Teva: Et fornuftigt opioid-forlig kan få aktien til at lette

Fredag meddelte sagsøgeren og de amerikanske selskaber McKesson, AmerisourceBergen Corp, Cardinal Health og Johnson & Johnson, at de for en samlet beløbsramme på 26 mia. USD vil forlige søgsmål med hensyn til opioid. Et forlig for og med Teva rykker nærmere og vil formentlig blive præsenteret i løbet af de kommende uger/måneder:

 • Fredag blev forligsskitsen præsenteret. 26 mia. USD skal betales over 18 år. Nutidsværdien af en 18 års betaling er noget mindre end en betaling her og nu.
 • For to uger siden blev et andet forlig med Purdue på 8 mia. USD annonceret. Det er altså ”højsæson for opioid-forlig”
 • Det lidt specielle med Teva har været, at selskabet har foreslået et forlig, som indeholder lidt kontanter men også masser af produkter, som skal være med til at afvænne de, som er blevet afhængige af produkterne.
 • Teva har foreslået 250 mio. USD her og nu upfront samt produkter for 23 mia. USD over en 10 årig periode.
 • 23 mia. lyder som et astronomisk beløb, og er det også. Reelt er det dog en løsning, som vil falde i Teva investorernes smag og formentlig, hvis det ender med at blive udfaldet, få aktien til at stige ganske massivt.
 • Dels er 10 år en lang periode og nutidsværdien mindre end her og nu. Derudover vil selve indtjeningspåvirkningen af 23 mia. USD i produkter være relativ lille. For det første skal 23 mia. beregnes til vejledende udsalgspriser. Reelt giver selskaberne ca. 70 % rabat, når de skal sælge produkterne og derfor svarer 23 mia. reelt ikke til mere end 6,9 mia. USD – trods alt.
 • Teva har en EBITDA marginal på ca. 26 %, og de håber, den kan hæves til 28 % i 2023. Hvis man beregner EBITDA effekten over 10 år ved en sats på 28, svarer det til, at det koster Teva 1,932 mia. USD over 10 år eller ca. 200 mio. per år. Det er ca. 5 % af det nuværende indtjeningsniveau. PÅ EPS er tallene naturligvis endnu lavere.

Forlig kan få aktien til at stige markant:

Hvis forliget bliver som ovenfor annonceret, kan det:

 • Få investorerne til at reagere meget markant positivt. En stigning på 25 % vil ikke være urealistisk samlet i dagene efter annonceringen.
 • Tevas aktiekurs holdes kunstigt nede og i ave af frygten for, hvad opioid-forliget kan komme til at koste sammen med to andre sager. Det helt afgørende er, om det markant ændrer ved Tevas indtjeningsmuligheder, og om det tvinger selskabet til at lave den kapitaludvidelse, som de og Kåre Schultz så mange gange har sagt ikke kommer til at ske.
 • Tevas aktie er massivt shortsolgt. Selvom et fornuftigt forlig ikke løser alle Tevas problemer, vil det reducere risikopræmien ganske betragteligt.

Stadig forhindringer på vejen

Der er stadig en række risici, som kan forhindre ovenstående forlig:

 • Nogle kan mene, at Teva slipper for billigt. Uanset om de blot har produceret produkterne, kan det være en holdning, at der ”må være mere at komme efter”.
 • Hvis Teva skal levere produkter, får de måske en meget dominerende position for ”afvænningsprodukter”. Monopoler er aldrig velkomne.
 • Advokaterne er altid vindere uanset udfaldet. Det forlyder, at 5 % eller mere af forliget på 26 mia. USD skal gå til advokaterne. Hvem skal i givet fald betale advokaterne, hvis Teva skal betale 250 mio. USD og 23 mia. USD i produkter?

Forlig i 2020 realistisk

Et forlig rykker tættere på, og en annoncering vil formentlig komme inden slutningen af 2020. Meget kan nå at ændre sig, men hvis forliget ligger blot tæt på det ovenfor skitserede, vil det formentlig få aktien til at stige meget markant. Hvis Teva skal betale mere i kontanter, vil de formentlig, ligesom de andre selskaber, få en længere periode til at betale, og det reducerer her og nu byrden i nutidskroner. Det vil stadig fjerne risikoen for en kapitaludvidelsen, og det er en af de negative faktorer, som aktuelt holder aktien kunstigt nede.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Johan Jensen
Johan Jensen
2020-11-11 15:41

Det er vel ikke utænkeligt, at Trump og hans administration på vej ud ad døren faciliterer et fornuftigt forlig med Teva. Til dels også som en gestus over for Israel.