Teva: Derfor er stor bøde reelt mindre

Teva Pharmaceuticals

Søndag meddelte Teva, at de har indgået et forlig i den såkaldte ”Opioid” sag i USA i Oklahoma. Det lyder alvorligt, det er alvorligt, men en bøde på 500 mio. er reelt ”mindre”:

  • Teva betaler 85 mio. USD
  • 85 mio. USD svarer til mere end 500 mio. DKK
  • Teva har ikke hensat til en bøde og på den måde kan det måske synes lidt mærkeligt, at en stor bøde er et godt resultat.
  • Investorerne har de seneste måneder i deres bevidsthed ”hensat” meget betydelige beløb til bøder ikke kun Opioid sagen, men især til den kartelsag, som er under opsejling.
  • Aktien er faldet med mere end 1/3 siden kvartalsregnskabet. Det er reelt den målestok, som man skal lægge ned over forliget for at se om investorerne opfatter en bøde som lille, forventelig eller stor og ødelæggende. Det er altså ikke om selskabet har hensat 85 mio. USD eller mere, som investorerne vil bruge som målestok for en positiv eller negativ overraskelse.
  • Det er sjældent at en sag ender i retslokalerne. Både fordi det er dyrt og tidskrævende, men også fordi en forhandlingsløsning er det normale i USA. Det sker samtidig også sjældent, at et anklageskrift ikke ender i en forhandling og en bøde.
  • Teva betaler, men indrømmer ikke at de har gjort noget forkert. Det er helt normalt, og det er ikke noget man skal lægge noget særligt i.

Deltag i debatten om Teva på Shareville

One down, one to go

Forliget er dyrt, men investorerne har kursmæssigt indstillet sig på noget som var værre. Den første hurdle for at Teva trods alt kan stoppe med økonomisk at hyperventilere, er overstået, men der er stadig risikoen for at kartelsagen kan ende med en meget stor bøde; også selv om Teva også i den sag sandsynligvis ikke vil mene de har gjort noget forkert. Kursreaktionen afhænger også i den sammenhæng ikke om Teva har hensat til en eventuel bøde, men om hvorvidt investorerne har frygtet noget som er meget værre, udtrykt igennem aktiekursen. 85 mio. USD er mange penge, men det er en meget håndterbar størrelse.

Læs også: Bødestørrelse gør forskellen

Anm: Jeg ejer selv aktier i Teva.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-05-27 11:42

Hej Per
Er der ikke stadig opioid-sager fra andre stater der skal håndteres?
Nu jeg har dig – har du nogle konkrete forventninger til launch dato og salg af biosimilære som Teva og celltrion samarbejder omkring?

Tusind tak for mange gode indlæg!

Mvh Anders

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2019-05-27 13:47

Hej Anders – Jeg tror det er bedst at spørge en amerikansk juraekspert om detaljerede lovgivningsspørgsmål. Nej, jeg har ikke specifikke forventninger
til dato, salg, estimater, margins, etc. til biosimilære produkter.

Med venlig hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2019-05-27 14:00

Hej Per
Beklager hvis jeg var uklar. Min forståelse er at der er flere stater der har anlagt sag mod Teva pga opioider. Som jeg læser dit indlæg forstår jeg et den sag nu er afgjort. Men Teva har blot indgået forlig med Oklahoma og mangler derfor afklaring på de andre sager også?
Mvh Anders

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2019-05-27 14:15

Hej igen Anders:-) Nej du var ikke uklar, men måske var mit svar det og det må vi jo så have rettet op på:-) Jeg er ikke i en situation som den eneste i verden at kunne vurdere hvad forliget i Oklahoma får af betydning for de andre retssager. Jeg har i lighed med alle andre ærlige mennesker ikke indsigt i hvilke overvejelser som myndighederne gør sig. Se venligst mit indlæg: https://www.nordnet.dk/blog/teva-boedestoerrelse-goer-forskellen/.Det er relevant at huske på, at stort set ingen sager ender i retten, men bliver forligt, men også at (citat fra indlæg) “Det mest sandsynlige er, at Teva… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2019-05-28 09:29

Det kan hurtigt løbe op hvis der skal indgås dyre forlig i alle stater. $85 mio * 52 stater i worst case.

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2019-05-30 15:39

Du maler fanden på væggen – der er kun 50 stater og Oklahoma er nu overstået.