Spring til hovedindhold

Små afkastforskelle har stor betydning for din pension

I en travl hverdag er det ikke altid, at du får set dine pensionsopsparinger igennem. Måske har du for mange penge stående kontant, og måske har du ordninger i flere forskellige banker og pensionsselskaber.

Ikke desto mindre er det allervigtigste punkt du bør fokusere på, om du har investeret din pensionsopsparing rigtigt – så du får det højest mulige afkast set i forhold til din risikovillighed og tidshorisont.

Renters rente-effekten kaldte Albert Einstein ”den mægtigste kraft i universet”. Mange tænker måske, at det ikke er afgørende, om du får 2 procent kontra 4 procent i årligt afkast, og siger “en forskel på 2 procent point det gider jeg ikke bekymre mig om”. Men detskaldu bekymre dig om, hvis du spørger mig. Tid er penge, og nedenfor kan du se, hvor vigtigt en ”lille” forskel på 2 procent point kan være over mange år.

Formueudvikling over 30 år med en startkapital på 1 mio. kr.

På 30 år er forskellen mellem 2 procent i årligt afkast kontra 4 procent i årligtt afkast:

1.432.036 DKK (3.243.398 – 1.811.362).

Hvad du kan opnå i afkast handler både om, hvad du investerer i – og hvad du betaler i omkostninger.

I forhold til det afkast du kan forvente, kan det være værd at tage udgangspunkt i de såkaldte samfundsforudsætninger, som Rådet for Pensionsprognoser fastsætter hvert år, og som anvendes til beregning af pensionsprognoser.

Forventningerne til afkast for 2020 og de næste 10 år er sat kraftigt ned og viser med stor tydelighed, at for at opnå et fornuftigt afkast i de næste 10 år er du nødt til at have aktier i din portefølje og dermed påtage dig en risiko.

Læs hele prognosen her

Som det fremgår af prognosen, så er afkastforventningerne de næste 10 år størst for Emerging Markets aktier– men risikoen målt ved standardafvigelsen er ligeledes større. Hvordan en sammensætning skal se ud, afhænger af din personlige risikoprofil og strategi. Men hovedreglen er: Jo længere tidshorisont du har, jo flere risikofyldte aktiver kan du tillade dig at have.

Hvis du gerne vil have hjælp til at lave en investeringsprofil, så find hjælp påInvesteringsguiden. Den giver dig en personlig anbefaling – du skal blot besvare 15 spørgsmål.

Hvis du har en tidshorisont på f.eks. 30 år, så vil en pension med 100 procent aktier, heraf 80 procent i Globale Markeder og 20 procent i Emerging Markets, give et forventet årligt afkast på 6,3 procent før omkostninger.

Omkostninger er naturligvis også vigtige at have fokus på, da de går direkte ind og påvirker dit afkast. I Nordnet er et depot gratis, og der er ingen VP-gebyrer for danske eller udenlandske aktier. Vi har lavet et eksempel på, hvordan 400.000 på et pensionsdepot på 32 år kan vokse sig 232.000 kr. større end med en traditionel pensionsopsparing. Eksemplet tager udgangspunkt i, at omkostningerne i Nordnet er 0,5 procent lavere end på traditionelle pensionsopsparinger.

Hvis du vil se, hvordan vi har beregnet det, så finder du beregningerne her.

Er du interesseret i at flytte din pension til Nordnet, så du selv kan bestemme dine fremtidige omkostninger, så er det meget nemt. Det kræver blot et par klik på vores hjemmeside.

Flyt din pension

Ovenstående er ikke en anbefaling om at investere 100% i aktier og investering i aktier indebærer betydelig risiko, så du skal selv finde dig egen strategi.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer