Spring til hovedindhold

Russiske aktier: Lave priser, men “er Corporate Governance en by i Rusland”?

Der er fortsat god grund til at være russisk investeringsnervøs; i det mindste på kort sigt. Vi mangler ikke kun at få et omrids af hvordan den russiske økonomi kommer til at klare uroen, de stigende renter, kapitaldrænet, sanktionerne, etc. ikke mindst den nervepirrende faktor der er når man som investor ikke kan sætte en ”udløbsdato” på en løsning på konflikten, presser kurserne. Prisen på en aktie er ikke den eneste variabel, som spiller en investeringsrolle, men den er næsten altid en stressindikator hos investorerne.

Rusland – Fra høj til lav vækst

Det var tilfældet i tiden efter den finansielle krise og er det stadig. Den russiske økonomi vokser om ikke i- og med sneglefart, så går det dog i et mere adstadigt tempo end det som russerne har været vant til. Vækstraterne fra 2010-2012 har været på henholdsvis 4,5; 4,3; 3,4 og i 2013 dykkede væksten ned til 1,3. Verdensbanken anslår (med seneste revision per april 2014, som skal revideres ned, red) en vækst på 1,1/1,3 for henholdsvis indeværende og næste år. For begge tals vedkommende ligger risikoen absolut på ”ned-siden”

Lavere vækst + geopolitik = investornervøsitet

Det er ikke kun nervøsiteten i Ukraine/Krim, som har gjort investorerne nervøse. Nervøsiteten var i høj grad gældende også før den nuværende krise i marts måned for alvor gjorde investorerne ukomfortable. I efterkrisetiden har en investering i russiske aktier skuffet, underperformet stort set alle indeks og efterladt investorerne med mange ubesvarede spørgsmål.

Interessekonflikt mellem stat/virksomhed

Det er i høj grad men ikke kun geopolitikken der ”driller” og udfordrer investorerne. Samspillet og/eller modsætningen mellem Putin og Ruslands interesser på den ene side og virksomhederne på den anden. På samme måde som Brasilien har bevist, at de har lidt eller noget svært ved at kende forskel på hvad der er nationale og selskabsmæssige interesser hvad angår Petrobras, frygter investorerne både sanktioner og boykot, men nok først og fremmest en interessekonflikt.

Hvis prisen spiller en rolle

Uanset om man kigger på egenkapitalforretning, P/E eller andre nøgletal springer de russiske selskaber i øjnene. På indeksniveau er Rusland det laveste prissatte aktieindeks målt på kurserne i forhold til den forventede indtjening de kommende 12 måneder. Det er ikke et nyt fænomen, men har forholdt sig sådan i en længere periode. Russiske aktier er således ikke en del af den “udviklede” investeringsverden. Ej heller af Emerging Markets. Prisfastsættelsen sprænger skalaen uanset sammenligningsgrundlag.

Fra billig til billigere

Tilbage i februar måned blev de russiske selskaber prissat til 5,3x den forventede indtjening til det kommende år. I øjeblikket er det tal faldet til ca. 4,7x som en kombination af først og fremmest kursfald uden tilsat lettere negative indtjeningsrevisioner. De russiske aktier er gået fra ”billige” til ”billigere”.

Investorerne er udover det geopolitiske nervøse for ”Corporate governance”; i den forstand at man stiller sig selv spørgsmålet, om man kan stole på at topstyringen tjener investorerne og ikke først og fremmest Kremls og Putins interesse. Netop Corporate Governance var noget som Rusland ville gøre noget ved for nogle år siden i et forsøg på at tiltrække flere udenlandske investorer.

Russisk roulette

De russiske aktier forbliver meget lavt prissat. Investorerne frygter for langvarig uro og det presser i høj grad risikofornemmelsen. I modsætning, til selskaber hvor væksten er en betydelig del af investeringscasen, gør det sig ikke gældende i Rusland. ”Intet nyt er godt nyt” kan meget vel være et positivt mantra i den forstand, at der i gennemsnit kun kræves 4-5 års indtjening for at tjene aktiekursen ind og hjem. Aktuelt er investorerne ikke tiltrukket af at spille russisk roulette.

Flere muligheder end faldgruber på lang sigt

Om nogle år er det ikke sikkert man fokuserer så meget på krisen i Rusland. For nærværende forbliver det dog ”talk of town”, og det holder de russiske aktier nede. For den langsigtede russiske aktieinvestor er der mange gode grunde til at tænke sig godt om med hensyn til aktieinvesteringer. Balanceret set dog langt flere positive end negative…

 

Anm.: Jeg ejer selv russiske aktier igennem en ETF med navnet “CEBB”, som du kan finde på handelsplatformen. Det er en indekstracker, som udbydes af MSCI. ÅOP er ca. 0,65 %. Andre indeksafdelinger har typisk omkostninger på mellem 1,5 % og 2,5 %. Disse er overvejende helt eller tæt på udelukkende indeksprodukter. Udviklingen afspejler altså i hovedsagen indeksudviklingen.

 

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
8 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-08-14 13:33

Per Hansen vil du på et eller andet tidspunkt skrive et nogenlunde tilsvarende indlæg om norske aktier? Jeg tænker her på specielt på hvilke forventninger du har til de virksomheder som hovedsageligt er involveret i off-shore branchen?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-08-14 15:09

Hej Kenneth

Tak for mail og din opfordring

Jeg er ikke i det generelle tilfælde godt nok informeret om de norske aktier, til at kunne give en tilsvarende opdatering.

Generelt er Norge dog efter min mening en anden case end Rusland. Ingen Corp. Gorv. udfordringer, men meget baseret på oliepriser, skibsfart, fragtrater og hvad der ellers hører med af “nebengeschäft” til off-shore. Tænker du i den henseende på specielle selskaber?

Hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-08-14 15:19

Ja, jeg ejer selv aktier i Subsea7, og DNO. Sidstnævnte ville jeg egentlig sælge i dag, men ser så til min store overraskelse at den er steget meget i dag. Ved ikke om det er et bølgeplask opaf eller en lidt længerevarende trend?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-08-14 16:14

Kan se at DNB anbefaler køb af DNO idag efter kursfald. Derfor stiger den givetvis temmelig meget. Subsea 7 – specialskibe kender jeg ikke noget til.

Så vidt jeg husker er DNO en lidt speciel olieaktie i den forstand at de har interesser, hvor andre ikke er helt komfortable geopolitisk med at komme

I den forstand handler dine norske investeringer nok en del mere om selskabsspecifikke forhold end om det norske aktiemarked som sådan, vil jeg tro og mene

Hilsen
Per

Gæst
Gæst
2014-08-13 17:43

Jeg er også selv meget begejstret for ETF’ere og de ofte lave omkostninger. Det er bare væsentligt at være opmærksom på, at de ofte ikke er hensigtsmæssige ved investering for frie midler, da ETF’ere købt for frie midler bliver beskattet som kapitalindkomst, dvs. uden mulighed for videreførsel af tab.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-08-14 06:52

Hej Ole

De danske skatteregler er et kapitel for selv, desværre. Det burde være naturligt at ligestille indtægter og tab uanset investeringsaktivtype for frie midler; det har du helt ret i.

Af den årsag er ETFere også mest anvendelige til pensionsformål

Hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-08-14 16:06

Hej Per.
Jeg mener, at der er ligestilling vedr. indtægter og tab for frie midler, men på den måde at tab kun kan fradrages i fremtidige gevinster på ETF (finansielle kontrakter). På den måde ligner det aktieindkomst.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-08-14 08:23

Kursgevinst og -tab på ETF´er beskattes som finansielle kontrakter. Har man et år kurstab kan tabet fremføres til fradrag i kursgevinster på finansielle kontrakter i efterfølgende år.