Spring til hovedindhold

To stærke comeback dage, men er det nok?

Efter forrige uges markante kursfald på aktiemarkedet, præsterede aktierne et flot comeback torsdag og fredag i den forgangne uge. Men er alt så fryd og gammen igen? Mit svar er: nej. De seneste dages stigninger er det sidste forsøg på et positivt comeback, før aktierne for alvor kører nedad. Derfor har vi reduceret eksponeringen i Pensionsporteføljen til 40 % med nogle udsalg fredag. Meget tyder på, at den økonomiske vækst i USA og Kina nu bremser synkront op. Det vil ramme Europa. Advarselssignalerne er, at den amerikanske obligationsrente nu er faldende med udsigt til svagere økonomisk vækst. De seneste dages aktiecomeback har svagt påvirket amerikanske bankaktier, transportaktier og SmallCap-aktier. Bag ved den umiddelbare genskabte eufori bliver der omrokeret ud af højrisiko. Vi ser de næste handelsdage en vigtig test 50 dages glidende gennemsnit for S&P 500 i ca. 1810, en halv procent højere oppe. Stigninger herfra skal efter min opfattelse anvendes til at reducere aktiebeholdningen, så man er klar til den næste store nedtur.

Også danske SmallCap halter bagefter
Både på én uges sigt og på en måneds sigt halter det danske small cap-indeks langt efter C20-indeks. Vi tolker det som signal på, at investorerne nu trækker over i de store solide C20-aktier. Også fremgang i særligt Novo Nordisk og Danske Bank forklarer noget af forskellen.

Vi ramte to ud af tre topscorere i denne uge
Ugens tre mest stigende C20 aktier var Danske Bank, Vestas og Novo Nordisk. Efter køb af Vestas til Pensionsporteføljen, ramte vi to af dem, da vi også har Novo Nordisk i porteføljen. Danske Bank gennemgår vi i en analyse i denne udgave. Jeg tror ikke på en større positiv kursbevægelse herfra: for det første er der meget lang vej med besparelser og effektiviseringer, før banken kommer på omgangshøjde med de andre nordiske storbanker. For det andet begynder USA’s økonomi nu at vise store svaghedstegn, hvorved både Kina og USA vil medvirke til at trække vækst ud af Europa. Det vil også ramme dansk økonomi – og de danske banker.

North Media venter uændret driftsoverskud
Vi valgte i denne uge at hjemtage gevinsten i North Media, som siden købet er steget over 40 %. Selskabet kom med et årsregnskab, der viste nogenlunde det, vi havde forventet. Ledelsen udmelder, at den venter uændret driftsoverskud. Med ledelsens sædvanligvis forsigtige udmeldinger ser vi umiddelbart højere driftsoverskud i 2014. Blandt andet ses fortsat forbedring af lønsomheden i onlineaktiviteterne: ”De positive tiltag i 2013 forventes at tage yderligere fart i 2014, hvor EBIT før særlige poster forventes på niveau med 2013. Der er fortsat lav forudsigelighed og stor usikkerhed omkring udviklingen inden for distributionsaktiviteterne, hvilket dog i vid udstrækning udlignes af øget indtjening i avis- og online aktiviteterne. De aktiviteter, der i 2013 gav underskud, forventes at nå et break-even EBIT-resultat senest i 2. kvartal 2015,” skriver ledelsen. Vi har solgt aktien af to grunde: for det første har vi ønsket at reducere den samlede aktieeksponering i Pensionsporteføljen og hjemtage gevinsten. For det andet ser vi stigende risiko for en ny opbremsning i dansk økonomi, hvilket vil ramme annoncemarkedet negativt.

Novozymes i nyt rekordsalg på bioenzymer
Forventningerne til Novozymes’ fremtidige salg af enzymer til fremstilling af bioethanol er fortsat rekordhøje. I årsregnskabet fremlagt for nylig var salget indenfor bioenergy 540 mio. kr., hvilket er knap 10 % højere end 3. kvartal, men over 20 % højere end 4. kvartal sidste år. Salget var i rekord. Vi ser fortsat Novozymes som en meget stærk langsigtet aktie. Men det seneste års markante kursstigning gør ikke timingen rigtig til indkøb nu. På analytikernes forventede 2014-overskud handles aktien til 31 gange overskuddet og 28 gange overskuddet i 2015. Efter det seneste aflagte regnskab har selskabets ledelse og storaktionæren Novo været storsælgere i aktien, som trænger til en betydelig korrektion ned, før den igen ser attraktiv ud for et køb. Ved en generel nedtur på aktiemarkederne ser vi risiko for, at Novozymes vil få større smæk end de fleste andre C20-aktier på grund af den meget høje værdiansættelse. Vi vil nøje se på udviklingen indenfor bioethanol de kommende kvartaler, for at spotte om der er et afgørende gennembrud på vej.

AktieUgebrevet leverer uafhængige analyser af danske aktier til private investorer. Som ny kunde kan du prøve tre numre af AktieUgebrevet gratis HER.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer