Spring til hovedindhold

Sikker recession forude

AktieUgebrevets AktieBarometer fortsætter de seneste ugers tilbagefald, og lander på neutrale nul i denne opdatering.

Over de seneste uger er den samlede score faldet fra plus 0,7 for to uger siden, til 0,4 for en uge siden – til 0,0 denne gang – i det samlede udfaldsrum mellem plus to og minus to. Med den massive faldhastighed er der stor sandsynlighed for, at Aktiebarometeret går i minus indenfor de kommende uger. Og så er det igen på tide at skrue ned for risikoen.

Flere sorte skyer på himlen

Denne gang ser vi betydeligt flere sorte skyer på himlen end tidligere, når aktiebarometeret er gået i minus de seneste måneder, hvor det mest af alt har lignet en kortsigtet og sund negativ korrektion i den fortsatte stigning.

Denne gang er der et meget ubehageligt optræk til en ny politisk eurokrise med udspring i den endnu uløste konflikt på Cypern, som har stor betydning for hele Europa – og ikke mindst det europæiske finansmarked. Se også kommentar herom.

Lige nu er det vanskeligt at se, hvordan der skal kunne landes en fornuftig løsning, da det synes utænkeligt denne gang, at Tyskland blot bøjer af og betaler regningen. Dermed er EU på vej ud i den værste politiske krise i et år, hvor de finansielle markeder som bekendt også sidste gang reagerede meget kraftigt.

At den politiske usikkerhed endnu ikke for alvor har sat sig som en negativ reaktion på aktiemarkederne skyldes et ignorantisk positivt momentum, hvor stemningen er baseret på ”det skal nok gå, det plejer det jo”- holdning.

Dette glansbillede kan meget hurtigt krakelere, ikke mindst fordi der fredag kom skuffende negative PMI-data for det meste af den europæiske økonomi. Erhvervstilliden er igen stærkt nedadgående, og den udbredte tro-og-håb holdning hos regeringen, Nationalbanken, storbankerne og andre om et nyt europæisk opsving i økonomien er på kort sigt gjort til skamme.

Ingen positive momenter i nye data

Der er ikke mange positive momenter i de seneste data, heller ikke for tysk økonomi, som ellers har været det eneste lyspunkt i europæisk økonomi.

Fra Markit, der står bag indsamling af PMI tallene fra europæisk erhvervsliv, lyder den nedslående melding nu, at det ligner en negativ BNP-vækst i 1. kvartal 2013 på 0,3 % – efter en tilbagegang på 0,6 % i 4. kvartal 2012. Derved har vi to kvartaler med negativ vækst og Europa i recession.

“The flash PMI data suggest that the Eurozone business environment deteriorated at a quickening rate in March. While the data are consistent with the pace of economic decline easing in the first quarter from the 0.6% contraction seen in the final quarter of last year – perhaps showing a 0.3% decline – the concern is that the downturn has gathered pace again.”

”Instead of the eurozone economy stabilising in the second quarter, as many – including the ECB – have been hoping to see, the downturn could therefore intensify in coming months.” “The deteriorating situation in Cyprus also raises the prospect of business and consumer confidence falling further across the single currency area, and possibly dragging the PMI numbers down further in April,” hedder det.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer