Spring til hovedindhold

Tid til at blive mere aktiekonstruktiv?

 IMF har bekræftet, at Grækenland (som forventet) ikke har betalt afdraget på 1,2 mia. SDR (special Drawing Rights) modsvarende ca. 1,5 mia. EUR per ultimo juni med virkning per 1/7. Dermed har Grækenland officielt misligholdt betalingsfristen. Grækenlands manglende betaling kommer dog (desværre) ikke som en nyhed for investorerne. Usikkerheden er fortsat stor, men risikoen for at det ender med en græsk exit (Grexit) efter søndagens folkeafstemning efter min mening stadig mindre end 50 %.

Ingen nyhed for investorerne – Investorer forholder sig roligt

Selv om det er en markant hændelse at et (endnu) fuldgyldigt EUR zone medlem ikke betaler sin gæld og misligholder sine forpligtelser, er det desværre ikke noget som kommer overraskende for investorerne. Rundt omkring er det relativ roligt på de finansielle markeder. USD styrkes let mod EUR; renterne forbliver nogenlunde hvor de har været de seneste dage og også på de fjernøstlige aktiemarkeder er der ikke større udsving at spore. En græsk misligholdelse er således både velkommunikeret, velfrygtet og velforventet.

De kommende dage

Uret tikker og der er nu 4 dage til den græske folkeafstemning. Grækenland bad i går, ifølge forlydender, igen om fristforlængelser og nye penge som skal dække finansieringsbehov (underskud, afdrag) de kommende 2 år. EUR zone ministrene afslog denne anmodning. Det synes nu mere end svært at nå en aftale, som kan have gyldighed før søndagens folkeafstemning, som ikke kan tolkes som meget andet end

  • Et for eller imod fortsat græsk medlemskab af EUR.
  • Tillids/mistillidserklæring til EU.
  • En folkeafstemning om Syriza som bærende regeringsparti.

Grexit skaber nervøsitet men ikke kaos

Hvis grækerne på søndag stemmer Ja til Europa, vil sandsynligheden for en ny græsk regering være markant stigende. Det vil i næste uge kunne være begyndelsen til at investorerne vil kunne lægge ”Grækenland” bag sig. I givet fald vil risikopræmien kulminere i denne uge og mandag vil byde på kursstigninger, faldende sydeuropæiske renter og en let styrket EUR.

Skulle det derimod blive et ”nej” til Europa og EUR, vil investorerne skulle regne med nervøsitet og aktiekursfald i størrelsesorden 2-3 %. Når effekten ikke bliver større og ikke forventes tidsmæssigt at vare ”længe” og ikke være en ”ekstrem hændelse a la Lehman Brothers”, skyldes det ganske enkelt, at

  • Grækenland er en for lille økonomi.
  • Gælden ejes af institutioner (IMF/EUR).
  • Problemet Grækenland er et alt for velkendt fænomen.
  • At USD vil stige i kølvandet på et Grexit og sammen med lavere renter i Nord(Europa) vil det afbøde aktiemarkedseffekterne.
  • ECB vil oversvømme markederne med likviditet for at inddemme effekten og undgå spredning til Europa.
  • Den amerikanske centralbank, FED meget vel kan tænkes at hæve renterne ”1 møde senere” end ellers forventet og planlagt (som aktuelt er i september).
  • Aktierne allerede er faldet en hel del i relation til Grækenland.

 Afkastløs aktiesommer eller det som er (var) værre

For 1,5 måneder siden opfordrede jeg investorerne til at overveje, om ikke det kortsigtet var tiden til en taktisk aktiemarkedsretræte. Ikke kun ud fra tankegangen om at undgå korrektionsrisikoen, men i ligeså høj grad om hvorvidt alibiet for at forblive på aktierne var tilstrækkelig stærkt og godt. Du kan se eller gense indlægget her.

I den periode har aktierne været på retræten og eksempelvis har kun 3/20 OMX C-20 aktier givet positive afkast i juni. Jeg tror tiden kunne være kommet til at blive lidt mere aktiekonstruktiv.

Stor optur forbi, men..

Vi er på vej til kulmination på Grækenlands krisen. Investorerne skal snarere øge deres aktieeksponering end markant at reducere den på Grækenlandsusikkerheden. Uanset udfaldet på søndagens folkeafstemning er vi tættere på enden på denne specifikke usikkerhed end ved begyndelsen til en større negativ bevægelse. Det er dog samtidig fortsat vigtigt at understrege, at den store optur på aktiemarkederne fra de seneste år ligger bag ved og ikke foran investorerne.

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2015-07-01 20:43

Jeg er en helt del mere pessimist end du mht aktiemarkedets udvikling de næste mange år. Der er mange årsager hertil, og Grækenland kommer ind på listen meget langt nede. Kig hellere på virksomhedernes manglende omsætningsvækst, det helt unaturligt lave renteniveau, vanskelige lånevilkår for små og mellemstore virksomheder, super-aktie-boblen i Kina, og alle de politiske krise-områder. Mvh Claus, Direktør for Dansk Aktionærforening 1995-2007