Spring til hovedindhold

Skal jeg købe aktier, når renterne stiger?

2022 har været et skidt år for investorerne indtil videre. Medierne taler om stigende inflation, store rentestigninger, recession, nervøse investorer og faldende boligpriser. Så hvorfor skulle man købe aktier nu?

2022 har indtil videre været et rigtig skidt år for investorerne. Det gælder, uanset om man har investeret i aktier eller obligationer. Medierne taler konstant om stigende inflation, store rentestigninger, recession, nervøse investorer og faldende boligpriser.

Så hvorfor skulle man købe aktier nu?

Der har altid været op- og nedture på aktiemarkederne. Og det er desværre meget svært at forudsige, præcis hvornår de indtræffer. Men her kan det være en idé at tænke på et godt citat fra historiens mest berømte og succesrige investor:

“Vær bange, når andre er grådige, og vær selv grådig, når andre er bange.”

– Warren Buffett

Mange investorer er nervøse nu, så det bør føre til gode tilbud på aktiemarkedet – især hvis din tidshorisont er over tre år.

Aktiemarkedet kommer altid igen

Kilde: Egen tilvirkning og data fra investing.com

Ovenstående graf viser S&P 500-indekset siden 1954. S&P 500 dækker 500 af de største aktier i USA. Som grafen viser, har amerikanske aktier langsigtetgivet supergode afkast. Kursen på S&P 500 er steget fra 26 i år 1954 til kurs 4.067 i september 2022. Der har været store bump på vejen, men aktierne er altid kommet godt igen. Hvad, der sker i fremtiden, ved jeg ikke, men jeg tror, at historien gentager sig, og at aktier også kommer stærkt igen i denne omgang.

Hvordan har aktierne klaret sig, når renten er steget?

Som vist tidligere har aktier historisk været en rigtig god langsigtet investering. Men hvordan har markederne egentlig klaret sig i perioder, hvor centralbanker strammer pengepolitikken og hæver renterne?

Det vil jeg undersøge nu. I resten af artiklen ser vi på historiske afkast med udgangspunkt i amerikanske data og sektorer, da det amerikanske aktiemarked typisk er toneangivende for udviklingen på det globale marked.

Perioder, hvor FED (den amerikanske centralbank) har hævet renterne:

Kilde: Egen tilvirkning og artikel i Reuters

Grafen herover viser 13 historiske perioder, hvor FED har hævet renterne, og hvordan afkastet på S&P 500 har klaret sig imens. Vær opmærksom på, at den nuværende periode med rentestigninger ikke er slut endnu, så der ved vi ikke, hvordan afkastet ender.

Det gennemsnitlige årlige afkast i alle afsluttede perioder har været 9,4% jf. Reuters.

Kilde: Egen tilvirkning og artikel i Reuters.

Interessant er det, at S&P 500 samlet set kun har leveret negativt afkast i én af perioderne, nemlig 1972-1974. I alle de andre perioder har man som investor opnået positivt afkast i perioder, hvor FED hæver renterne. Undtagelsen er den nuværende periode, som vi ikke kender det samlede afkast for endnu.

Hvilke sektorer har klaret sig bedst ved historiske rentestigninger?

Jeg har kun data på alle sektorer fra stramninger siden 1994. På sektorniveau viser jeg derfor kun udviklingen i afkast under de seneste fire stramninger fra FED.

Bedste sektorafkast ved FED-stramninger fra 02/1994 til 12/2018:

Kilde: Egen tilvirkning og data fra investing.com

Hvis man ser på bedste gennemsnitlige sektorafkast ved de seneste fire perioder med FED-renteforhøjelser, er det måske noget overraskende energi, der er den bedst performende sektor, efterfulgt af teknologi (Nasdaq) og sundhed. Ikke så overraskende er sektorerne cykliske og materialer dem, der klarer sig dårligst.

En af grundene til, at energi har klaret sig bedst, er især perioden fra 2004-2006, hvor hele verden skreg på olie, og væksten i Kina var enorm. Olieprisen steg over 200% i perioden og var faktisk helt oppe i kurs 140 for en tønde Crude OIL WTI lige før finanskrisen i 2008.

Bedste sektor i perioden 06/2004 – 06/2006:

Kilde: Egen tilvirkning og investing.com

Kursgraf på Crude OIL WTI:

Kilde: investing.com

Hvordan har sektorerne reageret denne gang?

Den aktuelle rentestramning, som USA og resten af verden gennemlever nu, er desværre ikke slut, så vi kan endnu ikke skrive historien færdig. Men vi kan se på, hvordan markederne har reageret på de forhøjelser, FED allerede har gennemført.

Afkast på sektorniveau under nuværende rentestramning fra FED – US-sektorer:

Kilde: Egen tilvirkning og investing.com

Figuren viser, at energi igen er den sektor, der har klaret sig bedst. Det skyldes primært krigen mellem Rusland og Ukraine, der har skabt en række ubalancer. Forbrugsvarer og sundhed klarer sig også relativt godt i 2022 sammenlignet med resten af markedet, hvilket giver god mening, da de ikke er så konjunkturfølsomme som de andre sektorer.

Hvornår stopper FED med at hæve renten?

FED er lige nu i fuld gang med at hæve renterne som et led i at bremse den meget høje inflation. FED-renten blev hævet til 2,5% ved seneste rentemøde – men hvornår stopper det?

Kilde: macrotrends.com

Som det ses af grafen, har FED allerede hævet renten markant og hurtigt, men intet tyder på, at det er slut endnu. Ingen ved, hvornår stramningerne slutter, men det kræver formentlig, at inflationen er kommet mærkbart ned. I en analyse fra Charles Schwab fra 15. august 2022 forventes det, at FED stopper deres stramninger i første halvdel af 2023.

Madsens perspektiv: Du bør investere i aktier nu

  • Kan jeg garantere, at aktier kun stiger herfra? NEJ
  • Kan jeg sige, hvornår aktier ikke falder mere? NEJ
  • Synes jeg, du bør investere i aktier, hvis din tidshorisont er over tre år? JA

I artiklen her har jeg set på historiske data for historiske rentestramninger i USA. Data på afkast og sektorer er udelukkende fra USA og viser, at selvom renterne stiger, bør det ikke nødvendigvis afholde dig fra at købe aktier. Historisk har aktiemarkedet givet gode afkast – også på trods af rentestigninger fra centralbankens side. Historisk har markederne haft det sværest i starten af perioder med stigende renter og er kommet stærkt igen mod slutningen og i det efterfølgende år.

Den eneste periode siden 1954, hvor markederne har leveret negative afkast i en periode med rentestigninger, er fra 1972 til 1974. Så lad os ikke håbe, at det er det samme, vi skal igennem nu. I 1973 startede en kæmpe, global energikrise, hvor olieprisen firedoblede fra 1972 til 1975, og verden var i stor recession. Se historiske priser på olie her. Den 25. november 1973 trådte de bilfrie søndage i kraft i Danmark for at afhjælpe krisen, og de varede helt frem til 10. februar 1974. Det er vigtigt at pointere, at afkastet kun har været negativt én gang, hvis man kigger på det gennemsnitlige årlige afkast. Kigger man på samlet afkast, har to perioder givet negativt afkast.

Hop i vandet, også selvom det er koldt – det er dejligt bagefter

Flere og flere vinterbader, og selvom det er koldt at gå i, føler nærmest alle, der har prøvet det, en supergod fornemmelse bagefter. Måske har alle ikke lyst til vinterbadning, men de fleste af os har sikkert prøvet at bade om sommeren, hvor vandet føles meget koldt i starten, men efter lidt tid er det ganske behageligt.

Min vurdering er, at det er det samme med aktiemarkedet lige nu: Det føles noget ubehageligt at træde ud i lige nu, men mon ikke du vil opleve det positivt over de næste tre til fem år 🙂

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
5 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-09-22 16:59

Der henvises til det nominal afkast under FED renteforhøjelse, og ikke det real afkast. Inflationen har betydet at den real afkast har været negativ i nogen tilfælde, for eksempel ’77 til ’81. Ja aktier er bedre end kontanter, men andre aktiv klasser har klaret sig betydelig bedre i 70’er og 00’er.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-09-22 17:55

Hej Ian. Der er helt korrekt ikke set på realafkast og alle de andre aktivklasser er ikke medtaget her og nogle har været markant bedre i perioder.

Fx har kontanter været klart bedste aktivklasser i 2022, fordi 0% er langt bedre en negativ afkast på -20% på aktier.

Dog er pointe med blog blot, at mange er bange nu, men jeg kender ikke bunden og jeg tror aktier kommer igen over 3 år. Men obligationer begynder bestemt også at se interessante ud.

Tak for input

Gæst
Gæst
2022-09-21 21:34

FED har her til aften 21. September hævet renten igen med 0,75%, så den ligger i 3.25% nu.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-09-22 19:11

Politikerne forventer også at hæve renterne højere end før og fastholde dette niveau, idet de anslår, at fed funds-renten vil stige til 4,4 % ved udgangen af ​​dette år og 4,6 % ved udgangen af ​​2023.

Gæst
Gæst
2022-09-20 11:32

Jeg er fuldstændigt enig. Der er en anden phrase der hedder “Time in the marked, beats timing the market” Hvilket oversat betyder at så længe du har en lang tidshorisont så handler det bare om at være investeret i markedet og evt bare købe op løbende måned efter måned istedet for at prøve at ramme bunden som vi jo alle ved er umuligt. Pludseligt vender markedet og så går det hurtigt opad igen, og der vil alle der sidder og venter på sidelinjen misse en masse afkast. Min personlige strategi pt er at fokusere på de aktier der er banket… Læs mere