Spring til hovedindhold

Teva: ”Fornuftigt” opioid forlig kan tage aktiesmerten

Teva aktien står stadig aktiemæssigt stille. Selskabet fortsætter med at afdrage på den høje gæld efter den alt for dyre overtagelse i 2016. For investorerne er der dog kun en ting som kortsigtet tæller og kan gøre en ende på den kursmæssige ørkenvandring de seneste 2 år: Et fornuftigt opioid forlig!

Opioid retssagerne kører i forskellige stater, hvoraf Californien er den væsentligste. Udfaldet kan danne rammen om et forlig, afhængig af hvordan parterne ser deres muligheder for at trække sagen i langdrag. I næste uge (formentlig) starter sagen også op i New York.

Her er 5 scenarier for Teva, aktien og investorerne de kommende måneder i relation til opioid sagen med mine subjektive procenter for et udkomme i parentes:

Det mest sandsynlige (60 %): Et forlig, som det som Teva tidligere har foreslået, er det mest sandsynlige. Forligsforslaget indebærer en mindre kontantbetaling (250 mio. USD har været nævnt), samt levering af produkter for 23 mia. USD over en 10-årig periode. Det lyder dyrt og er det også, men den samlede bundlinjepåvirkning for Teva er mindre/moderat/lille. Det skyldes, at produkter skal udregnes til ”vejledende udsalgspriser” før de rabatter på anslået 70 %, som er normale i USA. Med en EBITDA (bruttoresultat) margin på ca. 25 %, svarer det til en reel årlig udgift på (23×0,7×0,25) /10 = 172,5 mio. USD/år over en 10 årig periode. Det skal sammenholdes med et forventet EBITDA på ca. 5 mia. USD for 2021. Det er på den ene side et absolut stort tal, men relativt er tallet, alt i alt, lille.

Kursreaktion: Teva bliver igen ”investerbar”. Aktien bliver aktuelt holdt i et investeringsmæssigt ”opioid-jerngreb”. Langsigtede investorer tør ikke købe yderligere, mens shortsælgere kontrollerer den investeringsmæssige dagligdag. Et forlig vil ikke rense hele luften (der resterer stadig en konkurrence sag”, som dog er mindre), men give plads til en meget markant stigning. 50 % lyder af meget. Det er meget, men absolut ikke urealistisk.

Det grimme scenarie (20 %): Teva og andre skal betale mere. Sagsøgerne er ikke tilfredse med at Teva eventuelt slipper afsted med kun at betale en mindre kontantsum. Selv om den samlede beløbsramme måske ikke ændres, vil en større kontantandel på eksempelvis 2,5 mia. USD kunne påvirke risikopræmien. Risikoen er, at de mange salærer, som også er en ”vigtig” del af forliget og retsmaskineriet i USA, ikke kan betales i naturalier. Det kan blive en af grundene til at den samlede beløbsramme for Teva, brutto, måske ikke ændres, men sammensættes på en anden måde:

Kursreaktion: Teva kan bære bøden, men restruktureringsperioden bliver forlænget med 1-2 år, og det slider på investorerne tålmodighed. Kursreaktionen er mere uvis. Den kan initielt være negativ. Derefter kan fokus igen tænkes at være på, at opioid sagen trods alt er bag ved og ikke foran Teva.

Tålmodighedsscenariet (5-10 %): Ingen af parterne er tilfredse og på trods af den lange tid, som allerede er gået, går retssagerne på overtid. Sagerne fra de store stater som Californien og New York danner ikke rammen om et forlig, som sker stat for stat.

Investorerne er slidte og orker snart ikke mere. En sag, som bliver trukket i langdrag kan meget vel trække ud i 2 år yderligere eller endog mere. Omkostningerne til retsmaskineriet vokser og de økonomiske aspekter er stadig de samme.

Kursreaktion. Risikopræmien forbliver i højeste alarmberedskab. Aktien holdes i skak af shortsælgere og langsigtede investorer forbliver på sidelinjen. Aktien forbliver med andre ord ”uinvsterbar” for de mange. Kursreaktionen kommer ikke overnight, men aktien kan tænkes at drive og sive.

