Teva: Mærkeligt kursfald efter endnu en Kåre opjustering

Torsdag den 2/8 leverede Kåre Schultz den anden ud af formentlig mange flere opjusteringer som topchef for israelske Teva. Investorernes dom var mærkelig og aktiekursfaldet på mere end 8 % på dagen må skyldes uvidenhed eller risikoaverse og utålmodige investorer. Der var nemlig ikke specielt meget dynamit i regnskabet, som pegede i den retning. Her er investeringsperspektivet bag tallene og de kommende kvartalers udvikling:

 • Teva leverede en indtjening på 0,78 USD mod forventet 0,64 USD.
 • Teva oplever fortsat, helt som forventet, et prispres på generisk produkter generelt og ikke mindst et pres på deres tidligere storsællert Copaxone, som gik af patent for et par år siden. I modsætning til den tidligere ledelse, maksimerer Kåre Schultz indtjening frem for omsætning, og hvis der er produkter som ikke er profitable, vil Teva ikke længere producere dem. At omsætningen ligger lidt under det forventede betyder derfor mindre og skal ses i sammenhæng med prioriteterne: Maksimer bundlinjen, som er Kåre Schultz klare, erklærede og rigtige målsætning.
 • For helåret opjusterede Teva forventninger til såvel EBITDA, det frie cash flow og indtjeningen per aktie. EBITDA gik fra 4,9-5,2 mia. til nu 5,0-5,3 mia.; det frie cash flow fra 3,0-3,2 mia. USD til 3,2 -3,4 mia. og EPS fra 2,40-2,65 til nu 2,55-2,80.
 • I første halvår har Teva leveret en indtjening på 1,72 USD. Når investorerne reagerer så harsk efter regnskabet og en opjustering, skyldes det ikke mindst, at hvis Teva alene skal ramme midtpunktet i den seneste opjustering på 2,675, vil indtjeningen i de resterende 2 kvartaler blive 0,475 USD per kvartal. Det er meget urealistisk. Udfordringen hermed er, at Kåre Schultz og Teva er for forsigtige i udmeldingen og ikke mindst, at udmeldingen på den efterfølgende telekonference blev betragtet som ”meget realistisk. På den ene side giver det en sikkerhedsventil, mens det på den anden side bliver set som en svaghed/usikkerhed.
 • Teva har det seneste år reduceret omkostningsbasen med 1,326 mia. USD og selskabet er godt på vej til at nå målsætningen om at reducere omkostningerne med 1,5 mia. USD ultimo 2018 og 3 mia. ultimo 2019.
 • Kåre Schultz nævnte på telekonferencen, at der har været tendenser til en stabilisering af priserne på generiske produkter generelt, uden at den endnu har haft nogen indflydelse på resultaterne.
 • Der har været lidt forvirring om udviklingen i gælden. På overfladen var gælden uændret over 30 mia. USD, men nettogælden faldt til 28,38 mia. Det er nettogælden som er vigtig og relevant. Blot 4 % af nettogælden, er kortfristet.
 • Gælden har meget stor fokus og Teva forventer ultimo året at gælden er reduceret til ca. 27,5 mia. Ultimo 2019 skal gælden være reduceret med yderligere 2,5 – 3 mia. USD og altså ned imod 24,5 mia. USD. 24,5 mia. USD svarer til 4,5 x EBITDA med en forventning om at omkostningsreduktionerne yderligere vil øge EBITDA næste år. Teva langsigtede målsætning er et gælds/EBITDA forhold på 3. Efter min mening vil det blive nået som en konsekvens af faldende gæld, stigende indtjening og en aktiekursudvidelse om et par år, når aktiekursen afspejler det rette niveau. Det er formentlig ikke på denne side af 35 USD per aktie.
 • Kåre Schultz gjorde det på telekonferencen klart, at Teva ikke kommer til at købe andre selskaber og ej heller investere i risikable fase 3 projekter, men har fuld fokus på driften og gældsnedbringelse. Han har sagt og gentaget det mange gange: Teva kommer ikke til at udstede nye aktier på de nuværende kursniveauer.

Kortsigtede triggers

De kommende måneder er det ikke mindst 3 udfordringer/muligheder, som kan drive Teva aktiekurs:

 • FDA har været på inspektionsbesøg hos Celltrion i Sydkorea, som skal producere det aktive stof i den kommende lancering af migrænemidlet Fremenezumab. Den 16/9 kommer FDA afgørelse om de giver Celltrion og dermed efterfølgende Teva markedsføringstilladelse til et produkt, som Teva og analytikere mener har betydelig blockbuster potentiale med et topsalg over 1 mia. USD årligt.
 • I de kommende uger vil Berkshire Hathaway og Warren Buffet annoncere deres porteføljejusteringer for 2. kvartal. I slutningen af 2017 købte Buffett og co. 18,9 mio. aktier (lidt under 2 % af aktiekapitalen) og den position blev fordoblet i 1. kvartal. Annonceringen af en forøgelse/reduktion kan bevæge aktiekursen.
 • Kopiproducenten Mylan har med massive prisreduktioner lanceret et massivt angreb på Copaxone, og investorer har reageret nervøst herpå. Der er stor forskel på listepriser og de priser som kunder/patienterne ender med at betale. En prisreduktion betyder således lavere eller ingen rabatter, og derfor er den reelle sluteffekt på priserne svær at vurdere.

Danske private investorer er fortsat Kåre Schultz fans

For lidt over 3 måneder siden offentliggjorde Nationalbanken en statistik som viste, at Teva var den enkelte udenlandske aktie, som danskerne havde investeret flest penge i. 80 % af disse aktier ligger fortsat hos Nordnet, hvor tæt på 6000 danskere har værdier for i gennemsnit lidt under 100.000 og dermed i underkanten af 600 mio. i tillid til at Kåre Schultz kan få vendt udviklingen.

 

Anm: Jeg ejer aktier i Teva

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer