Spring til hovedindhold

Tech-aktier: Er din portefølje klar til fremtiden?

Du har sikkert en telefon fra Apple, en mailkonto hos Google, en profil på Facebook og Instagram og bruger Word, Excel, PowerPoint og Teams fra Microsoft på dit arbejde – men har du investeret i teknologiaktier? Hvis ikke, kan du snyde dig selv for nye muligheder og fremtidigt afkastpotentiale. Teknologiaktier har fyldt meget i mediebilledet de seneste mange år. Men udviklingen inden for sektoren fortsætter i høj hastighed, og meget tyder på, at vi kommer til at tale om dem længe endnu.

Teknologiaktier har klaret sig væsentligt bedre end det generelle aktiemarked gennem de seneste 5 år. Nasdaq 100-indekset (som indeholder 100 af de største aktier i USA, inklusiv de store tech-aktier) har leveret enormt høje afkast sammenlignet med både danske (rød graf) og globale aktier (grå graf). På Nasdaq 100 har afkastet de sidste 5 år været på imponerende 237 procent (10.11.2021), og fokuserer man på de seneste 10 år, har afkastet været hele 575 procent.

Kursgraf på Nasdaq 100 vs C25 og Dow Jones World, seneste 5 år

Kilde: Nordnet.dk (blå = Nasdaq, Rød = OMX C25, Grå = Dow Jones World) (19.11.2021)

Zoomer vi ind, og ser nærmere på afkastet for 8 af de store teknologiaktier de seneste 5 år, har de alle klaret sig godt, mens Nvidia, der bl.a. laver grafikkort, har været helt outstanding.

5 årig afkastgraf på udvalgte teknologiselskaber (nov. 2016 – nov. 2021)

Kilde: Egen tilvirkning

Er teknologiaktier for dyre at investere i nu?

“Men er tech-aktierne så ikke meget dyre, hvis de er steget så meget de seneste år?” tænker du måske. Til det vil jeg svare, at det er der en mulighed for, at de er. Men set på lang sigt er de det nok ikke, da den teknologiske udvikling stadigvæk kun lige er begyndt. Og har du ikke teknologiaktier i din portefølje, snyder du dig selv for nye muligheder og fremtidigt afkastpotentiale.

Hvis du blot investerer i en bred indeksportefølje, vægter teknologi ca. 20 procent af det globale aktiemarked (se tabel herunder). Det betyder, at hvis du sammensætter din egen portefølje, bør du have 20 procent af dine aktier i teknologiaktier, hvis du skal være neutralvægtet mod globale aktier.

10 største brancher i Nordnet Indeksfond Global ESG

Kilde: Nordnet.dk

Hjemme godt, men ikke altid bedst

Mange private investorer snyder sig selv for muligheder i udlandet ved kun at investere lokalt. Danske selskaber er i verdensklasse på mange områder, og mange danske aktier har leveret rigtig gode afkast de sidste 10 år. Men Danmark er desværre ikke særlig stærk på teknologiaktier.

Som det fremgår nedenfor, opnår du ikke meget allokering mod teknologi, hvis du blot investerer i Danmark. Sundhed og industri vægter ca. 70 procent, og teknologi vægter kun 2,46 procent. Derfor bør du overveje at supplere din portefølje med udenlandske aktier.

Sektorer i Nordnet Indeksfond Danmark – Teknologi vægter kun 2,46 procent:

Kilde: Nordnet.dk

Hvis du er glad for danske aktier, men kan se, at du har brug for et supplement for at opnå eksponering mod teknologiaktierne, kan en mulighed være at investere en lille andel i fx Nordnet Indeksfond Teknologi. Fonden kom på markedet i juni 2021 og har siden start leveret et afkast på ca. 25 procent (12. juni 2021)

Største beholdninger i Nordnet Indeksfond Teknologi

Kilde: Nordnet.dk

Apple og Microsoft vægter meget i Nordnet Indeksfond Teknologi, men den giver også bred eksponering mod mange andre teknologiselskaber. Synes du, at Apple og Microsoft vægter for meget, findes der mange andre muligheder for at få eksponering mod teknologisektoren.

Se mere på vores aktieinspirationsside om teknologi

Nordnets brugeres top 10

Følgende liste viser de ti mest populære beholdninger hos kunder i Nordnet Danmark

Som det fremgår af top 10, vægter danske aktier stadig meget højt hos kunder i Nordnet Danmark, hvilket også kan virke naturligt. Dog er private danske investorer, jævnfør Danmarks Statistik, også begyndt at investere i udlandet i langt højere grad. Det er en tendens, vi også oplever i Nordnet, hvor mange især er begyndt at se muligheder i teknologi, enten via enkeltaktier, som fx Apple og Microsoft, eller via ETF’er, som giver god spredning. Desværre er der stadig en del investorer, der ikke spreder sig nok, og dermed potentielt kan snyde sig selv for muligheder.

Find din egen strategi: Det bør du overveje

Dette indlæg er ikke en købsanbefaling på teknologiaktier, da jeg ikke ved, om de vil klare sig bedre i fremtiden kontra danske aktier. Dog vil jeg klart anbefale, at du tænker over din strategi på aktiemarkedet og finder frem til den rette allokering ud fra dine egne personlige preferencer.

Derfor bør du tænke over:

  • Risiko
  • Hvornår du skal bruge dine penge (om kort tid eller som langsigtet opsparing?)
  • Antal aktier (kun enkeltaktier eller spredning via ETF’er, fonde eller investeringsforeninger?)
  • Sektorer
  • Lande


Bemærk:
Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for et fremtidigt afkast, og investering kan medføre tab

Brian Buus Madsen
Tidligere Head of Business Management

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-11-21 12:13

Hej Brian. Meget spændende læsning. Jeg har tit undret mig over, hvorfor Techaktier som Apple & Microsoft har outperformet markedet konsistent. Man burde jo tænke, at de kan have svært ved at skalere, når de er blevet så gigantiske, som de er. Men det må i høj grad skyldes virksomhedens innovation. Der er verdens til forskel mellem en Iphone 13 fra 2021 og en Iphone 4 fra 2010. En Cola fra 2021 og en Cola fra 2010 er derimod næsten ens, så manglen på innovation kan forklare, hvorfor Coca-Cola aktien “kun” har leveret et afkast på 33 % over de… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-11-21 17:30

Hej Julian. Jeg tror bestemt du har fat i noget vedr. innovation.

spændende at følge, men alle bør have noget Tech i deres porteføljer.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-11-22 11:53

Apple er også super gode til at udvikle produkter på latente markeder. Der var ikke nogen der manglede en smartphone, indtil den blev opfundet. Der var ikke nogle der manglede tablets, indtil apple opfandt den. Det samme er gældende for smartwatches. samtidigt er apple ikke kun en producent men også et stort og populært brand som næsten har en slags fashion funktion. Det er på mode at have det nyeste fra apple selvom din gamle tlf virker fint. det betyder at mange folk bliver ved med at købe appleprodukter hvert år. Og pga apples økosystem køber folk så både ur,… Læs mere