionerer ikke ”midlertidig” – endnu da

Jerome Powell og Federal Reserve har formentlig ændret eller i det mindste opdateret sin holdning. Samtidig holder ECB fast og tænker officielt stadig, at stigende inflation er et forbigående fænomen. ECB er, med de seneste udtalelser in mente, og med forbehold for at de også kan komme til at revurdere deres holdning, ikke klar til at førtidspensionere ”midlertidigt”.

Hurtigere tapering meget naturlig

Det er ikke så længe siden, at Federal Reserve, som forventet, startede sin nedtrapning af obligationsstøtteopkøb. Det skete i ”god ro og orden”, gradvist og forventningen var at opkøbene ville være afsluttet i sommeren 2022.

Der er sket meget på kort tid. Inflationstallene er blevet ved med at overraske negativt, og samtidig er FED begyndt at tale om, at stigningerne ikke længere er helt så midlertidige, som tidligere forventet. Det er kombinationen af tallene, men først og fremmest Jerome Powells kovending, som har gjort et stort indtryk på investorerne.

Der er nu lagt op til at FED vil øge sin ”taperingshastighed” (nedtrapning af obligationsopkøb), og formentlig, at FED, hvis inflationstallene fortsætter med at overraske opad, vil hæve FED Funds et par gange allerede i 2022. ”B” – rentestigning og tilpasning af pengepolitikken følger af ”A” og udtalelsen ”pengepolitikken skal tilpasses inflationsudviklingen”. Den ændring har allerede haft en betydning for investorerne og der kan være mere i vente.

2022 – Mere defensiv aktieopstilling?

  • 2021 bliver i gennemsnit et godt aktieår. De som har spillet med flest ”aktieangribere” ligger bedst til i et år, hvor grøn omstilling ikke har været det nye sort og investorerne har klumpet sig sammen i få elbils aktier, amerikanske IT-giganter og danske Novo Nordisk.
  • 2022 bliver formentlig anderledes. I det mindste hvis man tager udgangspunkt i ovenstående scenarie, hvor stigende renter naturligt vil øge fokus på prisfastsættelsen og presse de indtjeningsmultiple, hvis udvikling har sendt en del selskaber op i aktieskyen.
  • 2022 handler formentlig mere om at spille defensivt og beskytte sin portefølje
  • Hvis Omikron viser sig mere smitsom, men også med færre symptomer, vil det netto kunne være positivt for ”åbne-op” aktier. Det sker ikke mindst, hvis en positiv sideeffekt er, at Omikron udkonkurrerer andre covid-varianter.
  • Stigende renter og ”åbne-op” vil gøre verden mere fri. Det vil lægge aktiepres på de digitale selskaber, som de seneste år har været på himmelfart blandt andet drevet af at investorerne har været villige til at betale en stadig højere pris for en given indtjening
  • De danske aktier er generelt højt prissat. Det skyldes ganske enkelt, at selskaberne er innovative og gode til at forrente kapitalen. Det er gode investeringskvaliteter at have langsigtet. På kort sigt kan det give udfordringer, når fokus er på prisfastsættelsen.
  • Fællesnævneren for selskaber som Novo Nordisk, Demant, AMBU, DSV, Ørsted og andre er netop den høje prisfastsættelse. Det er ikke en anbefaling om at købe eller sælge disse selskaber, men en påmindelse om hvilke selskaber de som fokuserer på den høje prisfastsættelse, kigger efter.

Tid til porteføljecheck?

Set over en længere periode stiger aktierne, men de går ikke altid op. Der kommer nedture undervejs. Det er en af disse, som investorerne i de danske selskaber har lagt ryg til de seneste uger. Det er en god ide at bruge nedturene til at konstruktivt: Har du den risikospredning, som svarer til den investor du er? Er der individuelle aktier, som ikke længere passer ind i dine investeringsforventninger, og har du lidt for mange danske aktier? Nedture kommer altid ubelejligt og uvelkomne. Brug dem konstruktivt til et investeringsmæssigt eftersyn. Måske er det tid til at skrue op eller ned risikomæssigt eller til at foretage ind- og udskiftninger i din investeringsmæssige holdopstilling?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer