Solpanelproducenterne døjer fortsat med brutal konkurrence og negativ driftsindtjening. Flere større aktører er tæt på at lukke og slukke i foråret 2013.
Efterspørgslen på solpaneler steg blot 4% til 31GW i 2012 efter flere år med hæsblæsende vækstrater, fx 76 pct. i 2011, 126 pct. i 2010 og 150 pct. i 2008. Samlet er efterspørgslen 200-doblet i perioden 1998-2012, svarende til gennemsnitlig vækst på 46 pct. Se figur 1.
Figur 1. Efterspørgslen på PV solpaneler i perioden 1998 til 2012. I 2013 forventes efterspøgslen at stige ca. 14%
Udbuddet er imidlertid steget endnu hurtigere end efterspørgslen. Der var især tilfældet i 2010 og 2011, og medførte, at afregningsprisen kollapsede yderligere i 2011 og 2012 ovenpå det i forvejen dramatiske fald i 2009. Se figur 2.
Figur 2. Udvikling i afregningsprisen for krystalinske solpaneler fra 4.kvartal 2007 til 4.kvartal 2012.
Produktionsprisen er også faldet meget, men ligger fortsat en del højere end afregningsprisen, selv for de mest konkurrencedygtige producenter. De lave priser, eller den brutale konkurrence om man vil, har medført, at samtlige producenter fik driftsunderskud i 2012. Figur 3 viser overskudsgrader for 11 førende børsnoterede solpanelproducenter over de seneste fire år.
Figur 3. Udvalgte nøgletal for de 11 børsnoterede solpanelproducenter, der har aflagt regnskab for 2012. Store selskaber som Suntech, LDK Solar og SolarWorld har udskudt afrapporteringen, hvilket kan ses som et signal om alvorlige problemer forude.
Det er naturligvis ikke holdbart, at samtlige aktører holder gang i produktionen på trods af driftsunderskud. Det kan de kun i en meget begrænset periode, og det er derfor et spørgsmål om tid, formentligt måneder, før flere aktører må give op, balancen forrykkes, og afregningsprisen stiger så meget, at de mest konkurrencedygtige aktører igen kan tjene penge. I de seneste uger har to af de helt store kinesiske aktører, Suntech Power og LDK Solar, defaultet på deres obligationer. Det kan hurtigt medfører betalingsstandsning og produktionsstop. Også Tysklands største producent SolarWorld er i alvorlige problemer, og har bl.a udskudt afrapportering af resultatet for 4.kvartal 2012. Måske er Suntech, LDK og SolarWorlds deroute netop hvad branchen har brug for?
Jeg gætter på at Suntech, LDK, SolarWorld og China Sunergy må lukke eller neddrosle produktionen voldsomt indenfor kort tid. Yingli Green Energy er også kommet i alvorlige vanskeligheder. Soliditeten er faldet til 8,7 pct., og selskabet har dermed akut behov for rekapitalisering. Det kan vise sig umuligt, og selskabet risikerer derfor at gå fallit. Jeg tror også norske Renewable Energy Corporation vil opgive at producere solpaneler. Selskabets omkostninger er alt for høje til at produktionen nogensinde bliver lønsom igen.
Jeg gætter endelig på, at afregningspriserne bunder i 1.halvår 2013, og at priserne vil stige i løbet af 2.halvår 2013. Forhåbentlig stiger priserne nok til, at de stærkeste aktører igen begynder at tjene penge. Det skal i den forbindelse bemærkes, at den beherskede stigning i 2010, jævnfør figur 2, var nok til at sikre hele branchen rekordhøj indtjening i 2010. Jeg håber på et dacapo i 2.halvår 2013 eller mere realistisk i 2014.
Hvem ser du som vinder eller vindere i solbranchens overlevelseskamp?
Jeg synes at JASO (Ja Solar) ser mest interessant ud. Den har højst soliditet af de kinesiske producenter, og (vidst nok) blandt de laveste produktionsomkostninger og en K/IV på blot 0.21, mens Trina og Jinko roder rundt omkring 0.30 og Canadian solar er helt oppe på 0.55. Hanwana er billigst med 0.18 men har også ringere EBIT margin end de andre…
Jeg har selv JASO og lidt Trina.
Hej Casper,
Jeg er enig i at JA Solar ser spændende ud. I forhold til Trina Solar har JASO en lavere P/S2012 på 0,15 mod 0,21, en lavere kurs/indre værdi på 0,21 mod 0,31 og en højere soliditet på 36,9% mod 30.8%.
JASO har på tre år transformeret sig selv fra at være ren solcelleproducent (wafere + celler) til i dag overvejende at være solpanelproducent. Jeg synes der er en vis risiko forbundet med denne nye strategi.
mvh Thorleif
Jeg tror på, at kinesiske Trina Solar er et godt bud.
