Den første udfordring, investorer møder, når de ønsker at opbygge en portefølje, er at skulle danne sig en mening om tusindvis af selskaber, brancher og markeder i en evigt foranderlig verden. Der er forskellige måder at gøre det på, og hver af dem har sine fordele.
Den traditionelle “topdown”-metode grupperer selskaber efter et bredt aktivitetsområde, f.eks. økonomi eller informationsteknologi, og analyserer, hvordan makroøkonomiske faktorer såsom BNP-vækst og inflation kan have betydning for selskabernes resultater samlet set.
“Bottom-up”-metoden fokuserer på et selskabs nøgletal, f.eks. P/E-forhold, afkast af egenkapital, markedsandel og salgsvækst, og identificerer lovende selskaber i en sektor uden at se detaljeret på markedsforhold og økonomiske indikatorer.
Og i dag er der en stigende bevidsthed om en tredje metode: En, som fremtidsfokuserede detailinvestorer og institutionelle investorer bruger som grundlag for deres investeringsstrategi. Denne metode træder et skridt tilbage og kigger først på de globale megatrends, som ændrer verden for øjnene af os, og analyserer, hvordan disse vil påvirke selskaberne med tiden.
Dette kaldes fortemabaseret investering og er en enkel, men effektiv måde til at opbygge langsigtede porteføljer, som kan forventes at have en god udvikling i en hurtigt skiftende verden.
Hvad er temabaseret investering?
Temabaseret investering er en slags “topdown”-proces, som fokuserer mindre på traditionelle økonomiske indikatorer såsom inflation og BNP-vækst. I stedet ser den på strukturelle tendenser i verden på længere sigt, som kan fremme resultater på måder, som traditionelle investorer måske endnu ikke har indset.
Dette kan være geopolitisk, f.eks. stigende magt og velstand i nye vækstøkonomier, eller teknologi såsom den forandringsfremmende indvirkning af disruptiv teknologi og digitalisering, eller socialt, f.eks. hvordan verdens byer vil ekspandere mange gange på grund af den kraftigt stigende urbanisering i de kommende årtier. Klimaændringer og ressourceknaphed er en anden megatrend, som vil vælde ind over verdens virksomheder i de næste par årtier – et skifte, som en traditionel investeringsmetode med kortere horisont muligvis ikke vil tage højde for.
Det globale og langsigtede perspektiv ved temabaseret investering begrænses i modsætning til traditionelle investeringsmetoder ikke af geografiske eller sektormæssige kategorier. Metoden sigter efter at identificere selskaber, uanset hvor de er i verden, hvor disse kan være i en position til at udnytte nye væksttemaer, som forventes at ville udspille sig over årene eller endda årtierne – og ikke kun i næste regnskabsår.
Den fremadskuende investeringsmetode analyser, hvordan tektoniske forandringer vil give nogle selskaber stor succes, mens andre må kæmpe for deres eksistens. Morgendagens førende selskaber er måske ukendte i dag og opererer inden for områder, som vil komme til at revolutionere visse aspekter af dagligdagen, uanset om det er AI, CO2-neutral teknologi, selvkørende køretøjer eller intelligente hjem.
Omvendt skal dagens vindere – verdens største selskaber, som systematisk foretrækkes af fonde vægtet efter markedsværdi – måske kæmpe i et nyt millenniumdrevet miljø med grøn energi, digital transformation og disruptiv teknologi.
Anvendelse af temaer i investeringsporteføljer
Temabaseret investering er ikke noget nyt koncept. Visse aktive investorer har anvendt denne metode i årtier og har brugt menneskelig kvalitetskontrol og dynamisk aktieudvælgelse. Dette har ofte været ledsaget af højere forvaltningsgebyrer og mangel på gennemsigtighed.
Det nye ved temabaseret investering i de senere år er strategiens demokratisering og lavere omkostninger, der giver plads til avancerede teknologier og passive investeringsselskaber med lave omkostninger, hvilket tidligere var forbeholdt den aktive forvalter.
Lyxor har indgået et samarbejde med indeksgiganten og datakraftværket MSCI om at skabe et nyt sæt indekser til at dække nogle af de største temabaserede investeringstrends i vores verden. Disse kombinerer aktivt menneskeligt tilsyn, passiv implementering og de nyeste datavidenskabelige teknologier for at opbygge porteføljer med en forventet god udvikling i fremtiden – for en brøkdel af prisen på de mest standardiserede, aktive fonde.
De fem nye temabaserede ETF’er dækker, hvad vi mener, er de vigtigste nye investeringstemaer i vores tidsalder: Væksten i dendigitale økonomi og disruptiv teknologi, bymæssige forandringer med fremtidens mobilitet og intelligente byer samt millenniumgenerationens indkøbsvaner.

Digital Economy
Den digitale økonomi henviser til økonomisk aktivitet som følge af onlineforbindelser mellem virksomheder, enheder og medarbejdere. Det omfatter etablerede områder som e-handel, onlinebetalinger og digitale reklamer, samt de hastigt voksende områder som cybersikkerhed, finansiel teknologi (fintech) og deleøkonomi.

Future Mobility
Revolutioner inden for transport har ændret verden i de sidste 300 år. Netværket af kanaler, anlæggelse af jernbaner, dampskibe, fremkomsten af benzin- og dieseldrevne forbrændingsmotorer i biler og flyvemaskinens opfindelse var de største gennembrud.Fremtidens mobilitet omfatter de næste stadier af persontransport, som endnu en gang vil vende vores liv på hovedet.

Smart Cities
Halvdelen af Jordens befolkning bor allerede i byer, og yderligere 2,5 mia. mennesker forventes at være fulgt efter senest i 20501. 90 % af denne stigning vil ske i Afrika og Asien2.Intelligente byer tackler udfordringer, bl.a. urbanisering og klimaændringer, med nye teknologier f.eks. automatisering, Internet of Things og intelligente elnet.

Disruptive Technology
Nydisruptiv teknologi leverer enklere, mere tilgængelige og ofte mere omkostningseffektive løsninger på mange af de største udfordringer, som menneskeheden står overfor. Dette kaldes somme tider for “den fjerde industrielle revolution” – en revolution, som vil ændre den måde, vi lever og arbejder på. Virksomheder, der tager disruptiv teknologi til sig, vil formå at genopfinde sig selv og skabe nye markeder.

Millennials
Millenniumgenerationen – eller Generation Y, som den også kaldes – forventes at få en enorm indvirkning på verdensøkonomien. Dens forbrugs- og opsparingsbeslutninger vil betyde enden på nogle længe etablerede forretningsmodeller og fremkomsten af nye. Millenniumgenerationen omfatter 2,4 mia. mennesker, der er født i 1980’erne og 1990’erne.3 De udgør næsten en tredjedel af verdens befolkning og er allerede ved at tage over efter babyboomerne og Generation X, som har været drivkraften for økonomien i de seneste årtier.
Alle vores temabaserede ETF’er kombinerer menneskeligt tilsyn, avanceret datavidenskab og kunstig intelligens-teknik på en unik måde for at identificere de selskaber, der betyder mest, og for at sikre, at din portefølje er et skridt foran. Som banebrydende udbyder af ETF og med en historik om innovation er vi gået skridtet videre for at opbygge nogle virkelig avancerede fonde efter en ny tankegang.
1 McKinsey Global Institute, June 2018, Smart Cities: digital solutions for a more livable future
2 United Nations, World Urbanization Prospects 2018. 3C40 Cities
3 Bloomberg using United Nations World Population Prospects data, August 2018,