Det meget grimme scenarie: (5 %): Teva bliver dømt til at betale 5 mia. USD. En aktiekapitaludvidelse bliver en realitet og investorerne bliver ikke kun bedt om at betale ved kasse 1, men skal også lægge ryg til en betydelig udvanding.

Kursreaktion: 25 % kursfald er absolut ikke urealistisk og ikke nødvendigvis et worst case scenario.

Det supergode men urealistiske udfald: (0-5 %): Teva slipper uden at skulle betale:

Teva har løbende fastholdt, at de ikke har gjort noget forkert; at de blot har fremstillet FDA godkendte produkter, og at det ikke er Tevas ansvar, hvis opioid produkter er blevet anvendt uden for deres ”label” (smerte). Et sådan scenarie vil ikke kun indbefatte, at Teva ikke skal betale med kontanter og produkter, men formentlig, i givet fald, også, at Teva vil modsagsøge modparten for ”tort og svie. Det kan løbe op i et meget stort erstatningsbeløb og søgsmål.

Kursreaktion: Drømmescenariet er investeringsgivtigt og aktien vil stryge til himmels og kan sagtens fordobles overnight og derefter fortsat have et yderligere fordoblingspotentiale på 1-2 år, hvis det skulle ske. Udfordringen for investorerne er, at dette scenarie er meget usandsynligt.

Teva fortsætter med at trimme deres økonomi, men aktiekursen står helt stille. Det skyldes altovervejende risikoen i forbindelse med opioid sagerne. Samtidig er Tevas omsætning de seneste år ikke vokset, og vækst er en helt afgørende amerikansk aktieingrediens. Se eller gense venligst: Teva: Aktien er blevet afhængig af et opioid forlig

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Morten
Morten
2021-06-15 19:43

Spændende Per – men hvornår kommer afgørelsen? Et kvalificeret bud?

Robin
Robin
2021-06-18 19:08

Hej Per,

Har du hørt noget fra california trial? Hvad er den seneste udvikling der? Der var en debat mellem allergan og teva om hvem var ansvarlige mere ansvarlig for opioid sales.

Thomas
Thomas
2021-06-30 13:21

Hej Per Tak for endnu en interessant og spændende artikel om Teva. Kan dog ikke slippe tanken om, at du ikke kan se skoven for bare træer! Måske er ovenstående lidt provokerende sagt, men ud fra dine scenarier burde du konkludere, at Teva er et “screaming buy”. Hvorfor? Fordi værdien af opioid-forpligtigelserne ifølge dit udfaldsrum er en del (læs: meget) lavere end den værdi, markedet (implicit) har sat på forpligtigelserne. Hvis man derfor tror på dit udfaldsrum, er aktien kraftigt undervurderet. Uden opiod-sagen (og alle de andre sager) ville Teva måske vurderes til 10-12x P/E, hvilket med en EPS på… Læs mere

Thomas
Thomas
Svar til  Per Hansen
2021-07-05 09:50

Hej Per Selvfølgelig er dit job ikke at komme med specifikke aktieanbefalinger. Det tror jeg alle ved. At dine betragtninger – ligesom alle andre, der ser på aktier – er subjektive, kan vel næppe komme som en overraskelse for nogen. Og bare for at slå fast: Det er slet ikke det, som mit indlæg handler om. Jeg efterlyser ikke aktieanbefalinger. Personligt er jeg ikke interesseret i, om du synes, Teva (eller nogen anden aktie for den sags skyld) er købeværdig eller ej. Men der, hvor kæden knækker for dig, er, at du opstiller nogle scenarier med tilhørende sandsynligheder, men “glemmer”… Læs mere

Anders
Anders
2021-08-07 22:11

Efter seneste regnskab og at der for nogle firmaer er indgået en aftale i opioid sagen, kunne det være spændende med en opdatering.