Spring til hovedindhold

Tålmodighed betaler sig – både når du køber og sælger

Fordel din investering over tid – og hold fast i det lange perspektiv. Så simpel kan opskriften være på en investering med gode resultater. Derfor er tålmodighed en af de vigtigste dyder for en god investor.

Tålmodighed er en dyd, og er særligt vigtig, når det gælder investering. For tålmodighed er vigtigt, både når du overvejer at sælge – og købe!

Når man investerer sine penge, er det fristende at drømme om hurtige gevinster. Derfor kommer mange til at tage lidt for hurtige beslutninger baseret på følelser. At have lidt is i maven og udvise tålmodighed kan hjælpe med at undgå visse faldgruber og sikre bedre langsigtede resultater.

Hav tålmodighed når du går ind på markedet

Et nyligt eksempel på at tålmodighed betaler sig inden for investering er Nordnet One, der blev lanceret i midten af 2022. Som de fleste ved, var 2022 et udfordrende år for både aktie- og obligationsmarkedet. Historisk set har obligationer været en sikker havn for investorer, men stigende renter gjorde det til en udfordring at finde denne sikkerhed, fordi obligationerne også havde svære tider. For Nordnet One-fondene, der er baseret på en blanding af aktier og obligationer, betød det, at de fik en langt fra optimal start. Men markedet har kæmpet sig op ad siden, og investorer, der har holdt fast i deres Nordnet One-investeringer, kan nu formentlig se grønne tal på deres Nordnet-konto.

Eksempel på udvikling i afkast ved faste, månedlige investeringer i Nordnet One

Kilde: Nordnet. Daglige kurser. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

I det ovenstående eksempel viser vi, hvad der ville være sket, hvis man investerede DKK 10.000 i en af de tre Nordnet One-fonde på den første handelsdag i hver måned, som er markeret af de tilsvarende prikker. Dette har ført til nogle køb, hvor priserne var høje, men på trods af dette har gennemsnitskursen for alle tre porteføljer været under startprisen (100).

Med andre ord: har du fx 100.000 kr., du vil investere, bør du også udvise tålmodighed, og investere beløbet i mindre bidder fordelt over tid. Det vil reducere din risiko for at komme til at gå ind i markedet på et uheldigt tidspunkt.

Risiko = forskel på potentiel gevinst

Tabellen her viser blandt andet forholdet mellem potentiel gevinst og risiko. Den viser udviklingen i Nordnet Ones tre fonde i perioden fra de blev lanceret d. 31/05/2022 til d. 16/03/2023.

Nordnet OneFordeling aktier/obligationerAfkastAfkast lavpunktAfkast højpunkt
Forsigtig30/70-0,18%-5,52%2,43%
Balance60/400,12%-6,50%4,43%
Offensiv80/200,46%-7,13%5,87%

Nordnet One Forsigtig har i perioden givet i det mindste afkast, men også det mindste lavpunkt. Fonden har en overvægt af obligationer i forhold til aktier, og forventes derfor at have det mindste afkastpotentiale. Men også at være den mindst risikable, blandt de tre. På den anden side, har løbende investeringer i Nordnet One Offensiv, som har en overvægt af aktier, skabt det største afkast, men har samtidig også haft det laveste lavpunkt i perioden.

Kilde: Nordnet.dk

Dollar-cost averaging

Dollar-Cost Averaging (DCA) er en investeringsstrategi, hvor man investerer et fast beløb i en aktie eller en fond med jævne mellemrum over en længere periode, uanset om prisen på investeringen stiger eller falder. Strategien er baseret på ideen om, at det er vanskeligt at forudsige præcis, hvornår det er det bedste tidspunkt at købe en investering, og at det er bedre at sprede risikoen over tid. En af fordelene ved DCA er, at det kan reducere risikoen for at miste penge på grund af markedets volatilitet. Når man investerer en fast sum over tid, er man mindre eksponeret for pludselige kurstilbagegange og kan drage fordel af de langsigtede tendenser på markedet. Hos Nordnet er vi fans af DCA, og derfor tilbyder vi en Månedsopsparing.

Tålmodighed når du sælger

Zoomer man lidt ud, viser der sig endnu en grund til at gå mere op i at komme i gang med at investere snarere end at prøve at ramme det rigtige tidspunkt: markederne har nemlig historisk set bevæget sig opad. Der har været perioder med kriser, som har udløst store og bratte fald, men set over en lang horisont er billedet klart.

Kilde: Curvo. Egen tilvirkning. Månedlige kurser. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Der er risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Grafen her viser udviklingen af en portefølje, som ligner Nordnet Balance. Nemlig med 60% aktier (MSCI World) og 40% obligationer (FTSE World Government Bond – Developed Markets (Hedged EUR)) med månedlig rebalancering, hvilket betyder, at porteføljen justeres hver måned for at opretholde en 60/40-fordeling. Udviklingen tager ikke højde for beskatning, omkostninger eller inflation, men trenden er uden tvivl opadgående.

To pointer at huske

Det er altså vigtigt at udvise tålmodighed, både når du køber og sælger investeringer, fordi:

1) Det er fordelagtigt at investere i markedet over en længere periode,

2) Det er ikke så vigtigt at ramme det perfekte tidspunkt at investere på, hvis du i stedet løbende investerer..

Og husk: den bedste dag at begynde at investere var i går, og den næstbedste er… gæt selv.

Månedlig investering med Nordnet One – Dollar-Cost Averaging indbygget

Nordnet One er den nemmeste måde at komme i gang med en fast månedlig investering hos os. På den måde opnår du automatisk spredning til både aktier og obligationer, og udbytter fordelen med Dollar-Cost Averaging.

Simulering af forventet afkast i Nordnet One

Når du opretter en investering i Nordnet One, har du mulighed for at se en simulering af det forventede afkast i hver af de tre fonde. Her kan du stille på tidshorisonten (5, 10, 15 eller 20 år) og nemt se, hvordan det ændrer det forventede afkast.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Jess
Jess
2023-03-24 15:41

Jeg kan læse at Nordnet One har omkostninger omkring 0,5% årligt. Må man i tillæg til de 0,5% betale årlige omkostninger i de underliggende fonde eksempelvis 0,2% for “Nordnet Indeksfond Danmark”?

Sean Jensen
Sean Jensen
Svar til  Jess
2023-03-27 11:03

Hej Jess
De totale omkostninger for Nordnet One fondene er omkring 0,5%, som du også læser ud fra hver fond. Du betaler således ikke yderligere gebyrer til de underliggende fonde.
Mvh
Sean Jensen