Spring til hovedindhold

Rentepanik sender konjunkturfølsomme aktier i dybet

Efter skuffende data for udviklingen i amerikanske forbrugerpriser er aktierne faldet fuldstændig sammen. De helt store tabere har været konjunkturfølsomme aktier med hovedvægt på transport, industri og forbrugsaktier.

Dette indlæg er markedsføring

Efter de skuffende data for udviklingen i de amerikanske forbrugerpriser (CPI) i forrige uge er aktierne faldet fuldstændig sammen.

De helt store tabere har været de konjunkturfølsomme aktier, med hovedvægt på transport, industri og forbrugsaktier. Alene fredag dykkede det vigtige amerikanske Dow Jones Transportation-indeks hele 5%, og dette indeks har nu nået den bund, som blev testet 2-3 gange i juni og juli.

På hjemmefronten var det også transportaktierne, der fik de største hug. NTG blev i denne uge sat hele 12% ned, A.P. Møller – Mærsk faldt 10%, og det samme gjorde DSV og DFDS. Det er store bevægelser på kort tid.

Spørgsmålet er nu, om aktiemarkederne falder endnu mere, eller om vi er ved at være der? Af flere grunde tror jeg, at vi nu er meget tæt på bunden. Også selvom der selvfølgelig er stor usikkerhed omkring en eventuel selvforstærkende panikdrevet nedtur herfra. Men lige nu er vi ikke sælgere.

Vi beholder de aktuelle positioner i Økonomisk Ugebrevs portefølje, som også har fået bank den seneste uge. Særligt hårdt er det gået ud over vores mindre positioner i nyindkøbte A. P. Møller – Mærsk, DSV og NTG, som vi anser for fundamentalt meget billige nu.

Porteføljen er fortsat tungt vægtet i defensive healthcare-aktier, som har klaret sig pænt gennem den seneste nedtur. Og vi forventer, at de store investorer vil vende tilbage til disse aktier, så snart den værste uro har lagt sig.

Inflation på vej nedad

I forhold til vores seneste analyser af det overordnede aktiemarked ser vi i grove træk de samme drivkræfter. På trods af de skuffende amerikanske CPI-data er den underliggende inflation uden tvivl på vej nedad. Der er masser af signaler, som peger i den retning.

Men det er også klart, at markedet nu er blevet i tvivl om, hvor lang tid der går, før de lavere råvarepriser, energipriser og transportpriser sætter sig i erhvervslivets producentpriser og i sidste ende i forbrugerpriserne.

Vi har meget svært ved at se for os, at de underliggende prisfald ikke snart sætter sig i erhvervslivets omkostninger og i sidste ende inflationen. Og så snart ”markedet” erkender dette, vil der være grundlag for, at aktierne skal op igen, og renterne ned igen.

Billedet ville være rigtig slemt, hvis de underliggende energi-, råvare- og transportpriser blot fortsatte op. Men det er altså slet ikke tilfældet. Så de underliggende dynamikker er positive. Så vi synes faktisk, at markedet er gået lidt i panikmode på et meget spinkelt grundlag.

Men det er også klart, at hvis markedsforventningen er 7-8 ekstra renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank frem mod juni næste år, skal det også sætte sig negativt i aktierne. Så mange renteforhøjelser vil smadre den økonomiske vækst, men vi forventer altså ikke, at vi når at komme dertil.

Men det er lige så klart, at hvis aktierne alligevel fortsætter ned herfra, så vil vi ikke bare sidde på vores hænder og vente på, at vi ”får ret”. De højere korte og lange renter har potentialet til at kaste de vestlige økonomier ud i en hård recession, og det er denne dystre udsigt, markedet reagerer på nu.

Med andre ord kan vi blive nødt til at reducere posterne i konjunkturfølsomme transportaktier. Og fortsætter nedturen, kan dette være tæt på, fordi markedet aktuelt ligger på nogle vigtige støttepunkter.

Med Mærsks dyk fredag på over 5% nåede aktien 14.636, som svarer til et fald på 40% siden toppen for blot et halvt år siden. Halvandet års kursstigninger er væk. Og i forhold til analytikernes moderate forventninger til APM’s overskud de kommende år er aktien nu ultrabillig med en forventet Price / Earnings på 3 baseret på næste års overskud og på 9 baseret på overskuddet i 2024. Overordnet er billedet det samme for DSV og NTG.

Det er rigtigt, at analytikerne er begyndt at nedjustere deres forventninger til selskabernes overskud de næste kvartaler. Men det er værd at huske på, at USA’s økonomi faktisk holder ganske godt stand på trods af de højere renter.

Og for Europa ser vi måske nok en mild recession, men udsigterne til en ødelæggende energikrise denne vinter er indtil videre et skræmmebillede. Der er udsigt til faldende el- og energipriser herfra, med mindre vi får en stenhård isvinter. Hvis vi skal tage de rigtig positive briller på, så kan det faktisk være, at lavere energi- og råvarepriser snart begynder at sænke virksomhedernes produktionsomkostninger, og det vil alt andet lige kunne løfte deres overskud. Det sker måske ikke de næste kvartaler, men så på lidt længere sigt.

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Materialet er produceret af Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, og skal anses som markedsføringsmateriale. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer. Nordnet modtager provision fra Økonomisk Ugebrev. Se alle satser her.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling, og der vil altid være en risiko forbundet med at investere. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt og central investorinformation. Informationen findes på portfoliomanager.dk.

Materialet indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 19. september 2022 kl. 8:30.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet. Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer