Sæsoneffekt og stærke amerikanske regnskaber understøtter aktierne

Første kvartal er slut, og investorerne har fået en større tur i aktierutsjebanen. Det har ikke kun, men ikke mindst været Donald Trump, som har taget overskrifterne i et noget uskønt aktiekvartal. Spørgsmålet er om det seneste rentefald, globale udbytter på anslået mere end 400 mia. USD sammen med de bedste kvartalsvise amerikanske regnskaber i 7 år kan berolige investorernes noget flossede aktienerver?

  • Første kvartal har budt på flere og større aktieudsving end længe set, hvilket er en nyhed som investorerne har haft svært ved at vænne sig til.
  • På den positive front tæller den amerikanske skattereform, fremragende 4. kvartalsregnskaber og aftagende geopolitiske spændinger på den koreanske halvø.
  • På den negative front tæller frygt for handelskrig, stigende renter i en periode, fornemmelsen for at vi står tæt på en aktietop og senest frygten for at FANG aktierne (Facebook, Amazon, Netflix og Google (Alphabet)), er færdige med at være afkastmæssige trækheste.
  • De seneste uger er frygten for stigende renter blevet presset i baggrunden af andre bekymringer. Den 10 årige rente er faldet fra ca. 2,9 %, som var niveauet da FED senest hævede renten, til aktuelt 2,8 %. Frygten for rentestigninger er blevet afløst af en frygt for at den amerikanske økonomi er på vej ind i vækstudfordringer, og at den næste recession kan skimtes. Der skal ikke mange skuffende vækstnøgletal til, før investorerne kan tænkes at frygte, at FED er på vej til at lave en ”policy error” ved fortsat at hæve renterne. Trump har med sin skattereform forlænget aktieopturen med 3-6 måneder, men en underfinansieret skattelettelse så sent i konjunkturopsvinget har omkostninger og kan påvirke risikofornemmelsen.
  • Vi er kommet ind i april, som historisk plejer at være en god måned for investorerne. Siden 1950 har det amerikanske S&P 500 indeks i gennemsnit givet 1,34 % i månedsafkast, hvilket placerer april som en af de måneder, hvor investorerne skal forblive i aktiemarkedet. Det skyldes ikke mindst, at der globalt (og også i Danmark) udbetales udbytter, som ofte bliver reinvesteret i aktiemarkederne, og dermed stabiliserer markederne. Samlet vil der alene i Danmark i perioden marts-maj blive sendt mere end 40 mia. tilbage til de danske aktieinvestorer. Hertil kommer aktietilbagekøb over de kommende kvartaler af en meget betydelig størrelse.
  • De amerikanske førstekvartalsresultater begynder at komme ind i næste uge. Stærkt hjulpet af Trumps nedsættelse af selskabsskatten og med den indtjeningsmæssige rygvind som stigende renter og oliepriser giver finanssektoren og olieselskaber, er der udsigt til de bedste kvartalsregnskaber siden 1. kvartal 2011; altså i 7 år med en forventet vækstrate på aktuelt 17,3 %. En betydelig del af fremgangen skyldes ”engangseffekter” fra skattenedsættelser, men der er også et godt underliggende indtjeningsmomentum.

Mange gode elementer forhindrer kortsigtet nedtur

Faldende og lave renter har været en stærkt understøttende faktor for aktiemarkederne siden finanskrisen. På den måde kan man hævde, at et aftagende rentepres må være positivt for aktierne. Samtidig vil udbetaling af en del af sidste års overskud kunne være positivt og meget stærke USA regnskaber vil hjælpe. På den anden side, vil vækstbekymringer kunne få investorerne til at frygte, at Trump har givet ufinansierede skattelettelser på det forkerte tidspunkt. Den gode nyhed i den ulighed, er at hvis den frygt skulle være meget stor, ville vi sandsynligvis allerede nu se en svækket USD, hvilket ikke har været tilfældet. Der kan være tale om en forvirrende og falske signaler, men det er værd at holde et ekstraordinært og vågent øje med. Uanset om den stærke indtjeningsudvikling er skabt på kunstige skattereformstimulanser, bliver det næppe her og nu, at aktierne vender næsen nedad. Der er ganske enkelt for mange ting som taler imod det. Den største risiko på kort sigt er frygt for en eskalerende handelskrig mellem først og fremmest Kina og USA.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer