Spring til hovedindhold

Stoffer, råvarer og satellitter: Tre spændende sektorer i 2018

Skrevet af Mads Koch Petersen

Som investor leder man ofte efter de aktier, der kan stige 1000%. De aktier der alene kan trække porteføljen op. Apple’erne. Genmab’erne. Det er dog ikke en dans på roser at finde disse aktier, og især for den private investor kan stock picking med så højtrisikable aktier, som typisk opnår disse voldsomme afkast, resultere i store tab.

En fællesnævner for størstedelen af de aktier, der har oplevet raketstigninger i de seneste mange år er, at de har været en del af en sektor, der har været i rivende vækst. Derfor giver vi dig ikke her et bud på raketaktier, men i stedet på tre sektorer som inden for de kommende år, kan gå hen og vækste voldsomt – måske er det her din næste bedste investering skal findes?

Medicinsk cannabis

En af de sektorer som vi ser som værende en vækstsektor i fremtiden, er sektoren for medicinsk cannabis. Cannabis til medicinsk brug og legaliseringen af selvsamme er et emne, der efterhånden er blevet debateret i et stykke tid – men det lader til, at sektoren er ved at få det sidste skub. I Canada tages legaliseringen af Cannabis op til juli og sektoren forventes, som minimum, at have potentialet til at nå $7 milliarder. Der er altså et helt enormt marked, hvis man formår at overkomme den største hurdle, der er lovgivningen.

Medicinsk cannabis kan bruges som et middel mod blandt andet cancer, migræne, kroniske smerter, gigt og er sågar blevet testet mod Parkinson og mange andre sygdomme. Den stigende efterforskning og udvikling, samt det faktum at flere og flere stater legaliserer cannabis som et rekrationelt medikationsmiddel gør, at efterspørgslen stiger – og det har gjort, at aktierne er steget.

Man skal dog være opmærksom på, at hvis legaliseringen ikke gennemføres, og man beholder cannabis som et illegalt produkt, vil det føre til et stort fald i aktierne på markedet.

Tre aktier i sektoren

Sektoren har allerede i de forgangne år været i stor fremgang, og her er tre af de aktier i sektoren, der har vist størst fremgang, og som har gode fremtidsudsigter.

Aktienavn Stigning | 1 år Børsnoteret land Kerneområde
Aphria Inc. (APH) 224,69% Canada Medicinsk cannabis og cannabisolie
Aurora Cannabis Inc. (ACB) 290,91% Canada Produktion af medicinsk cannabis
Canopy Growth Corporation (WEED) 227,43% Canada Driver flere internationale
cannabis mærker

De tre aktier er alle aktier, der har klaret sig godt i det seneste år, ligesom de alle er aktier, der er baseret i Canada. I Canada er der nemlig stor fokus på denne sektor lige i øjbelikket, og det er her man til juli tager lovforslaget om legalisering af medicinsk cannabis op.

Især Aurora er en aktie, der har været fart på i 2017. Aurora er desuden også den virksomhed, der har de største internationale perspektiver, og virksomheden har blandt andet en produktion i Tyskland, ligesom man også har startet et samarbejde med Alfred Pedersen & Søn i Danmark, som man kunne læse i Børsen umiddelbart efter årsskiftet.

Lithium

Den anden sektor, som vi fremhæver, er inden for råvarebranchen. Nemlig. Lithiumsektoren. Da lithiumbatteriet erstattede nikkelbatteriet tilbage i 1991 gjorde det udviklingen af tablets, smartphones og alle andre batteridrevne elektroniske genstande, der ikke skulle være klodsede og tunge, muligt. Siden da er prisen på det batteri, der sidder i vores telefoner blevet nedbragt fra 20 dollars til cirka 1,4 dollars, og ydeævnen er forbedret væsentligt. Denne tendens – både i forhold til pris og ydeævne – vil formentlig fortsætte i de kommende år.

I fremtiden har lithium store anvendelsesmuligheder inden for blandt andet elbilssektoren. Med Teslas indtrængen på det stærkt konkurrenceprægede bilmarked, med Ford der lige har annonceret, at de skal bruge 67 milliarder kroner på elbiler over de kommende år og med de andre store bilmastodonters satsning på elbiler i forskellige formater gør, at efterspørgslen for lithiumbatterier stiger kraftigt.

I en iPhone er der et lithiumbatteri på cirka 5-7 gram. I en Tesla sidder der et batteri på cirka 63 kg. Forskellen? Cirka 10.000 gange. Hvis elbilerne bliver fremtidens transportmiddel – hvilket meget tyder på – vil efterspørgslen på lithiumbatterier stige kraftigt og deraf afledt efterspørgslen selve råvaren lithium. Dette forstærkes også af, at Tesla har bygget Gigafactory, der på sigt vil opnå en produktion på højde med det nuværende verdensforbrug af lithiumbatterier.

Som det også skete med lithiumbatteriet i mobiltelefonen, vil der uagtet den store efterspørgsel være et enormt prispres for at nedbringe den omkostning, som batteriet vil være. Selve råstoffet lithium udgør dog ikke mere end 2% af et lithiumbatteri, og denne sektor er dermed den ideelle sektor at investere i – hvad end det er gennem en ETF eller gennem nogle af producenterne -, hvis man tror på, at elbilerne bliver fremtiden.

Tre aktier i sektoren

Der er mange forskellige måder at investere i lithiumsektoren på, blandt andet gennem en ETF eller en investeringsforening, men her fremhæves tre aktier i sektoren, som kunne være interessante.

Aktienavn Stigning | 1 år Børsnoteret land Kerneområde
FMC Corp. (FMC) 66,61% USA FMC er en kemisk producent inden for blandt andet lithium, men også madprodukter mm.
Albermarle (ALB) 42,76% USA Ledende indenfor lithium og katalysatorer
Sociedad Quimica y Minera (SQM) 103,54% USA Producerer lithium samt andre kemiske produkter

Alle de tre aktier har klaret sig fornuftigt i 2017, og hvis alt går vel bør de også have et solidt 2018 i vente. Albermarle har udviklet et nyt produktionsapperat, der kan forhøje deres produktion væsentligt, FMC Corp. har planer om at tredoble produktionen, og SQM har en produktion tilsvarende 27% af verdensproduktionen som man håber at fordoble i 2018 samtidig med, at man også ønsker at starte et projekt op i Argentina.

Hvis salget af elbiler og fokusset på grønenergi tilmed fortsætter sin trend i 2018 verden over, vil det tyde på et stærkt år for aktierne og for lithiumsektoren.

Nanosatellitter

Den sidste sektor vi vil fremhæve, er inden for satellitbranchen – mere specifikt nanosatellitbranchen. Nanosatellitter er helt små satellitter, der grundet deres mindre størrelse, er væsentligt billigere end normale satellitter og dermed også åbner op for helt nye muligheder. Nanosatellitter bruges både civilt og militært. De kan bruges til telefonisk satellitkommunikation, overvågning af radiokommunikation, overvågning af fly- og skibstrafik, sikkerhedsopgaver og overvågning af øde områder.

I 2014 var der kun 158 opsendelser af nanosatellitter verden over. Om 10 år forventer Satellitetoday.com, at der er vil være 6200 nanosatellitter i cirkulation. Det medfører at brancheforeningen forventer, at der fra nu til 2022 vil være en vækst fra 1,2 milliarder dollars til 3,5 millarder dollars.

Nanosatellitter har en vægt på op til 50 kilo men vejer typisk kun 4-6 kilo. Prisen starter ved 1 million kroner, hvilket svarer til 1 promille (!) af prisen på de hidtige store satellitter. En sådan drastisk prisnedsættelse udvider markedet gevaldigt, og giver helt nye forbrugsmuligheder. Hvor det før typisk var regeringer eller store institutioner der købte satellitter, er erhvervskunderne nu i fokus i nanosatellitbranchen. Dermed er der tale om en attraktivbranche, der kun lige er begyndt sit væksteventyr.

Én aktie og fire selskaber i sektoren

Ligesom i de andre sektorer har der været fremgang i sektoren sidste år. Fem selskaber står for 75% af markedsandelene på markedet, men kun det danske selskab GomSpace der er noteret i Sverige er børsnoteret – de andre må man vente med at investere i lidt endnu.

Aktienavn Stigning | 1 år Børsnoteret land Kerneområde
GomSpace (GOMX) 186,13% Sverige (Hovedkvarter i Nordjylland) Produktion af nanosatellitter

De andre selskaber er hollandske ISIS, det engelske Clyde Space og de to amerikanske selskaber Tyvak og Blue Canyon. Den danskbaserede virksomhed GomSpace har dog klaret sig godt i det seneste år, og hvis man kan fastholde sin markedsandel i de kommende år, bør der være mere vækst at hente i virksomheden.

Virksomheden har åbnet kontorer i Singapore og i Washington som et springbræt til markederne uden for Europa, hvor USA er klart det største. Desuden er virksomheden igang med at oprette et selskab i Luxemborg og arbejder desuden hele tiden med at udvikle produktet. Det der kan presse GomSpace, udover de andre aktører, er hvis en stor satellitproducent vælger at gå ind på markedet, som indtil videre kun er berørt af små virksomheder. Uanset hvad ser prospekterne for selve branchen gode ud i de kommende år.

Invester i indeks – både kort og langt – ved Innolab Capital lige her

Anm: De fremhævede aktier skal ikke ses som købsanbefalinger, men som objektive fremhævelser af nogle af de aktier, der er på de diskuterede markeder. Jeg ejer selv aktier i Aphria Inc.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2018-02-20 10:56

At dømme ud fra de seneste tendenser, kan det være svært at vurdere om tiden er inde til at gå ind i cannabis-virksomhederne, eller om faldene vil fortsætte de kommende måneder. Har selv tænkt mig at iagttage udviklingen det næste stykke tid, før jeg slår til. Et meget interessant område!

Gæst
Gæst
2018-02-21 21:22

Clyde Space er børsnoteret gennem det lille svenske selskab ÅAC Microtech – Findes på First North i Sverige