Spring til hovedindhold

Superfondene og udbytteskat

For næsten et år siden lanceredes superfondene – fire gebyrfrie indeksfonde i Danmark, Sverige, Norge og Finland. Fondene har fået en succesfuld modtagelse af de nordiske investorer. Frem til i dag har over 50.000 private investorer valgt at investere i alt 1,1 milliarder i de fire superfonde.

Nordnet har kontorer i Danmark, Sverige, Norge og Finland, men vi forsøger så vidt muligt at gøre brug af en skalerbar forretningsmodel. Det betyder, at vi har fælles funktioner for alle lande inden for eksempelvis IT, økonomi, produktudvikling og administration. Vi mener, at skalerbarhed og omkostningseffektiv udnyttelse af vores ressourcer vil gavne vores kunder, bl.a. i form af lave priser og spændende produkter. De fire superfonde forvaltes og administreres i Sverige, men køber naturligvis lokale aktier og følger de store indekser i hvert land. I dagens globaliserede og lov-harmoniserede verden er dette en almindelig måde at distribuere fonde og andre produkter på, og det er en forretningsmodel, som mange finansielle aktører bruger.

Afkast i fonde består hovedsageligt af ændringer i værdien af de aktier, der indgår i fonden samt størrelsen af udbytterne fonden får. I forbindelse med at vi lancerede Superfondene, blev vi gjort opmærksomme på, at udenlandske fonde på visse nordiske markeder kunne blive tvunget til at betale skat af udbytte i de lokale aktier; en forpligtelse, som f.eks. danske investeringsforeninger ikke har. Hvis det var tilfældet, ville det få en negativ indvirkning på afkastet af superfondene. For at få en idé om omfanget af problemet kan vi tage et eksempel, hvor udbytte, det direkte afkast, gennemsnitligt er 3 procent. Ved en skattesats på 15 procent ville fondens afkast blive 0,45 procent (3% x 15%) mindre om året, end hvis forpligtelsen til at betale skat af udbyttet ikke havde eksisteret.

Vi har siden starten af ​​fondene haft en dialog med skattemyndighederne i de enkelte lande. I Sverige og Finland har vi modtaget svaret, at vores fonde ikke er skattepligtige for udbytte, men i Norge og Danmark har vi endnu ikke modtaget definitive svar fra skattemyndighederne. Vi har derfor nu i disse to lande indbetalt et beløb til fondene, som svarer til det udbytte fondene er gået glip af, samt kompenseret fondene for det udeblevne afkast, som er opstået på grund af, at udbyttet er udbetalt ved et senere tidspunkt. Totalt har vi indbetalt ca. 800.000 NOK i den norske fond og næsten 1,5 millioner DKK i den danske fond. Vi håber, at få disse penge tilbagebetalt af skattemyndighederne ved et senere tilfælde, men for at vores kunders afkast ikke skal påvirkes negativt, har vi altså foretaget en forskudsbetaling. Vi vil også kompensere for evt. fremtidig skat på udbytter, indtil vi har en permanent løsning på situationen. Hvis vi ikke får pengene tilbage fra skattemyndighederne, vil Nordnet stå for omkostningerne.

Vi vil også erstatte de kunder, som tidligere har haft en beholdning i fondene, men som har solgt inden indbetalingen til fondene skete i går. For den sidstnævnte gruppe, vil vi gøre nøjagtige beregninger af, hvilke kurser kunderne ville have købt og solgt deres andele til, hvis udbytteskat ikke var blevet fratrukket, og sammenligne dette med de faktiske kurser kunderne har fået. Dette arbejde vil tage et stykke tid, og vi håber på din tålmodighed her. De beløb, der skal betales er generelt meget små, og vi vil vende tilbage med specifikke meddelelser senere til de berørte kunder.

Gennem disse foranstaltninger sikrer vi, at du som kunde ikke påvirkes negativt af de forskellige skattemæssige forhold i de nordiske lande. Har du spørgsmål til dette, kan du kommentere herunder eller kontakte vores kundeservice.

/ Max Gandrup

Ændring vedr. udbytteskat opdateret 5. februar 2018

Superfonden Danmark er en fond, som er registreret i Sverige, og som forvaltes af Öhman Fonder og stilles til rådighed for Nordnets kunder i Sverige, Norge, Danmark og Finland. Fonden er en såkaldt indeksfond, som spejler det danske C25-indeks, hvilket svarer til de 25 største selskaber, som er noteret på Nasdaq i Danmark. Superfonden Danmark er samtidig en akkumulerende fond, der i henhold til de danske skatteregler kvalificerer som et investeringsinstitut med minimumsbeskatning. Superfonden Danmark er helt uden omkostninger (ÅOP 0 %); 0 kr. i kurtage, 0 % i årlige forvaltningsgebyrer, og 0% i administrationsomkostninger.

Ifølge den nuværende danske lovgivning, så skal danske selskaber, der udlodder udbytte til udenlandske investeringsforeninger mv. (herunder også Superfonden Danmark), indeholde en udbytteskat, som varierer alt afhængig af, hvem der skattemæssigt anses for at være udbyttemodtager. Den endelige udbytteskat, der påhviler aktier ejet af Superfonden Danmark, forventes efter gældende lovgivning ikke overstige 15%.

Siden Superfonden Danmark blev lanceret i 2014, har vi kompenseret investorerne for den udbytteskat, og sideløbende har vi arbejdet på at få ændret SKATs praksis. Vi har nu modtaget et forslag til afgørelse fra de danske skattemyndigheder, som lægger op til at fastholde denne beskatning af Superfonden Danmark. Vi har i den forbindelse besluttet, at vi ikke længere kan fortsætte med at kompensere for denne udbytteskat, som de danske myndigheder pålægger fonden. Dette vil påvirke dit afkast negativt fremover. Hvis vi antager, at de selskaber, der indgår i C25, betaler et gennemsnitligt udbytte på 2 %, og at den endelige skat er på 15 %, vil dit afkast før skat blive 0,3 % mindre per år. Dit afkast efter skat afhænger af dine individuelle skatteforhold, men generelt gælder, at hvis du investerer via en dansk pensionsordning, vil dit afkast efter skat som udgangspunkt blive ca. 0,26% mindre per år. Ændringen træder i kraft fra 1. marts 2018.

Det ændrer ikke på omkostningerne for dig som kunde, og Superfonden vil altså fortsat have et ÅOP på 0 %.

Har du spørgsmål omkring dette, så kontakt venligst Kundeservice på 70 20 66 85.

Max Gandrup
Senior Product Advisor (landechef Danmark 2002-2016)

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
16 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2015-05-21 18:25

Det er alt sammen meget fint. Men hvornår åbner i op for at man kan købe superfonden for frie midler?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-05-21 19:50

Sidder og tænker på det samme 🙂

Tror Max har svaret tidl. at det måske ville blive i Q2.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-05-23 12:44

Hej Lars

Vi vil meget gerne åbne op for superfonden for frie midler, men det er desværre skatteproblematikken som driller.

Når vi forhåbentlig har fået et positivt svar fra Skat i forhold til udbytteskatten, vil vi arbejde for at tilbyde Superfonden også til kunder med frie midler. Hvornår det bliver muligt afhænger derfor meget af behandlingstiden af sagen hos Skat.

/Max

Gæst
Gæst
2015-05-22 12:29

Nordnet og konkurs Kære nordnet. Er super glade for jer. Gode produkter og til ok pris. Et punkt skræmmer dog mange væk. Jeres dækning ved konkurs er ikke tilfredsstillende. Normalt kan man få sine værdipapirer udleveret, men har I kludder i bøgerne så får man ikke, men får vist de første 22000 euro og resten tabt. Ved opsparing i store beløb er det bare ikke godt nok. Tror mange rige gerne vil til jer, men det gør det umuligt at flytte det hele. Hvorfor køber I ikke en yderligere forsikring, så der er meget bedre dækning. Det er nødvendigt hvis… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-05-22 23:01

Er det virkeligt sandt, at der ikke er bedre dækning ved konkurs ?. Vil overveje at flytte en del til anden bank

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-05-23 12:40

Hej Tomas
Nej, det er ikke sandt. Vi tilbyder den samme dækning som øvrige banker i Danmark. Se mit svar til Anders.
/Max

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-05-23 19:38

Hej Max Jeg er helt enig i samme risiko som ved lokal bank. Og de har vel samme problem som jer, at folk tør ikke have mange penge et sted. . Men I kan ikke konkurrere fx med danske bank og Nordea, som staterne vil sikre ved konkurs. Jeg ved ikke om det er umuligt for jer at købe ekstra dækning. Teoretiske er risiko for konkurs og rod i papirer ikke særligt sandsynligt, så burde tale for at en forsikring ville være billig at tegne. Man for en med stor formue, er det ikke nok at risici for at miste… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-05-23 10:28

Tak for info Anders. Det skal bestemt med i overvejelserne.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-05-23 12:32

Hej Anders Tak for din kommentar. Jeg kan berolige dig med, at Nordnet tilbyder nøjagtig den samme dækning som øvrige danske banker tilbyder sine kunder. Dine kontanter er via Garantifonden for indskydere og investorer dækket op til 100.000 EUR og dine værdipapirer vil blive udleveret i tilfælde af Nordnets evt. konkurs. Der er dog en meget lille teoretisk risiko for, at man på tidspunktet for en evt. konkurs ikke vil kunne henlede et eller flere af dine værdipapirer til dig. Denne risiko eksisterer også hos samtlige andre banker, men jeg mistænker, at ikke alle banker oplyser om dette i sine… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-05-24 10:57

Hej Max. Lige en opfølgning mht systemiske ricos ved nordnet. Jeg ville da mene at risikoen er væsentligt højere end ved en normal bank. En normal bank kan evt godt overleve at have rod i deres aktiebeholdninger, fordi aktiehandel fylder en lille del. Hos jer er det anderledes. I kan være en veldrevent virksomhed, men hvis jeres computere nedsmeltede, fx med virus, hackerangreb, så I ikke aner hvilke kunder ejer hvad. Så vil I blive lukningstruet nærmest dagen efter, fordi al aktivitet hos jer dermed er stoppet, mens I jo stadigt har lønninger. Så jeres sikringsbehov for at sikre mod… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-05-26 12:51

Hej Anders Tak for spørgsmålet – det er godt, at få belyst den form for spørgsmål ordentligt. Sikkerhed og risikominimering er et kerneområde for os, et område som vi hele tiden arbejder aktivt med. Vores kunders beholdninger er sikre, uanset om vi skulle blive udsat for et hackerangreb eller lignende. Når du som kunde har beholdninger i værdipapirer, er det dine andeler i selskaber, uanset om du har dem via os eller en anden part (f.eks. via en fond). Dertil er vore kunders værdipapirer adskilt fra Nordnets, og de ”opbevares” ikke af os, men af eksempelvis VP Securities i Danmark.… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-05-26 13:14

Hej Max

Savner flere aktie markeder I Nordnet.
Flere gange finder Thorleif spænende aktier – som ikke kan købes hos jer.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-05-27 08:37

Hej Tomas

Vi overvejer løbende mulighederne for at tilbyde flere markeder. Men da langt de fleste store selskaber i hele verden er dobbeltnoteret i enten Tyskland eller USA, har vi indtil videre valgt at fokusere på online handel på de nordiske markeder, Tyskland, USA og Canada.

/Max

Gæst
Gæst
2015-05-27 06:49

Hej var det ikke muligt at få de samme nøgletal for alle aktier, som man får når det er nordiske aktier.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-05-27 08:50

Hej Jesper

Desværre er det meget dyrt at tilbyde nøgletal for ej nordiske aktier, og da vi gerne vil tilbyde vores platform uden depotomkostninger, har vi valgt ikke at præsentere nøgletal for ej nordiske aktier.

Du kan evt. prøve at kigge på nogen af følgende hjemmesider som præsenterer gratis nøgletal – finvez.com, reuters.com, 4-traders.com, ft.com, finanzen.net eller yahoofinance.com.

/Max

Gæst
Gæst
2019-01-26 06:32

Er der fortsat ikke udbytteskat for den svenske og finske superfond? Og er der kommet afklaring omkring den norske?