Spring til hovedindhold

Teknisk analyse på nordnet.dk

Vi har nu lanceret de første tekniske analysefunktioner til graferne på nordnet.dk. I første omgang lancerer vi support til glidende gennemsnit (SMA & EMA) og Bollinger Bands. Flere tekniske indikatorer som MACD, RSI og Stochastic arbejder vi i øjeblikket på at få integreret, og de vil løbende blive tilføjet. Graferne leveres af Highcharts, mens den underliggende data kommer fra Morningstar.

Du kan finde tekniske indikatorer på alle børsnoterede produkter inde på de enkelte aktieoversigter ved at klikke på ”TA” ved siden af ​​knappen ”Sammenlign”. Vælg din ønskede tekniske indikator, og vælg hvilke perioder indikatoren skal vises for. Du kan bruge den samme indikator flere gange (med forskellige perioder).

Andre nye funktioner:

  • Under graferne kan du nu zoome og fokusere på forskellige dele af grafen.
  • Du kan trække og slippe det valgte område af grafen i forskellige retninger.
  • Kursusoplysninger og volumeninformation er flyttet til et fastlåst sted i hjørnet i stedet for at følge grafen.
  • Når du ser på grafen med tekniske indikatorer, vises grafen som en linje for at gøre indikatorerne mere synlige.

Nedenfor finder du en kort oversigt over de tilgængelige tekniske indikatorer (SMA, EMA og Bollinger Bands):

SMA

Simple moving average eller glidende gennemsnit er måske den mest anvendte indikator i teknisk analyse. Et glidende gennemsnit er gennemsnitsprisen for en aktie eller et indeks over en given periode. De mest almindelige perioder at bruge er gennemsnit på 50, 100 og 200 dage. For investorer, der har en kortere tidshorisont, anvendes der også gennemsnit 10, 20 og 30 dage. Det glidende gennemsnit over en periode fortæller ganske enkelt, hvad aktiekursens udvikling siger. Hvis du for eksempel handler ud fra et 50 dages gennemsnit, indikerer dette, at aktien er i et positivt momentum, og at den nylige udvikling har vist, at investorerne er villige til at give en højere pris end, hvad der har været gennemsnittet i perioden. Dette får grafen til at stige, hvilket igen er et positivt tegn, da aktien oplever en positiv købsinteresse. Tilsvarende, hvis gennemsnittet er over prisudviklingen, indikerer dette, at investorerne vil give en lavere pris, end der har været tilfældet i tidligere perioder, og aktien perioder, og aktien oplever et større salgspres end hvad den foregående periode har indikeret. Billedet herunder viser 50, 100 og 200 dages glidende gennemsnit. Til venstre på billedet ser vi, at aktien handler over gennemsnittet på 50, 100 og 200 dage, hvilket indikerer en positiv købsinteresse i aktien. Tilsvarende ser vi, at aktien over 175 kroner falder ned og bryder både gennemsnittet 50, 100 og 200 dage, hvilket betyder, at bestanden er under et salgspres. Dette medfører også, at det glidende gennemsnit i aktien falder, hvilket skaber et såkaldt ”death cross”, da gennemsnittet på 50 dage krydser 100 og muligvis 200 dages gennemsnittet. 200-dages gennemsnit er meget brugt af langtidsinvestorer, da dette repræsenterer et år med aktiehandel, hvis aktien eller indekset er over 200-dages gennemsnit, hvilket betyder, at investorerne er villige til at betale mere over året for instrumentet.

EMA

Exponential moving average (EMA) svarer relativt til SMA, der bruges som måling af prisudviklingen over en given periode. Det, der adskiller EMA fra SMA, er, at EMA lægger større vægt på de kortsigtede data på markedet, hvilket betyder, at du tidligere vil se signaler i forhold til, hvordan instrumentets pris svinger. Dette gør EMA-snittet mere følsomt over for prisudsving, der måtte forekomme på kort sigt i aktien eller indekset. Som vi kan se på billedet, får man en krydsning af EMA tidligere end SMA, på grund af det faktum, at de data, der beregnes, tager mere hensyn til de nylige priskorrektioner end hvad et normalt glidende gennemsnit gør.

Bollinger Bands

Et Bollinger Band består af et 21-dages glidende gennemsnit. Her ser vi også et øvre bånd og et nedre bånd. Båndene viser to standardafvigelser fra det originale 21-dages glidende gennemsnit. Standardafvigelser er et mål på udsving i markedet, og dette vil medføre, at de to bånd bevæger sig længere fra hinanden, da markedet generelt svinger mere. Hvis markedet eller aktien svinger lidt, vil båndene trække sig sammen som en konsekvens af lave udsving. Instrumentet er vidt brugt, og det kan estimeres, at en aktiekurs bevæger sig inden for de to bånd i 90 procent af tilfældene. Hvis prisen bryder op eller ned, vil dette indikere en positiv eller negativ konsekvens for aktiekursen.

MACD

Moving Average Convergence Divergence (MACD) er en af ​​de mest anvendte tekniske indikatorer til at forstå markedstendenser. Indikatoren er baseret på glidende gennemsnit og deres indbyrdes forhold. Indikatoren fortæller dig, hvilken type momentum der er i aktien. MACD er baseret på det faktum, at et hurtigt bevægende gennemsnit reagerer hurtigere end et langsomt bevægende gennemsnit. Ved at sammenligne disse gennemsnit kan man forudsige tendenser i et marked eller en aktie. Indikatoren svinger inden for 0 som neutral værdi. På billedet herunder ser du forbindelsen mellem disse sektioner og 0-punktet. Som vi kan se på billedet, kan vi se, at aktien reagerer positivt, når den grønne linje er over den røde linje. Dette er et teknisk købsignal, ligesom vi ser, at der sker en negativ ændring, når den grønne linje krydser under den røde linje. Dette indikerer en negativ ændring i aktien, og vi ser, at aktien reagerer ned. Dette er måske ikke altid tilfældet, og der kan forekomme falske signaler, men det er en relativt pålidelig indikator og siger meget om fremdriften i markedet eller den specifikke aktie.

RSI

Relative strengh index eller RSI er også en meget brugt teknisk indikator. Dette er en ”temperaturmåler” på interessen i aktien. En simpel tommelfingerregel er, at RSI handler inden for et område fra 30 til 60. Under 30 indikerer, at aktien er oversolgt, mens over 60 indikerer, at aktien er overkøbt. Ved værdier under 30 indikerer dette, at aktiens salgspres nærmer sig slutningen, mens over 60 indikerer, at aktien har oplevet et voldsomt købspres over tid, og man skal være mere forsigtig på kort sigt.

Prøv teknisk analyse på det nye nordnet.dk.
Det er gratis at oprette sig som kunde hos Nordnet. Opret en konto i dag.
Lær mere om teknisk analyse med Investtech

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-08-14 14:34

Tak for den fine gennemgang af TA. Den giver et godt overblik og er nogenlunde let af forstå. Jeg tænker på, om det er en fejl, at der står ‘Som vi kan se på billedet, kan vi se, at aktien reagerer positivt, når den grønne linje er over den røde linje’ – mener I ikke den lilla/pinke linje fremfor ‘grønne’?

Gæst
Gæst
2020-11-09 11:35

Koster det noget at bruge teknisk analyse på Nordnet ?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-11-09 12:29

Hej Britt! Under de enkelte værdipapirer kan du se Teknisk Analyse-indikatorer ved at klikke på TA-knappen ved grafen. Det er helt gratis 🙂

Venlig hilsen
Nordnet