Spring til hovedindhold

Sundhedsaktier er mere end bare Novo Nordisk

Sundhedsaktier vægter ca. 14% af det globale aktiemarked, så hvis man ønsker stor spredning, er de svære at undgå. Derudover bør de også klare sig godt på trods af verdensøkonomien.

Aktiemarkederne har haft det svært i 2022 også selvom, at der har været stort comeback i juli og primo august. En meget populær global ETF, iShares Core MSCI World, er således kun nede med 4,4% (3. august 2022) i år.

En del af det begrænsede minus skyldes, at USD er steget ca. 12% i forhold til DKK, så andelen på 68% i amerikanske aktier i ETF’en hjælper en del.

Kursgraf på iShares Core MSCI World

Kilde: Nordnet

Til sammenligning er det danske OMXC25 nede med 11,32% i 2022 (3. august), så der har man naturligvis ikke oplevet USD-effekten.

Hvorfor investere i sundhedsaktier nu?

Sundhedsaktier vægter ca. 14% af det globale aktiemarked, så hvis man ønsker stor spredning, er det svært at undlade sundhed i ens portefølje.

Sektorfordeling i iShares Core MSCI World

Kilde: Nordnet

Hvis verdensøkonomien oplever en periode med mindre vækst eller recession, bør sundhedsaktier være interessante, fordi behovet for medicin og øvrige sundhedsydelser alt andet lige bør forblive uforandret.

Andre årsager til at investere i sundhedsaktier:

  • Voksende global middelklasse, der efterspørger mere sundhed og har råd til det
  • Voksende problemer med fedme
  • Vi lever længere og har derfor behov for sundhedsydelser længere

Novo Nordisk

Novo Nordisk er den mest populære aktie blandt danske investorer hos Nordnet med 65.396 investorer, og det forstår man godt, fordi Novo har været en kongeaktie igennem rigtig mange år.

Kursgraf Novo Nordisk

Kilde: Nordnet

Novo har som nævnt været en super aktie langsigtet, men der har været perioder, hvor den har haft det svært, som fx i perioden 2015 og frem til 2020.

Novo kom med regnskab sent eftermiddag d. 3. august 2022, som skuffede markederne og aktien faldt med næsten 10%.

Jeg synes, Novo er et super selskab og langsigtet tror jeg stadig, at den er værd at beholde. Dog synes jeg også, at man bør sprede sig i flere selskaber i sektoren.

Investeringsmuligheder i sundhedsaktier

Afkastgraf på udvalgte sundhedsaktier de sidste 5 år inkl. udbytter

Kilde: Yahoo Finance og egen tilvirkning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Som det ses af grafen, har alle aktierne givet positivt afkast de sidste fem år. Novos største konkurrent Eli Lilly har været den bedste aktie i perioden.

Kilde: Egen tilvirkning

Umiddelbart ser Novo og Eli Lilly klart dyrest ud målt på P/E og P/S af de 6 ovenstående selskaber, men som altid, kan man ikke blot se på nøgletal. Typisk er der en grund til, at man betaler ekstra for kvalitet. I de sidste 5 år har de dyreste aktier også været dem, der har givet det bedste afkast, men det er ikke sikkert, det sker i de næste 5 år.

Er spredning redning de næste 5 år?

Hvis du finder sundhedsaktier relevante, kan du finde ekstra inspiration nedenunder i disse link:

  • Inspiration til sundhedsaktier fra Yahoo Finance ud fra markedsværdi ses her.
  • Inspiration sundhedsaktier fra Forbes fra 1. juli ses her.
  • Aktieinspiration omkring medicinalbranchen fra Nordnet ses her.
  • ETF’er med sundhed som kategori ses her.
  • Maj Invest Global Sundhed

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-08-12 11:02

Men hvorfor kan store Europæiske sundhedsaktier (m.m.) som fx Sanofi og Novartis kun handles i amerikanske noteringer hos Nordnet?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-12 12:00

Hej Michael
Mange tak for dit spørgsmål.
Blandt de børser som henholdsvis Sanofi(Frankrig) og Novartis(Schweiz) er noteret på, er det den amerikanske børs, hvor der hos Nordnet er mulighed for elektronisk handel.
Da de franske og schweiziske børser ikke er tilgængelige for elektronisk handel hos Nordnet, kan du derfor ikke handle aktierne på disse.
Mvh
Sean Jensen