Spring til hovedindhold

Skal du købe aktier på udsalg?

Aktiemarkederne er kommet dårligt fra start i 2022. Store udsving er uundgåelige. Men holder aktiefaldene dig vågen om natten, eller er du grådig, når andre er bange?

Vær bange, når de andre er grådige, og vær selv grådig, når de andre er bange.

Warren Buffett

Sådan lyder et berømt citat af den legendariske investor Warren Buffett, som på ganske flot vis beskriver, at man skal bruge sin sunde fornuft, når man investerer.

Warren Buffett har også et andet berømt citat, der lyder:

”At investere succesfuldt tager tid, disciplin og tålmodighed. Uanset hvor stort talentet er, eller hvor stor indsatsen er, tager nogle ting bare tid. Du kan heller ikke lave en baby på en måned ved at gøre ni kvinder gravide.”

Pointen er her, at man også skal huske at væbne sig med tålmodighed, når man investerer.

Hvad kan du bruge citater af Warren Buffett til i det nuværende marked?

Aktiemarkederne er kommet dårligt fra start i 2022. Det er der i sig selv ikke noget unormalt i, særligt ikke, hvis vi zoomer lidt ud og ser det over en længere årrække. For hvis du investerer i aktier, har du historisk set stået godt ved at evne at bevare roen, også selvom aktierne falder 10 procent eller mere i en periode.

Årlige afkast på S&P 500 fra 1930 til januar 2022:

Kilde: Egen tilvirkning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Som det fremgår tydeligt af grafen, har aktiemarkedet både gode og dårlige år. Indimellem har der også været meget dårlige år, hvor aktierne er faldet mere end 10 procent.

Har du svært ved at sove pga. de aktiefald, vi oplever nu?

Hvis du har svært ved at finde ro, eller sågar ved at sove, med de aktiefald, vi oplever lige nu, er mit råd enkelt: Du bør nok ikke investere i aktier. Udsving er helt normale for aktier, og derfor passer din risikoappetit måske ikke til aktiemarkedet.

Typisk kommer de bedste aktieår efter meget dårlige aktieår. Det er 2009 et glimrende eksempel på, da aktierne her steg voldsomt efter finanskrisen i 2008.

Hvor stor risiko, man har appetit på, er meget individuelt. Du kan bruge Investeringsguiden, som hjælper dig med at finde det rigtige risikoniveau for din langsigtede investering.

Din tidshorisont og risikoappetit er vigtig

Der kommer uundgåeligt store udsving på aktiemarkederne, hvis du investerer over en længere periode. Derfor siger man som tommelfingerregel, at jo længere tidshorisont du har, jo større andel af din formue bør du investere i aktier i forhold til andre aktiver, som f.eks. obligationer. Dog stadig under forudsætning af, at du kan holde til at se, at aktierne kan falde 10 eller måske 20 procent enkelte år.

Typiske aktieandele for en traditionel investor
Tidshorisont på 1 år = Ingen aktier
Tidshorisont på 2 år = Næsten ingen aktier
Tidshorisont på 3 år = Lidt aktier
Tidshorisont på 5 år = Ok fordeling af aktier
Tidshorisont på 10 år = Mange aktier
Tidshorisont over 20 år = Kun aktier

Ovenstående er kun en tommelfingerregel, og du bør altid selv vurdere, hvad der er det rette for dig. Personligt vil jeg altid selv kun investere 100 procent i aktier med en tidshorisont over 20 år, da jeg tror på, at aktier langsigtet er bedst.

Kursgraf på ishares Core MSCI World fra oktober 2009 til 19. februar 2022:

Kilde: Nordnet.

Som det fremgår af grafen, er kursen på ishares Core MSCI World steget fra ca. 17 i oktober 2009 til kurs ca. 73 i 2022. Undervejs har der været flere kriser og meget andet, vi har kunnet blive bange for som investorer. Men indtil videre er verden ikke gået under, og aktierne er altid kommet igen til nye højder.

Eksempler på ”kriser” på aktiemarkedet siden 2009:
Gældkrisen i Sydeuropa i 2010-2011
Covid-krisen i 2020 (varede kun ca. 1 måned i marts 2020)

Ud over de to store kriser på aktiemarkedet har der også været andre små nedture siden 2009. Men overordnet har aktiemarkedet leveret ganske høje afkast i gennemsnit i perioden. Perioden fra 2009 har også været begunstiget af faldende renter og meget lempelig pengepolitik. Det har været godt for både aktiemarkederne og boligmarkederne.

Vi kan risikere, at vi ikke kommer til at have de samme gode forhold de næste 10 år, da noget tyder på, at inflationen og dermed også renterne er på vej op.

Er aktier gode, når renterne stiger?

For dem, som har sværget til TINA (There Is No Alternative), kan der ske det, at de skal til at se sig om efter andre aktivklasser end kun aktier, da disse kan begynde at give et reelt afkast på sigt igen.

Aktier kan stadig levere gode afkast i stigende rentemiljøer. Renten skal dog helst ikke stige for hurtigt, men hvis den stiger langsomt pga. økonomisk vækst, så bør aktiemarkedet trives ganske udmærket. Visse sektorer og meget dyrt prissatte aktier kan dog få det meget svært i et stigende rentemiljø, da de typisk skal finansiere deres vækst med gæld, og diskonteringsfaktoren bliver et problem.

I øjeblikket ser vi netop dette udspille sig i dyre aktier som fx:

  • Spech-tech
  • Vækstaktier
  • Grønne aktier

Aktier, der historisk klarer sig ok i stigende rentemiljøer, er sektorer som:

  • Energi
  • Råvarer
  • Forsikring og banker

Skal jeg så investere i aktier nu, når markederne generelt falder?

Ja, men tænk dig om, vil jeg sige, hvis du spørger mig, om det er en ide at investere nu, hvor markederne falder. Træerne vokser ikke ind i himlen, så vær grundig, når du vælger aktier, eller spred din risiko via ETF’er eller investeringsfonde.

De næste 10 år vil i gennemsnit nok give lidt mindre afkast pr. år, end det har været tilfældet de seneste 10 år. Jeg tror dog stadig på, at aktier er et rigtig godt sted at placere sig, især hvis du har en lang tidshorisont.

Der er altid noget, man kan være bange for. Fx var jeg selv bange for at blive bortført af rumvæsener da jeg var barn, men jeg har stadig ikke set en UFO.

Og jeg vil garantere, at der med tiden opstår nye ting, som vil give støj og store kursfald. Men aktier er stadig gode for dem, der kan holde sig rolige og tænke rationelt – ganske som Warren Buffett påpegede det i citatet i starten af dette blogindlæg.

Hvis du savner inspiration til, hvilke aktier du skal investere i, finder du vores inspirationssider her.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-02-23 15:26

Jeg er helt enig i dette indlæg. Jeg vil næsten sige at hvis man har en tidshorizont på under 5 år så er man ikke investor, så er man trader. Min personlige tidshorisont er +10 år og dette hjælper mig meget til at se igennem alt det støj der er i verden. Hvis jeg køber en aktie til 1000 kr idag og den så over de næste måneder daler til 800 kr. Så vil man med en tidshorisont på 1-2 år gå i panik hvis du står og skal bruge pengene der. Men har du en tidshorizont på +10 år… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-02-25 10:02

Kære Kent.
Er en gammel mand der har været med siden1984, er kun amatør 🙂
Er ikke enig med dig at man KUN er trader ved en tidshorisont på 5+
Så det er ikke så tosset at investere med lidt kortere sigt. Er min oplevelse!!
Tænk på mig som er 73 år.
Skulle jeg give bankerne mine renter Nej Tak.
Men tak for dine kommentarer.
M.v.h.: Niels.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-03-02 15:48

Jeg skrev at en tidshorisont UNDER 5 år er nærmest trading. Det jeg mener med dette er at med en horisont på under 5 år er der høj risiko for at man bliver nødt til at sælge midt i en korrektion, hvilket jo er meget skidt. At investere kortsigtet er jo netop definationen af en trader. enten daytrader eller swingtrader hvor du udnytter kurssvingninger. Dette er i min optik ikke investering da man på sin vis gambler en smule. Jeg siger ikke der er noget i vejen med at være trader, mange har success med dette. Der er blot langt… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-02-25 10:39

Kære Kent og Niels. Der er noget om det i begge to siger:) Hvis den korte investers indsats skrumper 20% (inflation medregnet), i de tre år som er tidshorisonten før pengene skal bruges til udbetaling på et sommerhus, havde det nok været bedre at give banken lidt renter – eller placere dem under hovedpuden. Anderledes gunstigt ser det ud for den lidt mere langsigtede investor, fordi markedet har det med at overgå sig selv – før eller siden. Men bundlinjen er at der ikke er nogen garantier, hverken på kort eller lidt længere sigt, selv om succesen på den meget… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-03-02 15:42

Det er lige præcis min pointe. Jeg forsøgte heller ikke på nogen måde at nedgøre “trading”. Det er der mange der har success med, det er blot en anderledes og mere risikofyldt strategi 🙂