Spring til hovedindhold

Stort comeback til teknologiaktier i juli – men hvad så nu?

Efter et halvår med store fald, har det toneangivende indeks for teknologiaktier i USA, Nasdaq Composite Index, rettet sig pænt, og steget betydeligt den seneste måned. Men hvad så nu?

Efter et halvår med store fald, har det toneangivende indeks for teknologiaktier i USA, Nasdaq Composite Index, rettet sig pænt, og steget betydeligt den seneste måned. Der er stadig langt tilbage til tidligere topniveauer, men udviklingen er alligevel værd at bemærke.

Den positive udvikling i juli ’22 gælder i øvrigt ikke kun tech-sektoren. Faktisk havde amerikanske aktier generelt den bedste måned siden november 2020.

Udvikling i Nasdaq Composite Index seneste år

Kilde: Nordnet

I juli måned (28. juni – 28. juli 2022) er Nasdaq steget med 8,77%. Det skyldes primært, at markedsrenterne er faldet markant, men også at nogle af selskaberne har leveret bedre regnskaber end forventet.

Renteudviklingen har stor betydning for teknologiaktier

Nedenfor ses renteudviklingen i henholdsvis den tyske og den amerikanske 10-årige statsrente.

Kilde: Investing.com

Kilde: Investing.com

Som det fremgår af de to grafer, er renterne steget markant i starten af året i både Tyskland og USA, men fra midten af juni 2022 er de faldet en del igen.

Som vist på grafen i starten af denne artikel, vendte udviklingen i Nasdaq også i midten af juni 2022, så det tyder dermed på, at teknologiaktierne bevæger sig ud fra, hvordan det går med renterne.

Ud over renteniveauet, er der naturligvis andre elementer, der spiller en rolle i, hvordan teknologiaktierne klarer sig. Det er eksempelvis:

  • Regnskab
  • Markedsforhold
  • Recession kontra vækst
  • Forventninger til fremtiden
  • Forbrugertillid

Tesla, Meta, Amazon, Intel: Eksempler på vindere og tabere

Ud over renteniveauet, spiller der som sagt også andre elementer ind i aktiekursudviklingen på teknologiaktier. Lad os tage et kig på fire af de store tech-aktier og se, hvem der er vindere og tabere.

Tesla

Tesla er steget 20,73% seneste måned (28. juli 2022) og kom med et flot regnskab, hvor de igen slog forventningerne i markedet.

Kilde: Nordnet

Amazon

Amazon kom også med et bedre end ventet regnskab og ser mere positivt på fremtiden end mange andre teknologiselskaber. Amazon er steget med 27% i juli måned.

Kilde: Nordnet

Meta

Meta skuffede på deres kvartalsregnskab og aktien faldt ca. 6%. Meta skuffer også på deres forventninger til fremtidig indtjening. Meta-aktien er faldet ca. 52% i 2022 og ser billig ud på nøgletal som fx PE, hvor den pt. handler på ”kun” 12,85. Selvom Meta ser billig ud, så er investorerne altså ikke overbeviste endnu.

Kilde: Nordnet

Intel

Intel skuffede i deres kvartalsregnskab og er nede med ca. 3% for seneste måned. Intel er et godt eksempel på en aktie, der på papiret ser billig ud på nøgletal (PE 6,6) og har gjort det i mange år, men hvor aktiekursen ikke er fulgt med.

Hvis man sammenligner Intel med nogle af deres største konkurrenter, som fx AMD og Nvidia, ser man, at Intel er langt bagud i forhold til dem. Om Intel kan indhente konkurrenterne i fremtiden, bliver spændende at følge.

Kilde: Nordnet

Husk spredning

Så selvom tech-sektoren som helhed har haft en stærk juli, understreger udviklingen i disse fire aktier vigtigheden af spredning i flere selskaber inden for samme sektor. Det er superærgerligt at ramme en god sektor som fx semiconductors, men kun ramme det forkerte selskab som fx Intel.

Se min tidligere blog omkring at nedbringe aktierisiko her.

Investeringsmuligheder inden for teknologi

Vi har en temaside omkring teknologiaktier, hvor du kan søge inspiration blandt nogle at de mest populære selskaber samt fonde og ETF’er. Se temasiden her.

Teknologiaktier i resten af 2022 og derefter

Teknologiaktier har leveret et flot comeback siden midten af juni 2022, men Nasdaq Composite Index er stadig nede med ca. 17% for hele 2022.

Hvis teknologiaktier skal performe resten af 2022, skal renterne helst ikke stige igen, og vi skal helst undgå en stor og langvarig recession.

Der er mange gode teknologiselskaber og langsigtet ser fremtiden lys ud for mange af dem. Men som altid, så pas på ikke kun at investere i én branche – spredning er redning.

Inden for tech-aktier, tror jeg personligt meget på semiconductors i fremtiden, fordi det findes i rigtig mange produkter, som vi efterspørger. Se vores temaside for semiconductors her.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-08-03 08:15

På lang sigt er teknologisektoren altid en vinder. Uanset hvor god en kold tuborg er så bliver den aldrig en disruptiv gamechanger som innovative teknologiske løsninger kan være 🙂