Spring til hovedindhold

To megatrends: Batteriløsninger og cybersikkerhed

Dette indlæg er markedsføring.

Investering i megatrends er ikke noget nyt. Det blev meget muligt kaldt “vækstinvestering” i begyndelsen af 00’erne, men idéen med at finde nye teknologier, som har særdeles omfattende og tilgængelige markeder samt potentialet til at ændre, hvordan hundreder af millioner, hvis ikke milliarder af mennesker, udfører opgaver, har eksisteret længe. Det startede primært med aktivt forvaltede fonde, men her i 2021 er der også mange forskellige muligheder for børshandlede fonde (ETF’er) på menuen.

Med et potpourri af valgmuligheder – hvordan vælger en investor så ét område frem for et andet?

Overordnet set lyder konceptet med flere muligheder bedre end færre muligheder, men i øjeblikket er der stadig intet, vi kan gøre for på forhånd at vide, hvor de bedste afkast vil være i fremtiden. Megatrend-investering handler om vækst og potentialet for at klare sig bedre end brede markedsbenchmarks, men den betydelige chance for at præstere bedre end markedet kan også betyde større risiko og visse perioder med betydelig underpræstation.

Vi stiller i stedet følgende spørgsmål: Er der visse megatrends, der har potentialet til at være mere “grundlæggende” end andre – og dermed støtte andre megatrends i modsætning til at være uafhængige og stå alene?

Batteriløsninger: Hvad bruger ikke elektricitet?

Det forudses, at der i 2025 kan være mere end 40 milliarder tilsluttede enheder på verdensplan[1]. Desuden fremgår det tydeligt i Figur 1, at mange lande i Europa planlægger at udfase forbrændingsmotorer i nyregistrede køretøjer mellem 2025 og 2040, afhængigt af det pågældende land.


Figur 1: Mange europæiske lande planlægger udfasning af forbrændingsmotorer i nye køretøjer

Source: https://www.coltura.org/world-gasoline-phaseouts

Uanset om folk tænker på deres mobiltelefoner, trådløse hovedtelefoner, fjernbetjeninger, tablets, smarte ure eller endda elbiler, er det logisk at tro, at verdens efterspørgsel efter batterier går i én retning: opad. Det er mindre sikkert, hvornår forskellige, nye teknologier vil være tilgængelige, eller hvilke konkrete virksomheder, der står klar til at udnytte denne megatrend. Men på den ene eller anden måde vil de, der tænker i “smart cities”, “tilsluttede enheder”, “Internet-of-Things”, “smart mobility” eller “kunstig intelligens” bruge stadig flere og forbedrede batteriteknologier som et grundlæggende fundament.

Værdikæden for batterier

I stedet for blot at tænke på virksomheder, der “fremstiller batterier”, ser vi værdi i at tænke på tværs af en “batteriværdikæde” for de investorer, der tænker i vigtigheden af batterier som noget, der vil drive mange forskellige typer enheder nu og i fremtiden. Der findes virksomheder, som:

  1. Udvinder de nødvendige råstoffer så som nikkel, mangan eller lithium fra jorden.
  2. Forarbejder råvarerne til den relevante battericelle og pakker kemikalier og komponenter til batterier.
  3. Fokuserer mere på “nye” teknologier i erkendelse af, at selv om det er lithium-ion-batterier, der er dominerende i dag, kan andre teknologier overtage pladsen i fremtiden.
  4. Fokuserer på ting som netinfrastruktur og genanvendelse af kritiske materialer, der indgår i konstruktionen af batterier.

Ved at tænke i disse forskellige dimensioner har investoren de bedste muligheder for at drage fordel af udviklingen inden for energilagringsløsninger, idet det erkendes, at forskellige dele af værdikæden kan give større eller mindre afkast på forskellige tidspunkter.

Cybersikkerhed: Hvor meget data har du genereret i dag?

Det er nu så nemt at fremstille et digitalt fotografi med mange typer smartphones, at vi knap nok tænker over det. Mange mennesker bruger konstant alle mulige forskellige applikationer – eller de har potentielt mange applikationer åbne og overfører dermed konstant data uden at være klar over det.

De mere end 40 milliarder tilsluttede enheder, vi nævnte tidligere – grunden til, at de er tilsluttet, er for at indsamle data. Nogle Tesla-ejere med funktionen ‘fuldt selvkørende’ har anslået, at bilerne uploader mere end 4 gigabyte data pr. kørselsdag, som bliver sendt tilbage til Tesla[2].

Uden fokus på cybersikkerhed ville den datadrevne verden have svært ved at fungere.
Enhver virksomhed – og i virkeligheden enhver person, der bruger en internet-forbundet enhed, skal som minimum overveje cybersikkerhed i sin dagligdag.

Selv om vi ikke ved nøjagtigt hvilke af de virksomheder, der fokuserer på cybersikkerhed, som vil klare sig bedst, fokuserer vi på fremtiden ud fra følgende syv kritiske områder:

Figur 2: 7 vigtige væksttemaer inden for cybersikkerhed


Kilde:
Team8, WisdomTree.

Covid-19-pandemien har eksempelvis skabt opmærksomhed omkring cloud-sikkerheden, men efterhånden som forholdene udvikler sig, kan forskellige virksomheder, der leverer disse løsninger, komme til at svinge i deres præstation.

Strøm og beskyttelse: Svært at se megatrends lykkes uden dem

Selv om vi ikke ved, hvilken megatrend der vil klare sig bedst i det kommende årti, er det er svært at forestille sig succesfulde megatrends, som ikke har brug for strøm (batteriløsninger) eller beskyttelse (cybersikkerhed) for at forbedre deres chance.

Du kan købe udvalgte WisdomTree ETF’er/ETC’er til 0 kroner i købskurtage frem til 15. november. Læs mere her.

Related WisdomTree Thematic ETFs [Nordnet to add the below links to the relevant product pages]:


[1] Source: https://www.statista.com/statistics/1101442/iot-number-of-connected-devices-worldwide/
[2] Source: https://electrek.co/2020/10/24/tesla-collecting-insane-amount-data-full-self-driving-test-fleet/

Dette materiale er udarbejdet af WisdomTree og dets affilierede og skal ikke behandles som en prognose, forskning eller investeringsrådgivning og er ikke en anbefaling, et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer eller til at vedtage en investeringsstrategi. De meninger, der er givet udtryk for, er fra produktionstidspunktet og kan ændre sig, efterhånden som de efterfølgende omstændigheder ændrer sig. Oplysningerne og udtalelserne i dette materiale stammer fra beskyttede samt ikke-beskyttede kilder. Som sådan gives der ingen garanti for nøjagtighed eller pålidelighed, og intet ansvar for fejl og udeladelser påtages, som på anden vis er opstået (herunder ansvar over for nogen person grundet forsømmelse) hverken af WisdomTree, eller nogen af dens affilierede, eller nogen af deres officerer, ansatte eller agenter. Benyttelse af oplysningerne i dette materiale er efter læserens eget ansvar. Tidligere resultater er ikke en pålidelig indikator for fremtidige resultater.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer