Spring til hovedindhold

Spotify på børsen – hvad bliver prisen?

Nu er det endelig tid til Spotifys børsnotering – en spændende nordisk notering. I dag får offentligheden mulighed for at eje lidt af Spotify. Selskabet har forandret den måde, vi lytter til musik på og har været med til at ændre den globale musikbranche. Men hvad er grunden til, at de går børsen?

Historien bag Spotify

For cirka 10 år siden startede Daniel Ek og Martin Lorentzon en tjeneste, hvor man kunne streame musik. I dag er Spotify vokset til en global gigant. Værdien af selskabet er svær at forudsige inden noteringen, men ifølge prospektet kan den være op til et par hundrede milliarder svenske kroner.

Her er et par tal:

Antal brugere per måned Cirka 170 millioner
Antal abonnenter: cirka 75 millioner
Tilvækst brugere: cirka 30%
Tilvækst abonnenter: cirka 43%
Forventet omsætning: cirka 50 milliarder SEK
Tilvækst indtægter: 20-30%

Men til trods for en fantastisk tilvækst og en milliardindtægt, så leverer selskabet ikke et overskud. I Spotifys egen prognose for 2018 regner de med et tab på omkring 2,5 milliarder SEK. Daniel Ek har udtalt, at overskud ikke er en prioritet, og at det kun handler om vækst. Aktiemarkedet er normalt skeptisk overfor ambitiøse vækstplaner og ikkeeksisterende gevinst, så det er op til Spotify at overbevise investorerne om, at de er på rette spor.

Ingen nye penge fra noteringen

Spotifys børsnotering er ikke et udtryk for at virksomheden har brug for kapitaludvidelse, I løbet af de seneste 10 år har selskabet foretaget en række nyemissioner, så børsnoteringen er en mulighed for de nuværende aktionærer for at realisere hele eller dele af det overskud, som de har opnået. Det muliggøres, ved at Spotify-aktien handles på en noteret markedsplads.

Den procedure kaldes for DPO i stedet for IPO. Direct Public Offering, hvilket i korte træk betyder, at man sætter aktier til salg på en markedsplads. Som investor har du ikke mulighed for at tegne aktier på forhånd, men må vente til aktien kan handles på NYSE i USA.

Skal man investere i Spotify?

Er Spotify værd at investere i – eller skal man nøjes med at bruge tjenesten til musik? Det er meget individuelt, du skal vurdere, om aktien passer til din portefølje – men et par ting, kan vi være sikre på:

  1. Overskud og udbytte vil lade vente på sig, da selskabet fokuserer på vækst.
  2. Risikoen i selskabet er høj. Alt afhænger af, om Spotify formår at blive en dominerende spiller, musikfirmaerne og konkurrenterne som f.eks. Apple Music kan fælde Spotify undervejs.
  3. Vejen frem – uanset slutresultatet – vil have mange bump, og inden du investerer, skal du være forberedt på en rutsjebanetur. Spotify advarer også selv om, at der kan være udsving i aktien.

Hvis du vil investere i aktien, skal du afgive en ordre på samme måde, som hvis du ville handle alle andre selskaber noteret i USA.

Jeg glæder mig til at følge noteringen og kursudviklingen den nærmeste tid!

Du har mulighed for at købe Spotify kurtagefrit i perioden 3.-9. april 2018

Bemærkning: Jeg har ikke besluttet, om jeg vil købe aktier i Spotify endnu – men jeg følger udviklingen i aktien.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer