Spring til hovedindhold

Tør du investere, når kurserne falder?

Hvordan har du det, når aktiekurserne ikke bare dykker, men ligefrem styrtdykker? Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fortæller her, hvordan hun forholder sig til kursfald og giver sit bedste råd til nye investorer.

Hvordan har du det, når aktiekurserne ikke bare dykker, men ligefrem styrtdykker? Hvad tænker du, når du ser din egen investeringssaldo skrumpe dag for dag? Hvis du er som de fleste mennesker, har du det svært med at ’tabe penge’. Vi ved fra psykologien, at tab fylder mere end gevinster i vores tanker. En tabt krone vejer mentalt omkring to og en halv gange så meget som en vundet krone. Det fænomen kaldes tabsaversion.

Vi lider alle sammen af tabsaversion, så den skal vi lære at leve med, når vi investerer vores opsparing.

Du bemærkede nok, at jeg satte citationstegn omkring ’tabe penge’. Det gjorde jeg, fordi du som investor skal kunne leve med, at kurserne svinger op og ned. Ind i mellem kan udsvingene endda se noget voldsomme ud. Men du skal også altid holde fast i, at så længe du ikke sælger dine værdipapirer og bliver i markedet, så er dine tab kun tab af papirpenge, det er ikke realiserede tab.

Ser vi baglæns i tid, så kommer markederne sig igen, og en investeret krone vokser stødt og roligt samlet set over en årrække til trods for de livlige aktiekurser. Det samme kan man bestemt ikke sige, hvis ens opsparing står kontant. Så taber du penge året rundt. Dels taber du til inflationen, dels betaler du for tiden negativ indlånsrente i banken.

I år forventer regeringen i sin økonomiske redegørelse, at inflationen vil ligge på 2,2 pct. Lægger vi dertil en renteudgift på 0,7 pct., som det typisk koster at have sine kontanter til at stå i banken. Så kan du forvente, at kontantopsparingen samlet set skrumper med næsten 3 pct. i år.

Her i begyndelsen af året har vi set kursfald. Det har jeg også konstateret, når jeg ser på mine egne depoter.

Men jeg lader aldrig aktiekursernes dans ned ad bundlinjen slå mig ud. Jeg må ærligt indrømme, at jeg lukker øjnene for det. Uanset om kurserne falder 10 eller 20 pct. Det stiger jo igen.

Jeg har is i maven, fordi min strategi er at investere langsigtet. Jeg følger min strategi, og for mig er tab og gevinster helt normale udsving. Jeg kan se, at pengene, der har været investeret i flere år, er vokset stille og roligt til trods for de kursdramaer, der har udspillet sig i mine depoter gennem de seneste år.

Jeg har også opdaget, at jeg ikke opfatter mig selv som en speciel dygtig investor, når det gælder at vælge enkeltaktier. Men måske tager jeg fejl af mig selv. Alle de elleve enkeltaktier, jeg har investeret i, er i ’grøn’, altså med gevinster, på nær en, der er i ’rød’, altså med tab. Selvom mine aktier har været noget mere værd, end de er i skrivende stund, så ville jeg altså stadig indkassere et smuk afkast, hvis jeg solgte alle papirerne i dag. Papirerne er nemlig vokset stabilt over tid til trods for udsving.

Når jeg ser på de af mine investeringer, der er i fonde, har min oplevelser været, at udsvingene på dem er mindre end på aktierne. Og sådan skal det også være. Fonde er jo sammensat bredt af samme grund. Vil jeg sælge dem i dag, vil jeg også høste en fin gevinst til trods for, at de har været noget mere værd.

Måske er du ny investor eller investor i svøb, og mit bedste råd til dig er at citere Nordnets investeringsøkonom Per Hansen. På et møde, jeg deltog i, spurgte en tilhører ham om, hvornår det bedste tidspunkt er at investere. Hertil svarede Per ’i dag’, og jeg er helt enig med Per.

Hvis du tøver med at investere, fordi du er nervøs for at gå ind i et faldende marked, hjælper du ikke dig selv. Det er en umulighed at time sin indtræden på markedet til lige den dag, hvor markederne vender, og kurserne begynder at stige. Det er også umuligt at time salget af sine papirer til lige den dag, hvor kurserne topper. Det er, hvad mange drømmer om, men det er urealistisk.

Mere realistisk er det derimod at investere, når man har pengene til det og så ellers investere løbende.

Som ny investor eller investor i svøb skal du få afdækket din egen risikoprofil godt og grundigt og være tro mod den. Desuden skal du have lagt din investeringshorisont fast. Hvor længe skal pengene være investeret? For mit eget vedkommende er min erfaring, at når jeg først investerer, så nænner jeg ikke at sælge mine aktier. Så min egen investeringshorisont vokser stille og roligt år for år.

Hvad skal du så sætte pengene i? Der må du mærke efter, hvor meget tid du vil bruge på det. Er du eksempelvis ikke så voldsomt interesseret i at spotte enkeltaktier, så kan du investere i indeksfonde og andre fonde, hvor risikoen afdækkes bredt. Der er så meget at vælge imellem, at det måske kan synes svært i begyndelsen. Men der må du spørge dig selv om, hvad der er vigtigst for dig. Skal investeringen være global eller grøn eller begge dele eller noget helt andet?

Uanset hvilken investeringsvej du følger, skal du holde fast i, at aktiekurser er følsomme og har det med at hoppe op og ned.

Det må du leve med. Kan du det, bliver du en stabil investor over tid.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer