Spring til hovedindhold

SAS: Turbulens i luften og hos investorerne

SAS har overstået sin kapitaludvidelse og investorerne har indbetalt pengene. Aktiekursen ligger, selv for SAS, unaturligt (lav for SAS BTA og højt for SAS):

  • SAS har i sin rekapitalisering fået tilført 12 mia. SEK. 6 mia. kommer fra nye aktier og andet kommer fra nye obligationsudstedelser og fra konvertering af gæld til aktier.
  • Tegningskursen på nye aktier og konverteringskursen på obligationer til aktier blev på 1,16 SEK, hvilket svarer til 0,8321.
  • Danmark og Sverige har tegnet nye aktier for 2 mia. og de svenske og danske stater har yderligere tegnet på de 9,52 % af aktier i fortegningsemissionen (på 3,994 mia. SEK), som eksisterende og nye investorer ikke tegnede på/havde lyst til at tegne på.
  • SAS BTA” sluttede fredag i 0,73 DKK. Det er bemærkelsesværdigt, at aktien ligger så markant under tegningskursen på 0,8321 og også at aktien koster det halve af den ordinære SAS aktie

Her er de 5 mulige forklaringer på det og ikke mindst, at det formentlig ikke forbliver sådan i en længere periode, trods alt:

  1. Investorerne har været forvirrede over kapitaludvidelsen. I sig selv er det lidt overraskende, idet der ikke er så meget at være forvirret over. Forvirringen kommer primært fra private investorer. Når det er lidt overraskende, skyldes det, at de private ikke i større omfang har ejet virksomhedsobligationer, men alene aktier. Kapitaludvidelsen er større end normalt, men betingelserne er standard.
  2. En række ”ny på aktiemarkedet” er formentlig blevet tiltrukket af den ”lave” aktiekurs. En pris tæt på 1,- ”må da være for lavt til ikke at være en god forretning”, kan have været en for stor fristelse for investorerne. Reelt har de måske ikke været klar over teknikkerne og udvandingen. 95 % af værdierne kommer på nye hænder.
  3. Investorerne kan have misforstået ”SAS BTA” og SAS tegningsretter. Tegningsretterne kostede på sidste handelsdag næsten ingenting og måske har investorerne forvekslet tegningsretter med SAS BTA. SAS BTA er de midlertidige SAS aktier, som burde koste tilnærmelsesvis det samme som de ”gamle” SAS aktier. Hvis investorerne har forvekslet tegningsretter indkøbt næsten gratis med SAS BTA kan de have tænkt, at de har gjort deres livs forretning ved at købe til under 1 øre og sælge videre til 75-80 øre. Her er der naturligvis tale om en misforståelse.
  4. Private investorer kan have satset på en meget kort gevinst og indkøbt en ”vognladning tegningsretter” for at tegne på dem og sælge aktierne umiddelbart derefter. Gevinsten er dog udeblevet, og måske har de slet og ret trukket i den økonomiske nødhåndbremse og solgt de indkøbte aktier (pris 0,8321) til 0,75-0,8 og indkasseret tabet, men samtidig sluppet af med risikoen.
  5. Ifølge forlydender har de obligationsejere, som har ombyttet gæld med nye aktier allerede fået aktierne i depot fredag eller også kommer de i denne uge. Nogen anfører, at det er årsagen til, at SAS BTA handler væsentlig under tegningskursen; altså at de nye aktionærer har presset aktien ned, fordi de har modtaget uønskede aktier, som de sælger ved den absolut først givne lejlighed. Det er formentlig mere et risikoscenarie end fakta. Handelsdata viser, at det formentlig overvejende har været privat salg, som har presset aktien og at det overvejende må være frygten for udsalg som presser aktien. Samtidig er handelsvolumen for lille til at det kan være den egentlige årsag. At de tidligere obligationsejere vil sælge aktierne over tid, er dog indiskutabelt.

SAS BTA bliver til SAS – Forvent massivt kursfald til aktionærerne i SAS

Det er mærkeligt, at SAS BTA (den midlertidige) aktie ligger under tegningskursen, og også at der er en afgrundsdyb forskel mellem SAS og SAS BTA, som bliver en og samme aktie om 2-3 uger. Det kunne tyde på panik hos de nye ejere. Der er ikke kommet væsentlige nyheder frem efter afslutning af tegningsperioden, som skulle presse aktien under emissionskursen. Det eneste vi med sikkerhed ved er, at den ordinære SAS aktie og deres ejer vil opleve et kursfald på 30 % -50 % over de kommende uger, når de 2 aktier bliver til en og følgelig vil blive handlet til samme pris.

SASvar tidligere på måneden ude og hente ny aktiekapital hos de private investorer, men hvad er egentlig op og ned på den meget omtalte kapitaludvidelse? Per Hansen gennemgår her de 10 mest stillede spørgsmål fra private investorer.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer