SAS flyver af børsen som vingeskudt selskab i finansiel ubalance. Måden, SAS siger farvel på, vil blive husket. Særligt hvis SAS på et tidspunkt vil lande som børsnoteret selskab igen. Det kan meget vel tænkes at ske, fordi de nye ejere – udover staten – i hovedsagen ikke er ejere for evigt og sandsynligvis vil få brug for et exit en dag.
At SAS har døjet med en række udfordringer i flere år, kommer ikke som nogen overraskelse. Hverken for SAS’ aktionærer eller omverdenen. Det, som er overraskelsen, er derimod, at SAS igennem en snørklet proces kan bruge selskabets midler på en ekstremt dyr rekonstruktion uden at indvie de ca. 250.000 investorer i, hvad der foregår, og uden at give dem en medbestemmelse. I stedet indløser man i 2. kvartal 2024 deres aktier til 0 kr.
Selvom mange SAS-aktionærer godt har vidst, at investeringen måtte forventes at have nogle voldsomme udsving, så har ikke alle været forberedt på, at det kunne ende med at aktierne bliver værdiløse ifølge selskabet. Aktiekursen faldt meget hurtigt til tæt på nul efter udmeldingen, men der har efterfølgende været en del volatilitet i aktien, som trods meget lave niveauer har haft meget store procentvise udsving.
“En pressemeddelelse er, hvad det kunne blive til, og den kan investorerne så hygge sig med på en kold efterårsaften, mens de prøver at forstå, hvad der egentlig er op og ned.”
Set i et større perspektiv er sagen om SAS desværre med til at skabe en mistillid til aktiemarkedet som helhed. For udgangspunktet er naturligvis, at der gælder nogle spilleregler, som skal være med til at beskytte selv de små investorer i selskaberne. Men i tilfældet med SAS er der desværre fundet en vej rundt om reglerne i form af den “chapter 11”-proces, som pt er i gang. Det har skabt tvivl hos en række investorer om, hvorvidt en afnotering virkelig bliver en realitet eller ej, og om man derfor bør afhænde aktien eller vente og se, hvad der sker? Men uanset om SAS på et senere tidspunkt børsnoteres igen, vil de aktier, der ikke sælges inden afnoteringen, være værdiløse – det er konsekvensen af den rekonstruktion, som SAS har valgt at gennemføre.
Denne tvivl og mistillid gavner på ingen måde markedet. SAS var ikke bleg for at benytte sig af de private investorer, da der skulle rejses kapital, men man har tydeligvis ikke brug for de private investorer længere. En pressemeddelelse er, hvad det kunne blive til, og den kan investorerne så hygge sig med på en kold efterårsaften, mens de prøver at forstå, hvad der egentlig er op og ned.
Private investorer står i dag for en stor del af handlen i de største danske virksomheder, og vi hos Nordnet er store fortalere for, at virksomhederne derfor også bliver bedre til at målrette information til netop private investorer. Heldigvis har en lang række virksomheder forstået budskabet, men der er også mange, som ikke kommunikerer til private investorer. Her må man sige, at særligt SAS har lang vej igen, før det er en realitet.
Derfor skal der herfra lyde en lille opfordring til SAS og andre børsnoterede selskaber:
Hvis I skulle have glemt det, så husk, at de private investorer sætter pris på selskaberne, men de er også i høj grad med til at sætte prisen. Det har en betydning for både risikopræmie og kapitalomkostning. Tillid er noget, man skal gøre sig fortjent, og ikke noget, man bør tage for givet.