Hej Johan, Jeg tror også mest på Trina Solar. Men JA Solar ligner et godt og billigt alternativ i forhold til Trina Solar. First Solar ser også ud til at klare sig godt gennem krisen. Spørgsmålet er dog, om First Solars teknologi er fremtidssikret eller ej? Det kan jeg ikke svare på. First Solars børsværdi er 12-gange Trinas børsværdi og mere end 20-gange JA Solars børsværdi. Seneste nyt fra SolarWorld er, at egenkapitalen er tabt ultimo 2012, og at ledelsen håber på en aftale med kreditorerne. Uha! Nu er både Suntech Power, LDK Solar og SolarWorld i akut fare for… Læs mere
… og imens vi fintænker over dette er både sol og vind ved at blive overhalet indenom 🙂
http://www.iter.org/
…omend der nok går yderligere 15 år før fusion er klar til commercial brug
Nu er fusion på et stadium hvor man ikke engang kan bygge et kommercielt værk. Men hvis det nogensinde når det stadium, er næste hurdle at prisen skal ramme under et fissionskraftværk for overhovedet at være interessant. Og det sker sandsynligvis aldrig. Selv hvis det skulle ske, er fissionskraftværker allerede blevet overhalet af f.eks. sol og vind. Der er nogen der tror at fordi brændslet er billigt til fusion, så må det være billig energi. Men det er ikke produktionsomkostninger der gør atomkraftværker dyre, det er kapitalomkostningerne – som simpelthen så høje at det er svært at få lønsomt. Om… Læs mere
Det er nok et spørgsmål om tro… men ITER er planlagt til at kunne levere 10kW for hver 1kW det forbruger. Klar til kommercielt brug i 2040… Prisen for konstruktion og vedligehold kender jeg ikke, så indtil videre “tror” jeg det bliver fremtiden. Solceller og vindmøller kræver også vedligehold.
Her er et historisk perspektiv på branchens udvikling og et kig på fremtiden:
http://www.proinvestor.com/aktieanalyser/240/Plus-Perspektiv-Solceller
Jeg syntes ikke du har skrevet noget om de ændringer der er på vej med høje toldsatser overfor billige kinesiske panaler. EU er ved at gøre det samme som man har gjort i USA mod de kinesiske dumpingpriser, der er ved at slå de europæiske producenter som SolarWorld ihjel.
Store statsdrevne kinesiske virksomheder har forsøgt at tage hele verdensmarkedet med lave dumping priser og delvis dårlig teknisk og mekanisk kvalitet.
Forhåbentlig bliver der fremover plads til ordentlige kvalitets producenter der kan beskæftige mennesker i denne del af verdenen.
Spørgsmåler er om EU er for sent ude?
Hej JBH, Det er muligt der er nye toldregler på vej. Det er lidt trist, hvis det kommer så vidt. Nu troede jeg lige globaliseringen var over os, med konkurrence og vedvarende lave forbrugerpriser til følge. Er det ikke idéen med international samhandel, at der skal være så meget konkurrence som muligt, så forbrugerne får de lavest mulige priser? Jeg er toldregler som et tilbageskridt. Jeg har svært ved at følge argumentet for at der skulle være kvalitetsforskel på solpaneler produceret i Kina og solpaneler af tysk mærke. Sidstnævnte er jo i de fleste tilfælde fremstillet af kinesiske solceller eller… Læs mere
First solar er helt klart min favorit til at vinde kapløbet. De er amerikansk. særdeles veldrevet. Og kan tjene penge, medens de andre udsultes stille og roligt. Og man skal have særdeles stor respekt for kinesere. Der har været alt for meget fraud/snyd med kinesisk registrerede firmaer i USA. Jeg har haft ca. 8 kinesere i min portofølge, hvor der har været svindel. Mit råd: Hold jer til amerikanerne, så får man måske ikke så stor gevinst når det går godt. Til gengæld mister man heller ikke hele baduljen, når det går skidt.
Hej Thorleif Jackson – jeg synes du er dygtig til at lave analyser af disse sol-firmaer. Jeg tror personligt at der kommer til at gå 5 til 10år inden der er nogle sol-firmaer som kommer til at tjene penge igen. Pga. den globale finasielle krise, som endnu ikke er over, så vil Europa, US mm. ikke kunne skabe “demand” for solpaneler, da de er gældsatte op til over skorstenen. Så i disse lande er det “kun” private som kan drive udviklingen. Og da privates incitament til at sætte sol op er bundet op på afregnings-priser, som du så korrekt også… Læs mere
Jeg glemte at skrive at mine outsidere i prioriteret rækkefølge er: Yingli Green (YGE), Canadian Solar og REC, som alle kan være kometer som kan overraske. Specielt har jeg en fidus til Canadian Solar, det er et rent Kinesisk firma, men pga. navnet og jeg ved ikke om der har været noget canadisk venture capital med i udviklingen af dette firma, så har de RIGTIG godt fat i det canadiske sol-markede. Canada er på trods af alt deres Tar sand udvikling MEGET miljøbeviste og har satset stort på vedvarende energi. Det man kan sige om Canadian Solar er at det… Læs mere
Hej Solar Guy, Vi besøgte Canadian Solar i deres kinesiske hovedkvarter nær Shanghai i marts 2012. Vi var 30 personer i gruppen, og vi fik et meget positivt indtryk. Vi mødte en stor del af ledelsen, og de var alle canadiere, bl.a. CFO’en og IR chefen. Jeg er enig I, at Canadian Solar er et nærmere studie værd. Aktien er også interessant prissat. Lige nu er CSIQ således med P/E=7,6 branchens billigste aktie målt på P/E2013! Ifølge mit opdaterede regneark forventes kun 3 ud af 18 aktører at få overskud i 2013. De andre er First Solar (P/E2013=8,9) og SunPower… Læs mere
Hej Thorleif,
Det er meget Interessant med Canadian Solar på P/E 2013 =7,6. Og det endda i en højvækstbranche som solenergi, hvor alle de andre kinesiske solpanelproducenter tilmed har underskud.
Bloomberg forventer EPS på 0,3830 i 2013. Med en slutkurs i fredags på 4,07 får jeg imidlertid en P/E 2013 på 10,6. Det er stadigvæk flot, men du må bruge nogle lidt andre tal?
Mvh
Lars Rasmussen
Jeg er enig i meget af det Thorleif siger, jeg er dog ikke så meget inde i P/E og P/I – forhold. Jeg har investeret over 300kkr. og har så vidt jeg kan se knap 30kkr. tilbage, jeg er Warent buffet “type” investor, invest and stay and hold on. No matter how hard and heavy the waves may be. Never mind: Jeg glemte at skrive at mine første store tab fik jeg netop på Canadian Solar, da jeg var over-exposed i Caniadian Solar. Pga. deres teknologiske problemer de havde med deres 300W+ paneler nogle valuta tab mm. så tabte jeg… Læs mere
Tak for et godt indlæg. Det er godt med et overblik.
Jeg har selv aktier i en række yderligere virksomheder, der også står til at tjene godt på solenergien.
1) Solar City. SCTY
2) SunEdison. WFR.
3) IMI intermolecular.
4) GTAT
5) AMAT
Særligt IMI og AMAT har nogle førende positioner, som forhåbentligt ikke bliver presset for hårdt på prisen.
Husk også en position i SMA Solar den er snyde billig pt. Og Power One er jo blevet købt….
Hej Thorleif, Det er meget spændende at følge solbranchen for tiden, også som investor. Jeg sidder med en følelse af at det kan ænde med stor gevinst, eller stort tab. Men det kan jo også være at det ender et sted midt imellem. Uanset, jeg har et spørgsmål til dig, som jeg håber du vil svare på. Jeg ejer nemlig også aktier i trina solar. Nu kan jeg se at der er blevet trukket en avgift på min nordnetkonto: ADR FEE 400 TSL 0,02 USD/SHARE Denne er også blevet trukket på din nordnetkonto, kan jeg se. Ved du hvorfor denne… Læs mere
Der trådte nye afgiftsregler i kræft for ADR’er fra årsskiftet, disse betød at der kunne trækkes afgifter uden udbytte, og at der generelt var lempeligere regler for (administrations) afgifter, du kan finde de eksakte oplysninger hvis du læser på det enkelte depotbevis
Hej Jcount. Hvor er det du siger, at man læser hvor stort gebyret er for en given aktie. Jeg har selv flere ADR’er i mit nordnet-depot, men kan ikke se hvor man skal klikke for at se gebyrets størrelse (før det altså er trukket fra ens konto) ;o)
Mvh Casper
Hej Terje, Jeg er enig med jcount. Nordnet vil fra om med 1. januar 2013 videresende ADR gebyrer til kunderne. Hidtil har Nordnet betalt disse regninger for kunderne. Jeg synes vi skal sende Nordnet en venlig tanke for at have betalt vores ADR gebyrer i 2012, 2011, 2010 osv. Det er i den forbindelse værd at huske, at Nordnet er en forretning, der står til ansvar for selskabets aktionærer. Som sådan har selskabet en forpligtelse til at tjene penge, og så kan det jo ikke nytte at være tossegod. Jeg var først forarget over det “nye” gebyr, men jeg erkender… Læs mere
Hej Thorleif, Solbranchen er yderst interesssant, og det er godt at se et fornuftigt indlæg om denne vækstbranche. Solenergi har haft nogle rædselsfulde år. Overproduktion, faldende priser, flere bankerotter, usikkerhed om statsstøtte, og en handelskrig mellem USA og Kina, som truer med at inddrage EU. Målt ved Guggenheim Solar ETF, som indeholder de ca. 22 største solaktier, er solenergibranchens aktier i dag faldet med ca. 90 % fra Guggenheim Solars start i april 2008 og til i dag. I samme tidsrum er de årlige installerede kilowatttimer over 5-doblet på verdensplan. Dette misforhold skriger til himlen. I november sidste år var… Læs mere