Spring til hovedindhold

Sådan kan du let investere bæredygtigt

De seneste år er der kommet en stigende interesse for at investere bæredygtigt. Derfor har vi designet en unik screener, så du lettere kan købe investeringsfonde og ETF’er, der matcher dine holdninger. Sådan virker den.

De seneste år er der kommet en stigende interesse for at investere bæredygtigt. Og der er kommet nye EU-regler for, hvordan bæredygtighed defineres i forhold til investeringer. Derfor har Nordnet designet en unik screener i det danske marked, så du som kunde lettere kan købe investeringsfonde og ETF’er, der matcher dine holdninger.

Generelt ønsker vi i Nordnet at give vores kunder den bredest mulige vifte af investeringsmuligheder, herunder muligheden for at kunne investere bæredygtigt. Formålet med screeneren er både at gøre det nemt at fravælge uønskede elementer i beholdningen og tilvælge bæredygtige investeringer.

Du bestemmer, hvad bæredygtighed er for dig

Det er vidt forskelligt, hvad den enkelte investor opfatter som bæredygtigt. Nogle ser for eksempel atomkraft som et bud på en alternativ energikilde, der kan bidrage positivt i forhold til klimaet. Andre ser energiformen som problemfyldt.

Som investor kan du bidrage til at fremme det, du synes bedst om og undlade at støtte det, du ikke bryder dig om. Det er individuelt, hvordan folk forholder sig til bæredygtighed i deres investeringsbeslutninger og de indbyggede dilemmaer, der er forbundet hermed. Derfor kan andre ikke definere bæredygtighed for dig, men vi må hver især gøre op med os selv, hvad der er vigtigt, og hvad vi vil investere i.

Med vores screener kan du nemt finde den helt rigtige investeringsfond eller ETF, der matcher dine værdier. Du kan altså skabe din helt egen liste ud fra dit syn på bæredygtighed.

Det kommer selvfølgelig oven i, at du ved hjælp af screeneren kan lave lister over de bedst performende aktiefonde med et særligt sektorfokus eller de billigste globale indeksfonde. Du kan med andre ord få det, lige som du vil have det.

Sådan fungerer screeneren

Screeneren har flere funktioner. Dels kan du gå ind under ”uønskede beholdninger” og fravælge eksempelvis termisk kul, GMO eller våben m.m. Derudover kan du tilvælge fonde, der er bæredygtige ud fra EU’s rangordning.

For at gøre det lettere for investorerne at vide, hvad de investerer i, har EU nemlig lavet et system, der rangordner investeringer alt efter, hvor bæredygtige de er. Der er to forskellige kategorier af bæredygtige fonde alt afhængigt af graden af bæredygtighed og formål med fonden:

Artikel 8: Fonden fremmer miljømæssige eller sociale forhold, men har ikke bæredygtighed som et overordnet mål. Omtales også som ”lysegrønne fonde”.

Artikel 9: Fondens formål er at investere bæredygtigt. Omtales også som ”mørkegrønne fonde”.

Om en fond eller ETF lever op til artikel 8 eller 9 (altså om den er ”lysegrøn” eller ”mørkegrøn”) kan du se på Nordnets fondssider, og det indgår også som et søgekriterium i fondsscreeneren.

Fonde, der ikke tilhører nogen af disse kategorier, vises som ”uden klassifikation”.

Nordnet har mere end 2.100 fonde og ETF’er på platformen. Af disse er knap 20% lysegrønne og overholder artikel 8, mens lidt under 2% er mørkegrønne og overholder artikel 9.

Det har altså aldrig været nemmere at investere i en grøn fremtid og sammensætte din portefølje, så den flugter med dine ønsker.

Nu er det bare at komme i gang. Prøv vores screener for investeringsforeninger her, udenlandske fonde her og ETF’er her.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer