Hvis du har opnået høje afkast de seneste et til fem år, har du sandsynligvis investeret en del af din portefølje i aktier inden for teknologi eller grøn energi. Du kan også have investeret i sundhedsrelaterede aktier såsom Genmab, Ambu, ALK-Abello og Zealand Pharma, der alle har givet gode afkast det seneste år.
Så er det store spørgsmål, om du tror, det kan fortsætte? Er det i fremtiden en god idé at have en stor del af sin investering i teknologi, sundhed og grønne aktier? Nedenfor har vi vist afkastudviklingen på forskellige sektorer på et og fem år.

Muligt comeback til sønderbombede sektorer
Som det ses af tabellen, er det især de finansielle aktier som banker samt olie og gas, der har måtte se langt efter de afkast, som teknologiaktier og aktier inden for grøn energi har oplevet.
Flere finanshuse og eksperter peger på, at hvis verden får styr på COVID-19-situationen, kan vi dog muligvis opleve et meget fint comeback til de sønderbombede sektorer.
Lars Tvede nævnte også gode muligheder i valueaktier i Nordnets webinar den 6. oktober 2020. Webinaret er allerede set af over 49.000 og kan genses her.
Valueaktier versus vækstaktier
Når vi taler om ”valueaktier” kontra ”vækstaktier”, er det et udtryk for, at aktien handles på en lav aktiekurs i forhold til dens indtjening og værdi. Hvorimod du ved investering i vækstaktier – som eksempelvis teknologi – investerer i selskaber, der forventes at have en høj vækst. Derfor er du villig til at betale en højere aktiepris i forhold til den nuværende indtjening i virksomheden.
Ser vi på de seneste fem år med hensyn til value kontra vækst, har der været et tydeligt billede af, at investorerne har foretrukket vækstaktier. Grafen nedenfor viser forskellen i afkast i forhold til, om du som investor har investeret i value eller vækst (growth) de seneste fem år.

Som nævnt forventer flere finanshuse og eksperter, at når der globalt set er styr på COVID-19-situationen, kan det medføre til stigende kurser i aktier inden for finans og olie. Det skyldes blandt andet, at væksten forventes at stige igen til næste år.
Efter store vækstdyk i BNP i 2020, så forventer OECD altså, at væksten stiger kraftigt igen i 2021. Et par eksempler kan ses i denne tabel.
2020 | 2021 | |
Euroland | -7,00% | 5,40% |
USA | -3,40% | 5,20% |
Kina | 1,00% | 9,00% |
Danmark | -3,55% | 3,00% |
Er landenes aktier billigt eller dyrt prisfastsat?
Når det skal vurderes, om aktiemarkedet er billigt prisfastsat, ser eksperterne ofte på forskellige værdier såsom P/E-værdien. Værdien viser prisen for en aktie i forhold til dens indtjening. En værdi som denne kan ikke stå alene og skal naturligvis vurderes i sammenhæng med andre faktorer.
Eksempelvis har Emerging Markets historisk set haft godt af en faldende dollarkurs, da disse nye markeder har en stor andel af deres gæld i dollars.
Tabellen nedenfor viser en oversigt over P/E-værdierne i udvalgte lande.

Ser vi alene på P/E-værdier, ser både Rusland og Kina interessante ud i øjeblikket, men husk at P/E ikke kan stå alene.
Er du tørstig efter mere viden?
Vil du vide mere om value aktier, hvordan de har klaret sig i 2020 og hvordan Sparinvest ser på udsigterne for value aktier, kan du se med her.
Jesper Linde fra Wealth Invest Linde & Partners fortæller om value-investering ud fra deres investeringsforening. Deres investeringsforening har fem stjerner hos Morningstar. Se videoen her.
Vi har en også en temaside om valueaktier på nordnet.dk, som findes her.
Er du interesseret i at lære mere om værdiansættelse af aktier og P/E-værdier, kan du se videoen med André Thormann og Henrik Rasmussen fra podcasten ”Rig på viden”. De har været på besøg hos Nordnet og fortæller om netop dette. Du finder videoen her.
Hvis du er interesseret i at investere i Nye Markeder, har vi et stort univers i både ETF’er og investeringsforeninger. I sommers lancerede vi tilmed vores egen Nordnet indeksfond Nye Markeder til en ÅOP på 0,3 procent, som kan handles uden kurtage.
Tilfældige eksempler på ETF’er fra Nye Markeder, Kina og Rusland kan ses nedenfor og ellers kan du bruge screeneren:
Eksempel 1: iShares MSCI EM
Eksempel 2: Vanguard FTSE Emerging Markets
Eksempel 3: iShares MSCI China
Eksempel 4: Xtrackers MSCI China
Eksempel 5: iShares MSCI Russia
Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier ej heller valueaktier eller andre værdipapirer. Historiske afkast er ikke lig med fremtidige afkast.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.