Spring til hovedindhold

Større marked. Større indeks. C25 er fremtiden.

Dette indlæg er markedsføring.

Tekst og indhold er leveret af Nasdaq Copenhagen .

Nasdaq Copenhagen skifter toneangivende indeks til det bredere Copenhagen 25, C25. Nedenfor gør fondsbørsens administrerende direktør Nikolaj Kosakewitch os klogere på flagskibsindeks og udviklingen i det danske aktiemarked.

Q:   Nikolaj, det er langt fra hver dag at et børsmarked skifter toneangivende indeks. Hvad førte jer til den beslutning?

Lad mig give lidt baggrund: større markeder kræver større indekser. Nasdaqs aktiemarked i Danmark har oplevet en helt enorm vækst i det, som vi på børsen kalder den stille revolution.

I de seneste fem år er den børsnoterede markedsværdi på fondsbørsen mere end fordoblet fra DKK 1.300 mia. til DKK 2.900 mia., og antallet af large cap-aktier er steget fra 24 til 42. Mens trenden på de fleste aktiemarkeder er gået den anden vej, er likviditeten målt i handelsomsætning på den danske fondsbørs mere end fordoblet fra DKK 2,4 mia. i gennemsnitlig daglig omsætning i 2012 til DKK 5,8 mia. i 2017

Dén fundamentale ændring kræver et fundamentalt skift i vores toneangivende indeks for at opretholde et egentligt repræsentativt og handelbart indeks.

Q:   Hvad er det med indeks, der er så vigtigt?

Markeder flytter verden, og ledende indeks er markedernes vejrhaner. Når folk spørger, hvordan markederne klarer sig, kigger de på vores indeks for svar. I modsætning til de fleste børser rundt om i verden udvikler, vedligeholder og beregner Nasdaq sine egne indeks. Bare i Danmark har vi circa 160 indeks, og på verdensplan bliver det til flere end 4.000 indeks som Nasdaq dagligt beregner. Det er en vigtig del af det at være en innovative markedsoperatør, da indeks ofte opfattes som værende selve markedet i offentligheden. Så det at kunne udvikle og skabe egne indeks giver os en stor fordel og kontrol med vores egne markeder og udgør en synlighedsfaktor for børsnoterede selskaber.

For at give dig et eksempel, så ønskede vi for et par år siden at fremhæve kvaliteten og likviditeten på vores nordiske vækstmarked, Nasdaq First North. Et marked der har oplevet et kæmpe løft i noteringer de seneste år. Det fik os til at lancere Nasdaq First North 25-indekset for netop at fremme de største og mest omsatte vækstvirksomheder i Norden.

Q:   Hvordan vil overgangen til C25 fra C20 påvirke investorer?

Et indeks med 25 aktier vil bedre afspejle stemningen og bevægelsen i ​​hele markedet og minimere enkeltaktier eller enkeltsektorers påvirkning. Det vil forbedre flagskibsindeksets vejrhane-funktion og skabe bedre investeringsprodukter for investorer, da det nye ledende indeks får en bredere sektorrepræsentation samtidig med at fastholde det danske markeds defensive natur.

Q:   Hvordan handler du et indeks?

Indeks er centrale for nogle af de mest omsatte produkter på ethvert moderne, veludviklet børsmarked ud over aktier. Optioner, futures, ETFer, ETNer og investeringsforeninger er for det meste konstrueret med et indeks som underliggende reference. Når du handler et indeks, er du ikke interesseret i prisudviklingen på ​​en enkelt aktie, men et marked eller en kurv af aktier defineret af enten branchesektor eller likviditet. Det er en billig og effektiv måde for en investor at investere efter sine forventninger til udviklingen af ​​en kurv af aktier uden at skulle gå ud på markedet og købe hvert enkelt papir.

Q:   Vil der også være en ny toneangivende indeks-future til C25’eren?

Jeg er glad for du spørger. C25 er fremtiden. Når vi skifter ledende indeks, skifter vi også den tilsvarende indeks-future til C25. Vi har allerede indført de første C25 futures- og optionskontrakter i juni 2017, og i løbet af december overgår den eksisterende open interest i C20 CAP-futures og optioner til C25-futures og optioner.

For at gøre den ny future yderligere interessant, indfører vi et likviditetsstillerprogram i C25 indeksfuturen, så man er sikret likviditet som investor.

Få svar på de mest stillede spørgsmål om det nye større C25.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2017-12-13 17:31

C 25

Gæst
Gæst
2017-12-15 14:22

Skiftes der noget mellem smallcap og midcap?