Spring til hovedindhold

Status for Vestas short

Vestas er steget 37% siden jeg shortede aktien, men Mingyang Windpower er steget endnu mere, og jeg har derfor foreløbigt et solidt overskud på mit short pair. Bør jeg lukke positionen eller afvente udviklingen?

Jeg shortede 1. oktober 2013 Vestas ved at sælge 1.000 stk. aktier til kurs 148,50 kroner. Jeg anvendte pengene til i stedet at købe 10.000 stk. aktier i den kinesiske konkurrent Mingyang Windpower til kurs 2,497 USD. Min short position i Vestas er stadig åben, og jeg overvejer at holde den et helt år – altså indtil 1. oktober 2014. Nedenstående graf viser Vestas kursudvikling siden juli 2010:

Som det fremgår, er Vestas steget ca. 37,3% siden 1. oktober 2013. Nedenstående graf viser Mingyang Windpowers kursudvikling siden børsintroduktionen i oktober 2010:

Som det fremgår, er Mingyang steget ca. 67,6% siden 1. oktober 2013. Jeg har således tilsyneladende et solidt overskud på handlen på ca. 30,3%. Der er imidlertid også en række omkostninger. Kurtage til køb og salg af begge aktier kan estimeres til 0,4%, vekslegebyrer kan estimeres til 0,3%, overnight shortgebyr koster 250 kroner eller 0,2%, og belåning af Vestasaktierne har foreløbigt kostet 2.676 kroner eller 1,8%. Endeligt er dollaren faldet 1,9%. Hvis jeg lukkede positionen til gårsdagens slutkurser ville jeg have et overskud på ca. 25,7% eller godt 38.000 kroner.

Bør jeg lukke positionen nu, og tage min gevinst mens tid er? Det er lidt fristende, men Mingyang Windpower handles fortsat med markant rabat i forhold til Vestas. Vestas er således aktuelt vurderet svarende til K/I=3,64, mens Mingyang er vurderet svarende til K/I=0,91. Baseret på de nøgletal, får jeg rabatten til præcis 75%. Hvis rabatten skal udlignes helt frem til 1. oktober 2014, bør Mingyang faktisk stige hele 300% mere end Vestas. Det lyder vanvittigt, men er måske ikke så urealistisk igen. Vi får se.

Hvad synes du om mit vindmølle short pair. Er jeg ude på dybt vand? Bør jeg tage pengene og løbe i skjul? Bør jeg se tiden an, og vente på at rabatten indsnævres? Jeg vil gerne høre din mening.

Disclaimer: Jeg ejer selv aktier i Mingyang Windpower.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
41 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-03-07 09:13

Hej Thorleif. Tak for en super spændende blog og dit bidrag hertil.

Jeg kunne godt tænke mig, at høre hvorfor du mener at K/I er det vigtigste sammenligningsparameter mellem de to, og virker ifølge din analyse til at være det afgørende i din værdiansættelse af de to.

Jeg synes det står i skarp kontrast til en P/S analyse du lavede for nogle år siden af Vestas:
https://www.nordnet.dk/blog/ps-analyse-af-vestas/14/06/2010/

Hvorfor er P/S ikke længere brugbar? (Vestas handles iflg Bloomberg til 0,9) og var på tidspunktet på dit hedgepair, så vidt jeg husker, under de “magiske” 0,75.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-03-07 09:57

Hej Erik M, Den bedste måde at vurdere en akties pris er nok via nøgletallet Price/Earnings. P/E-raten kan imidlertid kun bruges for selskaber med vedvarende overskud. For selskaber, der er konjunkturfølsomme, er P/E mindre anvendeligt. For konjunkturfølsomme selskaber, herunder selskaber med underskud, må man af nød ty til andre nøgletal. De mest anvendte nøgletal udover P/E er nok K/I og udbytteafkast. For selskaber uden udbytte, må man nøjes med K/I og andre mere eksotiske/sjældne nøgletal som Price/Sales. Problemet med Price/Sales er, at det ikke er universalt, forstået på den måde, at det ikke kan bruges til sammenligning af selskaber i… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-03-07 10:49

Kære Thorleif. Har du noget bud på den pludselige stigning som Mingyang fik i sidste uge, fredag med 25 pct. Må indrømme at jeg blev lidt nervøs og solgte halvdelen af min beholdning. Frygter du ikke en ketchup effekt efter at Vestas efter en længere periode er røget op over 200. Altså i opafgående retning. Lige et lille side spørgsmål til din analyse af Jinhui Shipping fra forleden. De foretog en nedskrivning af værdine af to solgte skibe. Ser du ikke en risiko for at resten af deres flåde også er for højt værdiansat, og egentligt også skal nedskrives, hvorved… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-03-07 11:34

Hei Thorleif.
Tror du på Ming Yang på lang sikt eller tenker du å selge deg ut snart på en viss kurs eller K/I?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-03-07 15:51

Hej Trond, Jeg brugernormalt ikke nogle former for screeningsinstrumenter. Ved udvælgelse af nordiske udbytteaktier en gang om året, får jeg en bekendt til at lave en rangordning af alle nordiske aktier efter deres forventede udbytteafkast. Derved kommer jeg alle selskaberne igennem fra den mest interessante ende…. Jeg påtænker at beholde Mingyang i mange år indtil selskabet bliver købt af børsen, eller indtil aktien handler med en stor præmie i forhold til konkurrenterne. Jeg investerede for 10 år siden i REpower Systems – en lille tysk vindmølleproducent. Den aktie ejede jeg on and off indtil den til sidst blev afnoteret i… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-03-07 11:38

Thorleif,
Hvordan finner du nye kandidater til din portefølje? Bruker du stock-screenere? Noen online kilder du bruker for å finne gode kandidater?

Gæst
Gæst
2014-03-07 12:13

Hej Thorleif For mig at se, så er Vestas båret oppe af teknisk analyse. Det ender ofte med et brag, når trenden brydes. Der pustes luft i ballonen lige nu på grund af tekniske købssignaler, men det er varm luft uden underliggende overskud på bundlinjen i Vestas. Vestas er snart 50.000.000.000 kr. værd. De nærmer sig kraftigt Carlsberg i markedsværdi. Det er i mine øjne helt sort. Vestas har mistes mange mange penge de seneste 3 år, og de kan måske lige snige sig i et lille plus i 2014, men det er ret tvivlsomt. Et selskab med en markedsværdi… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-03-07 13:43

I do not speak Danish, but why don’t you buy BEAR VESTAS APR2016 N in order to short Vestas in the long term? Isn’t it cheaper, also, than borrowing shares?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-03-07 15:42

Hej Ville,
I am not familiar with BEAR VESTAS APR2016 N. Perhaps you could explain to us, what this paper does, og where you buy it? What are the costs? And what is the expected return?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-03-07 15:54

Hi Thorleif,

BEAR VESTAS APR2016 N is listed on Nasdaq OMX Copenhagen and can be bought, for example, via Nordnet. It’s my understanding that BVA N is a bear certificate that follows the share price of VWS. When VWS goes up, BVA N goes down and vice versa. There are always buyers and sellers for the certificate, provided by the issuer bank (Nordea?). I don’t know about the additional costs, but at least in Finland, the transaction costs of other Nordea’s certificates are the same than the costs of normal shares.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-03-08 15:10

I can not recommend buying certificates from Nordea. I bought Bear Vestas*2. In the period I owned the certificate (around 3 weeks) the Vestas Stock declined around 4% and the certificate also declined 2-3% even though you would expect a gain of 8% before transaction cost. However if the underlying asset is very volatile there is no long term correlation between the certificate and the underlying asset have I been told.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-03-07 15:39

Hej Michael,

Tak for dit input. Jeg er ikke bekendt med at man ikke kan shorte Vestas. Måske kan Nordnet afklare spørgsmålet?

Gæst
Gæst
2014-03-07 12:31

kære TJ
Vurderet på din beskrivelse resultaterne d.d. af Short i Vestas og køb
af Mingyan WP leder mig frem til dit spørgsmål om Du skal afvikle Vestaspositionen og sælge MWP. Jeg vil høre om det er et spørgsmål om likviditet til at indfri Vestas og samtidig beholde MWP?
Jeg ville overveje salg af Vestas og beholde MWP især på P/E.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-03-07 15:37

Hej Olje,

Man kan dårligt forfølge to strategier på en gang. Min Vestas short giver ekstra midler til køb af Mingyang, og giver samtidigt en forsikring, hvis Mingyang og vindmøllemarkedet kollapser.

Hvis jeg indlæser Vestas-aktierne uden at sælge Mingyang, får jeg en uhensigtsmæssig høj eksponering til vindmøllesagmentet. Og hvis jeg indløser Vestas aktierne ved at reducere Mingyang, mister jeg min høje vægt af Mingyang, og muligheden for ekstra store afkast.

Gæst
Gæst
2014-03-07 12:35

Kan du ikke ‘risikere’ at Ming Yang fortsat stiger meget (op fra den lave K/I) men at Vestas også stiger, så giver det måske stadig overskud, men som i casen her ville en ‘long only’ i Ming Yang jo have været klart at foretrække (og indtil videre tak for tippet!). Hvad er dine historiske erfaringer og resultater med long only porteføljer og det du er ude i her? Det er jo en sværere øvelse både at udpege vindere OG tabere. Aktier kan jo være langt fra hvad fundamentals tilsiger i lang tid og det kan være dyrt at være stædig…… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-03-07 15:32

Hej Arne og Claus Christensen, Jeg er enig med Arne i, at mit Vestas shorteventur er lidt af et brud med min sædvanlge strategi. Måske burde jeg have undladt den ekstra risiko, og de ekstra omkostninger. Når det er sagt var investeringscasen god, og den har da også været profitabel, og leveret et merafkast til porteføljen. Claus har ret I, at jeg har god erfaring med long only porteføljer, men jeg mener faktisk, at min nyværende portefølje inkl. mit short pair har en netto long eksponering meget tæt på 100%. Den kan derfor med lidt god vilje endnu beskrives som… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-03-07 15:22

Jeg synes det må være en noget anderledes model at anvende short og hedge par end “blot” din sædvanlige strategi med at finde branchevindere. Så hvorfor ikke holde sig helt fra det? Jeg kan godt se at din Vestas short gav kontanter til at købe flere Ming Yang, men med Vestas købet bevægede du dig ind på en aktie der er ekstrem afhængig af TA og trenden, som dine investeringer ellers er befriende fri for! Jeg synes derfor at det mudrer billedet af den ellers fundamentale portefølje, blot for at “spille” lidt ekstra. Benyt lejligheden til at tage noget af… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-03-07 15:56

Jeg synes godt at du kunne nedbringe MY andelen lidt, dog ikke nødvendigvis den del der er parret med vestases short. For hvis MY fortjente en 8% portefolio-stake da den var i kurs 2, fortjener den jo næppe en 16% portefolio-stake nu hvor den er i kurs 4. Tværtimod er potentialet jo mindsket med en faktor 2, så om noget burde den nedbringes til at fylde under 8%… Jeg har selv solgt 1/3 af mine MY i kurs 3.85, hvorved den nu fylder 9%. Dog har jeg så også porteføljen fuld af andre små kinesiske virksomheder med stort overskud, stor… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-03-07 15:59

Hej Casper
Hvilke små kinesiske virksomheder. Nogen tips?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-03-07 17:59

Hej Anders, jeg ejer selv bl.a.: * China Specialty Glas (8gs), som har en PE på ca 1, * Ming Le Sports (ML2) med en PE på 1.9 * Zouan Fashion (ZA), som har en PE på 2.0 * American Lorain (ALN) med en PE på ca 3. Dog skal man være obs på at flere kinesiske småvirksomheder er blevet fældet for fusk (hvilket er hovedårsagen til den nuværende latterligt lave prissætning), så der er således også en ikke-ubetydelig risiko for at nogle af de tilbageværende kinesiske selskaber kan være involveret i nænsom regnskabsfusk, eller direkte svindel. Så det er… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-03-07 15:56

Hej Thorleif Øvelsens succes kræver at man har tillid til at Ming Yang klarer sig bedre end Vestas. Det er ikke usansynligt. Men det kræver også at man har tillid til vindmølleindustrien som helhed. Det halter noget mere efter min mening. Vindmøller er en dyr måde at producerer El på. Vindmøller ville aldrig kunne konkurerer med nogen kendt El produktionsmetode på markedsvilkår og hvis den erkendelse breder sig på verdensplan kan industrien lukke hurtigere ned end vi bryder os om at vide. I virkeligheden er investorer i vindmølleindustrien afhængig af, at vindmøller er og forbliver, letpåvirkelige politikeres darling. Lige nu… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-03-08 14:46

Hej Anders, nu er det ikke fordi jeg på nogen måde er miljøforkæmper, og jeg har endda aktier i et kulmineselskab. Men om vindenergi er billigere end fossil energi afhænger jo bl.al om man medregner udgifterne ved den CO2-udledning og forurening som de fossile brændsler skaber (enten i form af hvad det vil koste at kompensere for dette (ved røgrensning, CO2-nedpumpning,…), eller ved at se på hvor store skader de anretter hvis der ikke kompenseres for det (dvs den globale opvarmings orkaner, tørke osv samt hospitalsregninger pga SOx, NOx, partikler osv). Jeg har ikke tallene, men det kan snildt tænkes,… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-03-07 18:46

Hej Thorleif Jeg er enig i din vurdering af de to vindmølle-firmaer, og synes dit short par var rigtig godt set. Jeg var selv meget fristet af at følge dit træk, men valgte at se hvordan det gik, til jeg selv en dag kunne gøre det efter. Du fik ikke ret i at Vestas var på toppen, men du fik ret i at MY ville stige. Jeg er meget fristet af at shorte Vestas nu. Eller købe BEAR Vestas som der også foreslås. Dog synes jeg vi skal huske at Vestas sidste regnskab viste fremgang, og at de er ved… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-03-07 20:55

Hvor mange penge mener du der skal investeres i Mingyan før det kan betale sig? Eftersom der jo er alle de kurtager, gebyrer osv.?